3 °

max 8 ° / min 2 °

Petak

15.01.

8° / 2°

Subota

16.01.

3° / -2°

Nedjelja

17.01.

2° / -3°

Ponedjeljak

18.01.

3° / -5°

Utorak

19.01.

7° / -5°

Srijeda

20.01.

6° / -2°

Četvrtak

21.01.

8° / 2°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Kocijančić: Proširenje i dalje visoko na agendi EU

Politika

Comments 0

Izvor: Mina/NovaM

Autor: Lejla Hadžimuhović

  • Viber

Kocijančić: Proširenje i dalje visoko na agendi EU

Zapadni Balkan je u srcu Evrope i integracija tih zemalja ostaje visoko na startegijskoj agendi Evropske unije (EU), saopšteno je iz kabineta odlazeće visoke predstavnice za spoljnu politiku i bezbjednost, Federike Mogerini.

Portparolka visoke predstavnice, Maja Kocijančič, kazala je za Novu M da je Crna Gora ostvarila značajan napredak, a najizazovnija za dalji progres ka Briselu i dalje ostaju poglavlja 23 i 24.

Kako je navela, Crna Gora je napravila evidentno sveukupan napredak u pristupnim pregovorima sa EU, sa otvorena 32 od 35 poglavlja i privremeno zatvorena tri, kao i u usklađivanju sa evropskim pravnim tekovinama u većini oblasti.

"Ipak, sa cjelokupnim institucionalnim i značajnim dijelom pravnog okvira sada je najvažnije da sistem vladavine prava pokaže opipljivije rezultate i održiv napredak. Tempo pristupnih pregovora definisan je crnogorskim napretkom u sprovođenju reformi, konkretno na polju vladavine prava i poglavljima koja se tiču toga“, kazala je Kocijančić.

Zato, kako je rekla, Crna Gora sada mora proaktivno da istupi i pronađe novu snagu za nastavak reformi.

Najveći uzazovi, kazali su iz kabineta Mogerini, i dalje ostaju poglavlja 23 i 24 - borba protiv korupcije, kriminala, pravosuđe i temeljna prava, koja su prioritet na putu ka EU.

Komentarišući neotvaranje pregovora sa Skopljem i Tiranom, Kocijančić je rekla da dijele razočaranje sa Sjevernom Makedonijom i Albanijom, i da će EU nastaviti da bude pouzdan partner zemljama regiona.

"Nasa posvećenost evropskoj perspektivi Zapadnog Balkana ostaje nepokolebljiva i EU integracije ovog regiona ostaju visoko na strategijskoj agendi, u interesu svih. Zato će se EU ponovo baviti ovom temom prije Samita lidera Zapadnog Balkana početkom maja 2020", istakla je Kocijančić.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR