16 °

max 21 ° / min 15 °

Utorak

16.04.

21° / 15°

Srijeda

17.04.

14° / 9°

Četvrtak

18.04.

14° / 8°

Petak

19.04.

14° / 6°

Subota

20.04.

15° / 5°

Nedjelja

21.04.

11° / 8°

Ponedjeljak

22.04.

13° / 7°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
"U procesu pristupanja EU postoje frustracije, na primjer Crna Gora i Srbija"

Politika

Comments 1

"U procesu pristupanja EU postoje frustracije, na primjer Crna Gora i Srbija"

Izvor: Tanjug

Autor: Jelena Ćetković

  • Viber

Pariz se zalaže za proces pristupanja EU koji je efikasniji i konkretniji i koji bi bio kredibilan kako u očima građana EU tako i za građane Zapadnog Balkana. 

To je izjavila francuska državna sekretarka zadužena za evropske poslove Ameli de Monšalen.

De Monšalenova je dolazeći na sastanak Savjeta EU ocijenila da je važno to što će ministri odmah nastaviti da razgovaraju o politici proširenja kako bi na majskom samitu u Zagrebu “na noge stavili efikasniju proceduru pristupanja EU”.

“Mi ne mijenjamo pravila usred procesa. Ono što vidimo jeste da proces ne funkcioniše jer traje dugo, frustrirajući je za učesnike, nije politički vođen od strane EU već postoji neki automatizam, a prije svega građani zemalja koje pregovaraju ne nalaze svoje interese u takvom procesu”, ocijenila je francuska ministarka.

De Monšalenova je ocijenila da u procesu pristupanja EU “postoje frustracije” i navela primjer Srbije i Crne Gore, koje prema njenim riječima, pregovaraju već dugo bez konkretnog napretka na terenu.

“Vidimo da sve više ljudi odlaze iz regiona, a sa EU strane se uspostavila sporost koja je nezadovoljavajuća”, kaže De Monšalenova.

Ona je ocijenila i da postoji “umor od pregovora” koji, kako kaže, ne prozvode konkretne rezultate za one na koje se to prije svega odnosi, a to su građani Zapadnog Balkana.

“Ono što je započeto u Srbiji i Crnoj Gori je legitiman proces pristupanja, ali on ima svoje slabosti. Ako Srbija i Crna Gora žele da uđu u novu dinamiku koju bismo kreirali moći ćemo o tome da razgovaramo”, poručila je Ameli de Monšalen.

Ona je ponovila da je Francuska stavila na sto prijedlog nove metodologije koji bi pregovore sa zemljama kanidatima učinio efikasnijim i opipljivijim.

Komentari (1)

POŠALJI KOMENTAR

Ilija

Zašto nas stavljju u koš s Srbijom koja je svjetlosnu godinu iza nas u ovom procesu? Francuzi dali sebi za pravo da nešto zbore pošto Engleska izlazi iz EU..