25 °

max 32 ° / min 25 °

Petak

18.09.

32° / 25°

Subota

19.09.

30° / 21°

Nedjelja

20.09.

31° / 20°

Ponedjeljak

21.09.

31° / 20°

Utorak

22.09.

28° / 21°

Srijeda

23.09.

25° / 22°

Četvrtak

24.09.

27° / 22°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Marković posjetio Istorijski arhiv Vatikana: Saradnja koja će dati novi kvalitet razumijevanju istorije CG

Politika

Tag Video
Comments 0

Autor: Milena Aprcović

  • Viber

Marković posjetio Istorijski arhiv Vatikana: Saradnja koja će dati novi kvalitet razumijevanju istorije CG

Predsjednik Vlade Crne Gore Duško Marković, juče je tokom zvanične posjete Svetoj Stolici, posjetio Istorijski arhiv Vatikana. Tom prilikom je, kao gost direktora Johana Iksa, imao priliku da se upozna sa vrijednom arhivskom građom o odnosima Crne Gore i Svete Stolice.

Premijer Marković je pored ostalog, vidio jedan od dva originalna dokumenta Konkordata Crne Gore i Svete Stolice potpisanog 1886. godine kao i svu prateću dokumentaciju koja je prethodila zaključivanju ovog veoma važnog sporazuma, saopšteno je iz Vlade. 

Direktor Iks je premijeru i crnogorskoj delegaciji pokazao i druga vrijedna dokumenta, a koja govore o odnosima dvije države.

"Želim da zahvalim Vama lično i Svetoj Stolici na spremnosti da vatikanska arhivska građa bude na raspolaganju crnogorskim istoričarima i na taj način doprinese kvalitetnijem istraživanju naše bogate istorije", kazao je premijer Marković.

Takođe, posebno važnim, ocijenjen je rad na stvaranju edicije Monumenta Vaticana Montenegrina, na kojoj radi crnogorsko Ministarstvo kulture sa Crnogorskom akademijom nauka i umjetnosti. Edicija će biti izdata u februaru naredne godine, a biće prezentovana i u Crnoj Gori i u Vatikanu.

Direktor Iks predstavio je sadržaj i način rada Istorijskog arhiva Vatikana u kojem se čuva više miliona dokumenata, a informisao je i da je počeo proces digitalizacije u toku kojeg je obezbijeđena elektronska verzija preko milion dokumenata i na taj način omogućen veći kvalitet, dostupnost i bolja zaštita istorijskih dokumenata, navodi se u saopštenju. 

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR