20 °

max 23 ° / min 11 °

Srijeda

30.09.

23° / 11°

Četvrtak

01.10.

20° / 13°

Petak

02.10.

22° / 15°

Subota

03.10.

27° / 17°

Nedjelja

04.10.

22° / 20°

Ponedjeljak

05.10.

22° / 19°

Utorak

06.10.

21° / 17°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
CDT: Dijalogom izbjeći produbljivanje krize

Politika

Comments 0

Izvor: Mina

Autor: Gordana Đuračić

  • Viber

CDT: Dijalogom izbjeći produbljivanje krize

Dijalog je jedini način da se u Crnoj Gori izbjegne produbljivanje krize i da se krene naprijed, ocijenili su iz Centra za demokratsku tranziciju (CDT), navodeći da su izrazito jaki interesi grupacija koje se protive izbornim i Zakonu o slobodi vjeroispovijesti.

Izvršni direktor CDT-a Dragan Koprivica, kazao je agenciji MINA, da oba zakonska poduhvata predstavljaju neophodne reformske procese za državu.

"Iako oni imaju za cilj konačno neutralisanje političkih i vjerskih monopola koji su stvoreni u prethodnih 30 godina, otpori koji se javljaju u toku ovih poduhvata, jasno nam pokazuju da imamo još dosta puta do istinske emancipacije i stvaranja prosvijećenog društva", rekao je Koprivica.

Kako je rekao, prvi set zakona predstavlja temelj demokratije i donosi neophodnu demokratizaciju izbornih procesa. Oni treba da poboljšaju politički ambijent, i dovedu do povećanja povjerenja građana u izbore, ali i u institucije.

Prema njegovim riječima, ako je izvor mutan, mutna je i rijeka.

"Od tog problema kreću svi drugi, počev od dominacije pojedinih djelova vlasti, preko nedostatka njihove efektivne kontrole do evidentnog problema sa integritetom naših institucija", kazao je Koprivica.

Zakon o slobodi vjeroispovijesti, smatra on, treba da bude važan novi korak ka osnaživanju ustavnih principa sekularne države i stvaranju istinskog građanskog društva.

"Zloupotreba resursa, klijentelizam, nelegalno finansiranje partija, nekvalitetan rad organa za sprovođenje izbora ili partijsko zapošljavanje su odlični mehanizmi sa uticanje na glasače", poručio je Koprivica.

Tu su, kako je naveo i zloupotreba religije u političke svrhe, želja sa ekskluzivnim kreiranjem identiteta, monopol u utvrđivanju podobnosti vjernika i "nevjernika" i korišćenje tuđe imovine za stvaranje dodatne vrijednosti.

"Ako bi ovi mehanizmi bili neutralisani, građani bi se sigurno mnogo slobodnije opredjeljivali i o političkim, ali i o drugim društvenim pitanjima", naveo je Koprivica.

Zato, poručio je on, ne treba da čude tako jaki otpori.

"Izrazito su jaki interesi grupacija koje se protive ovim zakonima. Njima se u pitanje dovodi njihov dosadašnji položaj, mnoge privilegije ili smanjuju mogućnosti za nezakonitosti na koje su navikli. Oni ne prezaju ni od zloupotrebe građana i građanki da bi zadržali te privilegije", rekao je Koprivica.

Prema njegovim riječima, neuspjeh rada Odbora za pripremu izbornih zakona je tipičan primjer otpora reformama, ali i svjedočanstvo da političke elite, u ovom momentu, nijesu sposobne da rješavaju važna i komplikovana pitanja.

On je ocijenio da su protesti protiv Zakona o slobodi vjeroispovijesti izraz otpora reformi.

"Reformi koja treba da vjerske zajednice stavi u pravni, a time i u poreski sistem, da poveća transparentnost njihovog rada, da provjeri njihovo dosadašnje postupanje u pravnom prometu - najkraće da uvede red u tu oblast, pritom štiteći izuzetno važne religijske slobode", kazao je Koprivica.

Skupština, dodao je on, trenutno nema političku snagu da ponovo pokrene proces izborne reforme, pa se moraju tražiti neki drugi modaliteti za početak rješavanja ovih pitanja.

"Iako to sada izgleda nemoguće i daleko, jedini način da izbjegnemo produbljivanje krize, jačanje tenzija i krenemo naprijed jeste dijalog. Ali taj dijalog, ovaj put, moraju inicirati stvarni donosioci odluka iz vlasti, a u njemu učestvovati i lideri opozicije", poručio je Koprivica.

Kako je dodao, još ima prostora i da se odnosi Vlade i Srpske pravoslavne crkve relaksiraju kroz pripremu ugovora koji će na kvalitetan način i uz uzajamno uvažavanje regulisati odnose između države i crkve", ukazao je Koprivica.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR