15 °

max 15 ° / min 6 °

Petak

19.04.

15° / 6°

Subota

20.04.

15° / 6°

Nedjelja

21.04.

10° / 4°

Ponedjeljak

22.04.

15° / 7°

Utorak

23.04.

11° / 10°

Srijeda

24.04.

13° / 9°

Četvrtak

25.04.

16° / 8°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Sekulović: Dijalog vlasti i opozicije o izbornim uslovima samo uz posredovanje EU

Izvor: Foto: Screenshot

Politika

Comments 0

Sekulović: Dijalog vlasti i opozicije o izbornim uslovima samo uz posredovanje EU

Autor: Esad Krcić

  • Viber

Politički analitičar, Sergej Sekulović je, za Antenu M, rekao da bi proces reforme izbornog zakonodavstva mogao biti nastavljen, ali da ne vjeruje u njegov uspjeh bez posredovanja Evropske unije.

“Proteklo je ogromno vrijeme i postavlja se pitanje svrsishodnosti procesa reforme izbornog zakonodavstva u izbornoj godini i na samo par mjeseci do samih izbora”, rekao je Sekulović osvrćući se na mršav učinak stranaka vlasti i opozicije, odnosno, njihovih predstavnika u procesu reforme izbornog zakonodavstva.

“Ti procesi će otići, ili ka fijasku i daljoj i dubljoj polarizaciji crnogorskog društva, ili će se sve vratiti za pregovarački sto uz pokušaj da se izvuče ono što se izvući može u ovom trenutku”, kaže Sekulović koji kaže da primjećuje određene naznake da bi se dijalog mogao obnoviti.

“Ipak mislim da je, bez posredovanja EU, sudbina tog dijaloga osuđena na neuspjeh”, rekao je Sekulović.

"Podsjećam da je DPS sa koalicionim partnerima već usvojila najveći dio preporuka ODIHR-a izmjenom seta zakona krajem prošle godine, a jedini zakon koji nijesmo izmijenili je Zakon o izboru poslanika i odbornika, zbog nedostatka dvotrećinske većine”, rekao je funkcioner DPS-a, Miloš Nikolić dodajući da, upravo taj predlog zakona, kao i set predloga medijskih zakona, treba da posluži kao platforma za dalji dijalog.

Iz DPS-a je, u međuvremenu, ocijenjeno da “razgovor sa opozicijom treba obnoviti u okviru redovne parlamentarne procedure”, a Nikolić je Danu rekao da stalni odbori, mogu biti prva faza razgovora na temu krovnog izbornog zakona i medijskih zakona i da je poziv upućen svim parlamentarnim partijama.

Ipak, pitanje je kakav će biti odziv.

Politička scena je već mjesec dana u potpunosti preplavljena Zakonom o slobodi vjeroispovjesti i negovim širim društveno-političkim reperkusijama, a pored toga, značajnu, možda i najveću prepreku povoljnom razrješenju predstavlja duboka ukopanost opozicije u zahtjevu za formiranje tehničke vlade i vlasti u odbijanju svakog razgovora na tu temu.

“To je, sasvim sigurno, krupan politički zahtjev koji je još na samom startu naišao na odbijanje vladajuće koalicije. Da li je taj zahtjev i dalje na stolu – mi to ne znamo”, rekao je Sekulić.

Na podsjećanje da je jedan od lidera Demokratskog fronta, Andrija Mandić rekao da ga više ne zanima ni Zakon o slobodi vjeroispovjesti, već da mu je cilj, isključivo, tehnička vlada, Sekulović kaže da su to, iz vizure DF-a povezane stvari.

“Trenutno se odvija komplikovana, političko-psihološka igra u kojoj se utvrđuju pozicije i pokušava nametnuti sopstveni poltički izraz kao dominantan. Sigurno je da bi realizacija bilo kog političkog zahtjeva vlasti ili opozicije predstavljala krupan politikčki argument koji bi mogao da se koristi u predizbornoj kampanji”, kaže Sekulović koji ukazuje na činjenicu da bi dijalog koji bi rezultirao kompromisom značio da nijedna strana ne može da dobije sve.

“Što je, trenutno, sve na stolu – zaista je sada teško prognozirati”, zaključio je Sekulović.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR