16 °

max 16 ° / min 6 °

Subota

20.04.

16° / 6°

Nedjelja

21.04.

10° / 7°

Ponedjeljak

22.04.

16° / 8°

Utorak

23.04.

13° / 10°

Srijeda

24.04.

12° / 9°

Četvrtak

25.04.

13° / 8°

Petak

26.04.

16° / 8°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Đukanović: Donosimo Zakon koji je primjeren CG, bez razgovora ne može se doći do rješenja

Politika

Tag Video
Comments 2

Đukanović: Donosimo Zakon koji je primjeren CG, bez razgovora ne može se doći do rješenja

Autor: Jelena Ćetković

  • Viber

Bez razgovora ne može se doći do rješenja u vezi pitanja o kojima postoje oprečna mišljenja, stoga je kako poručuje predsjednik države Milo Đukanović, jučerašnji razgovor premijera Duška Markovića i predstavnika Mitropolije crnogorsko primorske SPC jedini način da se prevaziđu nesporazumi.

Đukanović je odgovarajući na pitanja novinara u Minhenu saopštio da je razgovarao sa premijerom Duškom Markovićem u vezi sa sastankom predstavnika Vlade Crne Gore i Episkopskog savjeta SPC u CG.

Đukanović je kazao da je to plod zajedničke inicijative iz vrha državne politike Crne Gore.

"Dakle, ovo nije ništa senzacionalno i novo. Ka što svi jako dobro znamo, predstavnici državnih organa su u kontinuitetu razgovarali sa predstavnicima SPC povodom donošenja zakona, uključujući, i na dan donošenja zakona. Tačno je, ovo je prvi razgovor na tom nivou, nakon što je zakon donešen", kazao je Đukanović.

Vjeruje da je to jedini mogući put, da se nesporazumi prevazilaze.

"Da se unese doza boljeg razumijevanja u međusobnim odnosima, da se time doprinese i spuštanju tenzija koje su potpuno bezrazložno podignute u crnogorskom društvu, i da se na taj način zaista vraćamo u onu atmosferu koja će obezbijediti, ne samo pouzdaniji utisak stabilnosti domaćoj, inostranoj javnosti, nego i obezbijediti značajniju mobilizaciju svih naših potencijala na pitanja koja treba da nam doprinesu daljem ekonomskom i demokratskom razvoju".

Crna Gora je već duže vremena prepoznata kao stabilna adresa na Zapadnom Balkanu, ali ne samo to, nego i država u kojoj se događa veoma dinamičan ekonomski život, u kojoj se događaju veoma vrijedne investicije, dodao je Đukanović. 

"Naš interes je da takav utisak i takvu percepciju Crne Gore sačuvamo i da podstaknemo naše inostrane partnere da nastave sa svojim ulaganjima kako bi kroz realizaciju zajedničkih projekata doprinosili razvojnim  ciljevima koje imamo". 

 Bezrazložno podignute tenzije

"Ono što nas život i iskustvo uči da bez razgovora ne možete doći do rješenja o pitanju oko kojeg se razlikujete. Registrovali ste iz svih dosadašnjih izvještaja da se oko ovih pitanja veoma ozbiljno razlikujemo. Dakle, država smatra da donosi jedan zakon koji je neophodan pravnom sistemu Crne Gore, da donosi zakon koji je podrazumijevao jedan dugi inkluzivni proces, donosi takođe zakon koji je prošao proceduru usaglašavanja sa najvišim ekspertskim pravnim adresama u Evropi, zakon koji je liberalniji od zakona u drugim državama u našem regionu. Dakle, mislimo da donosimo jedan zakon koji je primjeren Crnoj Gori i njenoj demokratskoj i proevropskoj aspiraciji. SPC ima drugačiju percepciju tog zakona, mi mislimo da je riječ o ozbiljnom nerazumijevanju, i kao posledica tog nerazumijevanja  podignute su tenzije u crnogorskom društvu, zato sam kazao da su bezrazložno podignute jer mislim da je percepcija na drugoj strani pogrešna, i da je zaista potpuno bezrazložno stvoren utisak da će neko nekome da otima imovinu mimo onoga što je jedan potpuno pravno i demokratski utemeljen proces preispitivanja imovinskih odnosa kako bismo i na taj način doprinijeli boljoj vladavini prava u našem društvu", kazao je Đukanović.

Nema nikakve opasnosti,poručuje Đukanović od bilo kakvog nepravnog, neustavnog, kao što se želi sugerisati, anticrkvenog rješenja, nema ništa od toga.

"Suprotno, na ovoj strani gdje stanuje, da kažem, državna politika, postoji apsolutna spremnost da se kroz jedan dugi, detaljni, sistematični, otvoreni dijalog dođe do objašnjenja o svim pitanjima kako bismo zaista svi došli do zaključka da imamo jedno rješenje koje ne povrjeđuje ničija prava, naprotiv, koje učvršćuje temelje pravne države Crne Gore", poručio je Đukanović. 

 Da li postoji spremnost za bilo kakve ustupke?

 "Što se tiče ustupaka, nema potrebe da razgovaramo u načelu. Spremnost da razgovaramo znači spremnost da čujemo argumente druge strane. Dakle, kad god bismo čuli dobar argument koji bi nam pokazao da su neka od naših polazišta pogrešna, pa nema nikakve sumnje da bismo svaki takav argument prihvatili i da bismo išli ka onome što bi mogao biti dobro zajedničko rješenje. Mi pristajemo na razgovor zato da bi zaista motivisali drugu stranu da nam saopšti svoje argumente. Mislim da do sada nijesmo čuli dovoljno takvih argumenata, što ne znači da se oni ne mogu pojaviti u nastavku dijaloga i zbog toga smo, rekao bih tako, spremni da razgovaramo jer riječ je zaista o ozbiljnim unutrašnjim pitanjima, o unutrašnjo političkim pitanjima, i naravno da su predstavnici državne politike spremni da čuju sve argumente bilo kog subjekta unutrašnje scene Crne Gore", zaključio je Đukanović.

Podsjećamo, premijer Duško Marković i mitropolit crnogorsko-primorski Srpske pravoslavne crkve Amfilohije razgovarali su juče u Vili Gorica, prvi put nakon stupanja na snagu Zakona o slobodi vjeroispovijesti ili uvjerenja i pravnom položaju vjerskih zajednica.

"Crkva ostaje pri svom stavu da se mora govoriti o izmjenama Zakona, a ne o njegovoj primjeni jer po mišljenju Crkve Zakon nije u skladu sa Ustavom ni međunarodnim standardima.Vlada smatra da se kroz dijalog i izgradnju međusobnog povjerenja, kao i kroz davanje dodatnih i odgovarajućih garancija ovaj Zakon može primjenjivati kao moderan i usaglašen sa Ustavom i evropskim standardima", navedeno je u zajedničkom saopštenju. 

Komentari (2)

POŠALJI KOMENTAR

andro

Predsjednice,malo mi zvuci kao popustanje...Ako Vi ,,padnete,,sve je propalo! Kakav razgovor sa uzurpatorima/ O cemu/ S kim...? ZASTO!?

Nina

Ja se uzdam u Vas gospodine predsjedniče, ali se i plašim.Ne za sebe, već one koji ostaju nakon mene.Loše je ovo vrijeme, varvarstvo posvuda, zlo se ne kažnjava. "Onaj ko ne kažnjava zlo, zapovijeda da se ono čini"(A.Ajnštajn).Ali ja vjerujem u Vas.Pametan ste Vi čovjek, situacija zahtijeva mudrost.Svako dobro.