11 °

max 20 ° / min 10 °

Srijeda

08.04.

20° / 10°

Četvrtak

09.04.

21° / 8°

Petak

10.04.

23° / 12°

Subota

11.04.

23° / 13°

Nedjelja

12.04.

22° / 13°

Ponedjeljak

13.04.

21° / 12°

Utorak

14.04.

20° / 12°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Nuhodžić: Crnogorski birački spisak je kvalitetna, ažurna i tačna baza podataka

Politika

Tag Video
Comments 0

Autor: Jelena Grbović

  • Viber

Nuhodžić: Crnogorski birački spisak je kvalitetna, ažurna i tačna baza podataka

Crnogorski birački spisak je kvalitetna, ažurna i tačna baza podataka po najvišim međunarodnim standardima, poručio je ministar unutrašnjih poslova Mevludin Nuhodžić na sastanku sa rezidentnim ambasadorima u Crnoj Gori, šefom Delegacije Evropske unije i predstavnicima međunarodnih organizacija. 

"Sve radimo transparentno, jer želimo da stvorimo uslove na osnovu kojih će građani moći da izaberu svoje predstavnike na slobodnim izborima, u atmosferi demokratske tolerancije, mira i poštovanja vladavine zakona“, kazao je  Nuhodžić.

Tom prilikom, ministar je naglasio da značajan dio reformskih aktivnosti koje sprovodi Ministarstvo unutrašnjih poslova doprinosi unapređenju izbornog procesa, što je, u dijelu političkih kriterijuma, jedan od uslova za pristupanje Evropskoj uniji.

„Upravo odgovornost prema građanima, prema biračima, opredijelila nas je da intenzivno radimo na poboljšanju pravnog okvira, koji će omogućiti da građani imaju potpuno povjerenje u izborni proces u Crnoj Gori kao budućoj državi članici Evropske unije. Naš zadatak - i vlasti i opozicije i civilnog sektora i medija - jeste da dodatno ojačamo povjerenje građana u institucije i integritet izbornog sistema. I svi treba da budemo posvećeni tom cilju“, saopštio je Nuhodžić.

Dodao da je, na nivou MUP-a, formiran Tim koji ima zadatak da prati, usmjerava i organizuje realizaciju obaveza koje proizilaze iz izbornih zakona.

U kontekstu ispunjavanja preporuka posmatračkih misija OEBS/ODIHR, ministar je posebno ukazao da su, od početka rada Odbora za sveobuhvatnu reformu izbornog i drugog zakonodavstva, poslanici vladajuće koalicije, uz stručnu pomoć međunarodnih organizacija, civilnog sektora i akademske zajednice, pokazivali spremnost da se unaprijedi izborno zakonodavstvo.

Rezultat rada Odbora su, kako je navedeno donešena zakonska rješenja: Zakon o izmjenama i dopunama zakona o biračkom spisku, Zakon o teritorijalnoj organizaciji, Zakon o finansiranju političkih subjekata i izbornih kampanja i Zakon o dopunama Krivičnog zakonika, a implementacija ovih zakona je ključna.

Nuhodžić je posebno zahvalio Evropskoj komisiji, Misiji OEBS-a i ODIHR-a na pružanju ekspertske podrške tokom rada na reformi izbornog zakonodavstva, u duhu prijateljske i konstruktivne saradnje.

Najavio je da će, prepoznajući doprinos civilnog sektora i medija kreiranju demokratskog ambijenta za održavanje izbora, Ministarstvo unutrašnjih poslova organizovati sastanke i sa nevladinim organizacijama i sa medijima, kako bi otvoreno razgovarali o svim pitanjima važnim za izborni proces iz nadležnosti ovog resora.

„Vjerujem da će mjeseci pred nama i dijalog na koji je Vlada Crne Gore pozvala sve relevantne političke i društvene subjekte, otvoriti prostor da dođemo do dogovora i oko izbornog zakonodavstva, čime ćemo potvrditi evropsku perspektivu Crne Gore i demokratski kapacitet crnogorskog društva“, zaključio je ministar unutrašnjih poslova-

"Predstavnici Ministarstva unutrašnjih poslova upoznali su diplomatski kor sa činjenicama koje ukazuju da je birački spisak transparentna i ažurna baza podataka u čiji kvalitet se, shodno Zakonu o biračkom spisku, elektronskim putem, odnosno vršenjem uvida u birački spisak i promjene koje su u njemu nastale, mogu uvjeriti i parlamentarna stranka, podnosioc potvrđene izborne liste, i nevladina organizacija ovlašćena za praćenje izbora", navedeno je u saopštenju. 

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR