6 °

max 15 ° / min 6 °

Petak

19.04.

15° / 6°

Subota

20.04.

15° / 6°

Nedjelja

21.04.

9° / 5°

Ponedjeljak

22.04.

14° / 8°

Utorak

23.04.

10° / 9°

Srijeda

24.04.

13° / 8°

Četvrtak

25.04.

10° / 6°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Zeković: Određeni krugovi se nadali represivnijem odnosu policije

Društvo

Comments 3

Zeković: Određeni krugovi se nadali represivnijem odnosu policije

Izvor: Mina

Autor: Gordana Đuračić

  • Viber

Određeni krugovi u Crnoj Gori i Srbiji razočarani su profesionalnim postupanjem policije tokom javnih okupljanja koja traju od decembra, jer su nadali drugačijem i represivnijem odnosu države, smatra predsjednik Savjeta za građansku kontrolu rada policije, Aleksandar Saša Zeković.

Komentarišući postupanje policije tokom masovnih skupova koji se, zbog usvajanja Zakona o slobodi vjeroispovijesti, u Crnoj Gori organizuju od 27. decembra, Zeković je rekao da je sloboda mirnog okupljanja prepoznata kao osnovno pravo u demokratskom društvu.

„Svjedočimo sasvim novom i dragocjenom iskustvu koje će unaprijediti, ne samo naše institucionalne, već i građanske potencijalne i privrženost svih demokratiji“, kazao je Zeković agenciji Mina.

On je rekao da policija do sada nije opeteretila javna okupljanja nepotrebnim birokratskim, pravnim ili praktičnim preprekama u ostvarivanju tog prava.

Prema riječima Zekovića, prijava javnog okupljanja je jednostavna i jasna, a prethodno je omogućeno, zaštićeno i olakšano održavanje i svih spontanih okupljanja.

„Sredstva prinude su upotrijebljena samo u određenim situacijama, onda kada je to postalo strogo neizbježno, u minimalno potrebnom iznosu, suzdržano, proporocionalno, uz minimiziranje svih mogućih posljedica“, istakao je Zeković.

Savjet je, kako je naveo, registrovao i najave kontra demonstracija i u tom pogledu izdao jasne smjernice kakvo ponašanje policije očekuje.

„Pratimo da su se dogodile i zabrane određenih kontraverznih skupova, ali za sada ne vidimo da javna okupljanja koja se ponavljaju imaju povoljniji tretman“, dodao je Zeković.

Odgovoran i pažjiv odnos prema građanima

On je ocijenio da policijski službenici u svim sredinama Crne Gore pokazuju odgovoran i pažjiv odnos prema građanima, a ovlašćenja primjenjuju zakonito.

„Konstatujemo da je, zahvaljujući odgovornom i profesionalnom radu svih službenika Uprave policije, u svim aspektima javnih okupljanja osiguran pristup zasnovan na ljudskim pravima i poštovanju građanskih i političkih prava“, kazao je Zeković.

Kako je naveo, rukovodstvo Uprave policije je na nivou pune kulture odgovornosti, i to je, smatra Zeković, važan doprinos za njegovanje otvorene demokratije, dijaloga i nenasilja.

„Demokratske strukture pohvaljuju takav odnos, ali mislim da je određene krugove u Crnoj Gori i Srbiji, razočarao jer su nadali drugačijim i represivnijem odnosu države“, rekao je Zeković.

On je kazao da Savjet sprovodi aktivni monitoring postupnja policije na svim javnim okupljanjima, a proaktivnim prisustvom, često i neposrednim praćenjem primjene ovlašćenja, u realnom vremenu, želi preventivno djelovati i osigurati profesionalno postupanje policije.

Savjet, prema riječima Zekovića, ne propušta priliku da vidjivo i glasno ukaže da se službenici policije moraju uzdržati od upotrebe prekomjerne i nesektivne sile i praviti razliku između nasilnih i mirnih demonstranata, kao i novinara koji rade svoj posao sa lica mjesta.

„Insistiraćemo i na dodatnom senzibilitu policije. Treba afirmisati dijalog i deeskalaciju i prije upotrebe sredstava prinude, za koje smo do sada ocijenili da su zakonito primijenjena. To je i dodatna prilika da se napravi razlika između mirnih i nasilnih učesnika, jer oni koji učestvuju u nasilju gube garanciju na pravo mirnog okupljanja“, naveo je Zeković.

Kako je kazao, komunikacija Savjeta sa policijom, na svim nivoima, je stalna i doprinosi da se određeni izazovi i pitanja rješavaju odmah, na zadovoljstvo građana.

„Ocjenjujemo da do sada nije bio ozbiljnijih primjedbi na postupanje policije i da nije utvrđen nijedan primjer prekomjerne upotrebe sile ili drugačijeg prekoračenja ovlašćenja“, istakao je Zeković.

Komentari (3)

POŠALJI KOMENTAR

Jocko

Mislim da je policija pokazala zavidan nivo demokratske kulture. Svaka cast.

!!!

Odlicno zapazanje Zekovica.Nije bas bilo ocigledno u pocetku ali kasniji slijed dogadjaja je pokazao da litijasi a i javnost koja ih je podrzavala jedva cekaju da izbije neki incident da bi se prikazali kao zrtve.Policija nije nasjela ni na botove preko portala koji su pozivali na sukob.BRAVO!!!