14 °

max 25 ° / min 13 °

Subota

06.06.

25° / 13°

Nedjelja

07.06.

25° / 17°

Ponedjeljak

08.06.

26° / 17°

Utorak

09.06.

27° / 17°

Srijeda

10.06.

26° / 18°

Četvrtak

11.06.

23° / 18°

Petak

12.06.

25° / 17°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Marović: Nova metodologija dobra, od vladavine prava zavisi uspjeh

Politika

Tag Video
Comments 0

Izvor: Mina

Autor: Milena Aprcović

  • Viber

Marović: Nova metodologija dobra, od vladavine prava zavisi uspjeh

Nova metodologija pregovaranja sa Evropskom unijom odgovara Crnoj Gori, ali od napretka u oblasti vladavine prava zavisi njen uspjeh na putu ka Uniji, ocijenjeno je iz Politikon mreže.

Izvršna direktorka Politikon mreže Jovana Marović, smatra da je važno da Crna Gora poruči da je spremna da prihvati nove, pooštrene uslove pregovora.

"Važno je da pošaljemo poruku da smo spremni da pregovaramo po pooštrenim kriterijuma i da smo odlučili da neke stvari iskorijenimo, posebno nedemokratske prakse. Važna je poručiti da smo spremni da se ozbiljnije uhvatimo u koštac sa prolemima", kazala je Marović agenciji Mina.

To je, kako je rekla, jedna strana priče.

"Mislim da bi sa tog aspekta trebalo pokazati spremnost da se pregovara po novim uslovima. Sa druge strane, mislim da bi ipak trebalo malo sačekati sa tom odlukom da vidimo šta će se destiti sa novim instrumentima", kazala je Marović.

Ona je poručila da treba vidjeti kako će oni izgledati u praksi.

"Podsjetiću da smo bili zadovoljni Strategijom iz 2018. godine pa je dobar dio tih instrumenata ostao samo mrtvo slovo na papiru", kazala je Marović.

Ona je mišljenja da, u smislu principa, nema ničeg spornog u novoj metodologiji.

"Mislim da su neke stvari bitne za Crnu Goru, u smislu intenzivnijeg praćenja reformi od država članica u EU, podsticanja reformi, učešća država Zapadnog Balkana u raznim programima, kao i sankcionisanja i nagrađivanja ukoliko postoje rezultati, a najviše u oblasti vladavine prava", rekla je Marović.

Ona je kazala da nova metodologija odgovara Crnoj Gori, u smislu da joj je nakon osam godina potreban neki podstrek, koji bi mogao da dođe u vidu toga.

"Najviše bi odgovarao politički dijalog na najvišem nivou, samiti koji će biti regularni za Zapadni Balkan i posebni samiti za države članice, potom mape puta za funkcionisanje vladavine prava, demokratskih institucija i jačanje ekonomije. Sve su to stvari koje bi odgovarale Crnoj Gori", navela je Marović.

Ona smatra da je način na koji će Evropska komisija vrednovati osmogodišnji put prema EU, "u smislu kako će se to računati u odnosu na nove tematske cjeline i novih šest klastera", ono što potencijalno ne bi odgovaralo Crnoj Gori.

"Mislim da bi, u odnosu na to šta je Crna Gora do sada postigla, trebalo da smo do sada otvorili svih tih šest tematskih poglavlja ili klastera, eventualno bi onaj gdje je poglavlje 8 mogao da bude još zatvoren", smatra Marović.

Upitana da li nova metodologija može da utiče na brzinu pregovora, ona je odgovorila da ne vidi bitnu razliku u tome da li će se pregovarati o oblastima koje su svrstane u šest klastera ili 35 poglavlja.

"Da li je šest klastera, ili je 33 poglavlja ili 35, ukoliko ne postoji neki odlučan iskorak država, posebno u slučaju Crne Gore, koja toliko dugo pregovara i ne vidi se negdje dinamika procesa u tom smislu", obrazložila je Marović.

Ona je mišljenja da je bitnije kakvi će biti rezultati, nego koliki je broj poglavlja u novom pristupu.

"Od napretka vladavine prava naravno zavisi sve", zaključila je Marović.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR