8 °

max 13 ° / min 8 °

Četvrtak

18.04.

13° / 8°

Petak

19.04.

15° / 6°

Subota

20.04.

15° / 7°

Nedjelja

21.04.

10° / 6°

Ponedjeljak

22.04.

14° / 8°

Utorak

23.04.

21° / 7°

Srijeda

24.04.

20° / 13°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Bečić: Opštim bojkotom do uslova za fer izbore

Politika

Comments 6

Bečić: Opštim bojkotom do uslova za fer izbore

Izvor: Dan

Autor: Gordana Đuračić

  • Viber

Predsjednik Demokratske Crne Gore Aleksa Bečić kazao je u intervjuu za Dan da smatra da je suština uspjeha opozicije u međusobnom uvažavanju, nenapadanju i uzajamnoj solidarnosti. On je naglasio da je za prevazilaženje političke krize potrebno naprije povući Zakon o slobodi vjeroispovijesti, nakon čega bi bilo neophodno uključivanje međunarodne zajednice u rješavanje mnogih drugih dubioza, s obzirom da je izborna godina, a da nema ni elementarnihuslova za održavanje slobodnih i fer izbora.

"Demokratska partija socijalista (DPS), na čelu sa Milom Đukanovićem, koji je teret svima, i Duškom Markovićem, koji je blefer za sve, pokazala je više puta kako se simulira demokratija i fingiraju reforme, odnosno kako se iz krize ne ide u rješenje, već u još dublju krizu. Najplastičniji primjer za to je činjenica da su u predvečerje završetka rada Odbora za sveobuhvatnu reformu izbornog i drugog zakonodavstva izvukli iz fioke, nakon punih pet godina, predlog zakona o slobodi vjeroispovijesti i na taj način blokirali i obesmislili izborne reforme, podgrijali podjele i gurnuli zemlju u najdublju političku krizu u poslednjih 20 god", kaže Bečić.

Potrebno je, kaže, povući Zakon o slobodi vjeroispovijesti.  

"Nakon rješavanja tog problema, neophodno je aktivno uključivanje međunarodne zajednice u rješavanju brojnih drugih dubioza koje postoje u crnogorskom društvu vezano za izborne procese i vladavinu prava, a posebno imajući u vidu da je nepovjerenje između ključnih aktera na društveno-političkoj pozornici na rekordnom nivou zbog brojnih prevara vlasti iz prethodnog perioda", kaže Bečić.

Smatra da je suština uspjeha opozicije u međusobnom uvažavanju, poštovanju, nenapadanju i uzajamnoj solidarnosti.

"Kada govorimo o načinu nastupa, možemo se podsjetiti da je u Budvi, Kotoru, Herceg Novom, Beranama opozicija ostvarila pobjede nastupajući u više ozbiljnih kolona, koje nijesu bile međusobno suprotstavljene. Na poslednjim parlamentarnim izborima opozicija je nastupajući u nekoliko respektabilnih kolona ostvarila rekordan broj glasova. Međutim, mi u ovom trenutku nemamo uslove za iole fer i slobodne izbore i već duže vrijeme ističem da opozicija treba da bude jedinstvena u paktu o međusobnom nenapadanju i uvažavanju, u bojkotu crnogorskog parlamenta i u bojkotu izbora, kako bismo izvršili najjači mogući demokratski pritisak sa ciljem stvaranja uslova za fer izbore pod ravnopravnim uslovima", poruka je Bečića.

"Kada je u pitanju Tivat, ponavljam da je jedinstveni bojkot crnogorskog parlamenta i jedinstveni bojkot izbora od strane svih relevantnih opozicionih političkih subjekata najubojitije sredstvo demokratskog pritiska sa ciljem stvaranja uslova za slobodne izbore. Žao mi je što moram konstatovati da dio opozicionih kolega vuče suprotne političke poteze", zaključuje Bečić.

Komentari (6)

POŠALJI KOMENTAR

Novi

Živ i zdrav bio 100gidina gospodine Brčići, samo ja ne mogu više da te slušam...

zordan

Ne znaju nista drugo do prijetnje i ucjene . Ako ne povucete zakon mi cemo u bojkot , ako ne uradite ovo mi cemo vas ... itd. Politicar na nivou djeteta , kao i njegova stranka .