8 °

max 15 ° / min 7 °

Petak

19.04.

15° / 7°

Subota

20.04.

15° / 6°

Nedjelja

21.04.

10° / 4°

Ponedjeljak

22.04.

15° / 7°

Utorak

23.04.

11° / 10°

Srijeda

24.04.

13° / 9°

Četvrtak

25.04.

16° / 8°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Bašele:  Pozdravljam početak dijaloga između crkve i Vlade

Politika

Comments 0

Bašele: Pozdravljam početak dijaloga između crkve i Vlade

Autor: Jelena Ćetković

  • Viber

Predsjednik Crne Gore Milo Đukanović sastao se u Ženevi  sa Visokom komesarkom za ljudska prava Mišel Bašele.

Đukanović je iskoristio priliku da informiše komesarku Bašele o stabilnom demokratskom i evropskom razvoju Crne Gore, i posvećenom usvajanju evropskih standarda, navedeno je u saopštenju. 

U tom kontekstu je i usvajanje Zakona o slobodi vjeroispovjesti, što je nastavak procesa harmonizacije  sa savremenim tekovinama Evrope. Suština problema je borba između onih koji vide ZB u EU i onih  koji bi da konzerviraju ZB u prošlost. Đukanović je poručio da nema sumnje čemu budućnost pripada i da ćemo i ovu situaciju riješiti sami.

"Iako je došlo do masovnih protesta, vlada je zainteresovana da smiri situaciju i to je proces koji teče mirno uz profesionalno djelovanje policije i poziv SPC-e na uzdržanost", kazala je komesarka Bašele.

Posebno je pozdravila početak dijaloga između crkve i Vlade uz očekivanje da to bude konstruktivan proces koji će voditi  rješenju prihvatljivom za sve, navdeno je u saopštenju. 

Đukanović je zahvalio Komesarki za susret i istakao zadovoljstvo prilikom da se obrati Savjetu za ljudska prava prvi put na nivou šefa države.

Uz čestitke za izbor Komesarki Basale i punu podršku radu Kancelarije pozvao je da posjeti Crnu Goru.

"Crna Gora je kao mala multietnička zemlja posvećena promovisanju ljudskih prava u našem društvu. Multikulturalizam je dio naše tradicije, ali i naših obaveza na putu ka EU, i zbog toga vidimo veliku šansu u saradnji sa Savjetom za ljudska prava i Kancelarijom komesara", kazao je Đukanović. 

Na toj liniji pozdravio je prioritete Kancelarije u dijelu prevencije ljudskih prava, posebno u vremenu izazova politizacije ljudskih prava i finansijskih izazova.

Đukanović je naglasio da je to dodatni motiv za tješnju saradnju Crne Gore sa sistemom UN-a u čemu će pomoći i opredjeljivanje eksperta za podršku kancelariji u Crnoj Gori, i pilot projekat za ustanovljavanje baze podataka za ljudska prava.

Komesarka Bašele je zahvalila Đukanoiviću za saradnju i pozdravila posvećenost ciljevima Savjeta za ljudska prava na putu ka EU. 

Komesarka Bašele je iskazala uvjerenje u dalji reformski napredak Crne Gore.

 

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR