15 °

max 15 ° / min 6 °

Petak

19.04.

15° / 6°

Subota

20.04.

15° / 6°

Nedjelja

21.04.

10° / 5°

Ponedjeljak

22.04.

15° / 7°

Utorak

23.04.

11° / 10°

Srijeda

24.04.

12° / 8°

Četvrtak

25.04.

13° / 8°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Bilčik: Nećemo mijenjati pravila za CG, ne bi bilo fer, ali trku morate "trčati brže"

Politika

Tag Video
Comments 2

Bilčik: Nećemo mijenjati pravila za CG, ne bi bilo fer, ali trku morate "trčati brže"

Autor: Esad Krcić

  • Viber

Kopredsjedavajući Parlamentarnog odbora EU i Crne Gore za stabilizaciju i pridruživanje Vladimir Bilčik je tokom današjeg zasijedanja POSP-a, rekao da se za Crnu Goru neće mijenjati pravila u pristupnim pregovorima sa EU.

"Crna Gora mora nastaviti sa ispunjavanjem zadataka u pregovaračkom procesu bez straha da bi se pravila mogla promijeniti. Pregovarački okvir za Crnu Goru se neće mijenjati. Mnogi su tvrdili da hoće, ali nemamo namjeru da mijenjamo pravila tokom same igre. To ne bi bilo fer“, rekao je Bilčik.

Bilčik je rekao i da je Crna Gora jedna od dvije vodeće zemlje u procesu učlanjenja u EU, ali uz konstataciju da je neophodno da tu trku "trči brže".

Osvrnuvši se na aktuelnu situaciju nastalu nakon usvajanja Zakona o slobodi vjeroispovjesti, Bilčik je rekao da je "suvereno pravo svih da usvajaju zakone, ali to se mora odvijati u skladu sa pirncipima i bez miješanja".

"Refome poput ove moraju se sprovesti kroz dijalog i konsenzus i u skladu sa preporukama Vencijanske komisije", rekao je Bilčik koji je podsjetio da je Vlada je konsultovala Venecijansku komisiju, ali da i dalje postoje osjetljiva pitanja.

"Tačno je da je otvoreno 32 od ukupno 33 poglavlja, ali nije ostvaren napredak za zatvaranje poglavlja", rekao je Bilčik komentarišući stanje u pristupnim pregovorima Crne Gore i EU.

Bilčik je prenio zabrinutost evropskih parlamentaraca zbog nedostatka napretka u oblastima koje se smatraju ključne za proces integracije u EU, a u kojima je neophodno ostvariti mjerljive rezultate - vladavinu prava, medijske slobode i reforma pravosuđa.

Šef delegacije Evropskog parlamenta je pohvalio usklađenost crnogorske spoljne politike sa politikom Evropske unije.

"U toj oblasti predstavljate svetionik u regionu", rekao je Bilčik.

"Od obnove nezavnisnosti Crne Gore 2016. godine, sproveli smo temeljne reforme, unaprijedili institucije, ojačali privredu i unaprijedili investicionu klimu, a prepoznati smo kao država koja dosljednom politikom i dobrosusjedskim odnosima doprinosi miru i stabilnosti u regionu", rekao je predsjednik Skupštine Crne Gore, Ivan Brajović tokom današnjeg zasijedanja Parlamentarnog odbora EU i Crne Gore za stabilizaciju i pridruživanje.

Naglasivši da je 2017. godine dostignut jedan od dva strateška cilja - punopravno članstvo u NATO-u, Brajović je rekao da Crna Gora ostaje posvećena ispunjavanju drugog strateškog cilja - punopravnom članstvu u Evropskoj uniji.

"Što smo bliži članstvu u Evropskoj uniji i prihvatanju standarda i načina života jači su izazovi i suočavanja sa posljednjim trzajima i simbolima  antievropske politike. U našem regionu, aktuelan je sukob politika koje zastupaju evropsku budućnost i one koja zemlje zapadnog Balkana želi da drži na vanevropskom kolosjeku", rekao je Brajović.

U ime predsjedavajuće zemlje Evropske unije, POSP-u se obratila Zdravka Bušić iz Hrvatske koja je rekla da Crnu Goru smatra pozdanim partnerom Evropske unije.

"Mnogo doprinosite evropskoj bezbejdnosti i odbrani", rekla je Bušić dodajući da ritam pregovora zavisi od napretka same Crne Gore, a naročito u ključnoj oblasti - vladavina prava.

"Kako bi proces nastavio napredak, Crna Gora mora da ispoštuje zaključke u vezi sa proširenjem od 8. juna, ostvari opipljive rezultate i napredak u oblasti osnovnih prava, borbe protiv korupcije, kriminala, pranja novca, trgovine ljudima, kao i slobode izražavanja i nezavisnosti medija", bila je precizna Bušić dodajući da "nedostatak napretka u slobodi izražavanja i dalje izaziva zabrinutost".

"Podsjećam na poziv Evropskog savjeta da Crna Gora obezbijedi punu nezavisnost medija, kao urgentno pitanje, jačanjem listraga napada na novinare", rekla je Bušić.

Ambasador EU u Crnoj Gori, Aivo Orav je, rekavši da izborne godine obično nijesu dobre za reforme istakao da ipak postoje mogućnosti da se ostvare rezultati, a naročito u vezi sa imenovanjem čelnih ljudi u ključnim institucijama.

"Imao sam više sastanaka sa poslanicima i svi su rekli da su posvećeni evropskoj budućnosti Crne Gore, ali sada to treba pretočiti u praksu", rekao je Orav.

"Mnogo toga je uradila crnogorska administracija", rekao je Slaven Radunović iz Demokratskog fronta dodajući da "problemi nastaju kada treba pokazati političku volju da se u Crnu Goru uvede vladavina prava.

"Ako riješimo vladavinu prava, riješićemo sve ostale probleme, uključujući i ekonomsko-socijalni razvoj ovog regiona i našu što bržu integraciju u Evropsku uniju", rekao je poslanik Socijaldemokratske partije, Ranko Krivokapić snažno pozdravivši novi evro-integracioni model koji vidi kao način da se stane daljoj degradaciji i nazadovanju ovog procesa.

Komentari (2)

POŠALJI KOMENTAR

Misko

@Prioritet@Da slazem se da treba spasiti drzavu od klerofasizma,ali moramo reci istinu da je DPS 30 godina saucesnik u zlocinu,i da DPS (privatna drzava) nije sposoban da odbrane drzavu bez pomoci EU i SAD-a,budimo iskreni!

Prioritet

Sto se trcanja tice, danas je sekundarno. Najprije treba zastititi drzavu od klerofasizma.