15 °

max 15 ° / min 6 °

Subota

20.04.

15° / 6°

Nedjelja

21.04.

10° / 7°

Ponedjeljak

22.04.

16° / 8°

Utorak

23.04.

13° / 10°

Srijeda

24.04.

12° / 9°

Četvrtak

25.04.

13° / 8°

Petak

26.04.

16° / 8°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Suzbijanje ilegalnih migracija u fokusu saradnje

Politika

Comments 0

Suzbijanje ilegalnih migracija u fokusu saradnje

Izvor: Mina

Autor: Antena M

  • Viber

Suzbijanje ilegalnih migracija i borba protiv krijumčarenja migranata biće u posebnom fokusu saradnje policija Crne Gore i Bosne i Hercegovine (BiH), poručeno je sa sastanka ministra unutrašnjih poslova Mevludina Nuhodžića sa ministrom sigurnosti BiH Fahrudinom Radončićem.

Nuhodžić je tokom sastanka s Radončićem, koji boravi u zvaničnoj posjeti Podgorici, rekao da su Crna Gora i BiH saglasne da još intenzivnije sarađuju, u interesu građana prijateljskih država koje dijele zajedničke evropske ciljeve i u korist kvalitetnije regionalne saradnje na polju bezbjednosti i sigurnosti.

Kako je saopšteno iz Ministarstva, Nuhodžić je istakao da Crna Gora nema otvorenih pitanja sa susjedima i da bezrezervno podržava integraciju BiH, kao i svih država regiona, u Evropsku uniju.

„Cijenimo podršku evropskoj perspektivi Zapadnog Balkana, koju je Evropska komisija još jednom potvrdila u svom predlogu nove metodologije pregovora“, rekao je Nuhodžić.

Govoreći o aktuelnoj migracionoj situaciji, on je istakao da su crnogorske nadležne institucije apsolutno spremne da reaguju i u svakom trenutku zaštite granice i bezbjednost građana.

Prema riječima Nuhodžića, Crna Gora intenzivno radi na dostizanju standarda Šengena i značajno je unaprijedila kapacitete Granične policije.

„Preduzimamo sve mjere u saradnji sa partnerskim službama, kako bismo spriječili ilegalne ulaske u našu zemlјu. S tim u vezi, poseban fokus u saradnji policija Crne Gore i BiH biće na suzbijanju ilegalnih migracija i borbi protiv krijumčarenja migranata, kroz jačanje analize rizika i prikupljanje i razmjenu obavještajnih podataka“, naveo je Nuhodžić.

On je podsjetio i da je nedavno u crnogorskom parlamentu usvojen Zakon o potvrđivanju Sporazuma o statusu između Crne Gore i Evropske unije o aktivnostima koje sprovodi Evropska agencija za graničnu i obalsku stražu - Fronteks.

Nuhodžić je istakao da Vlada i Ministarstvo unutrašnjih poslova posvećuju posebnu pažnju rekonstrukciji i modernizaciji graničnih prelaza u cilјu povećane bezbjednosti, kao i samog nadzora državne granice.

On je ocijenio da će budući zajednički rad graničnih službi Crne Gore i BiH na graničnim prelazima Vraćenovići, Šćepan Polje, Klobuk i Zupci, značajno uticati na ubrzanje prometa preko granice i smanjiti zadržavanja.

Nuhodžić je najavio da će uskoro biti potpisan i izmijenjeni sporazum o graničnim prelazima za pogranični saobraćaj.

„Ovaj sporazum je značajan jer će građanima Crne Gore i BiH koji žive u pograničnom području omogućiti jednostavnije rješavanje svakodnevnih životnih potreba i prelazak državne granice van graničnih prelaza“, naveo je on.

Radončić je ocijenio da su odnosi između BiH i Crne Gore na odličnom nivou.

„Mi kao dvije susjedne države možemo biti primjer kako jačaju državni i međususjedski odnosi. Drago mi je da smo praktično do kraja doveli pitanje kako da na četiri granična prelaza imamo pojednostavljenu proceduru koja će omogućiti brži protok ljudi i roba“, istakao je Radončić.

On je kazao da je, u odnosu na migrantsku krizu, potrebna zajednička strategija.

„Da imamo jedan humanitarni aspekt, koji je veoma važan, ali da se situacija prevenira i tretira prvenstveno kao bezbjednosni izazov“, precizirao je Radončić.

Na sastanku je konstatovano da intenzivna policijska saradnja Crne Gore i BiH i zajednički rad u borbi protiv organizovanog kriminala, trgovine narkoticima i svih drugih vidova kriminala, daju rezultate.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR