14 °

max 15 ° / min 6 °

Petak

19.04.

15° / 6°

Subota

20.04.

14° / 6°

Nedjelja

21.04.

10° / 6°

Ponedjeljak

22.04.

15° / 8°

Utorak

23.04.

12° / 10°

Srijeda

24.04.

14° / 9°

Četvrtak

25.04.

14° / 9°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Apel za pomoć: ZB da bude izuzet iz odluke o restrikciji izvoza medicinske opreme

Politika

Comments 2

Apel za pomoć: ZB da bude izuzet iz odluke o restrikciji izvoza medicinske opreme

Autor: Antena M

  • Viber

Predsjednik Skupštine Crne Gore Ivan Brajović potpisnik je regionalne inicijative  - Apela za pomoć regionu Zapadnog Balkana u borbi protiv pandemije koronavirusa  (COVID-19). Pismo predsjednicima Evropskog parlamenta Davidu Sasoliju i Evropske komisije Ursuli fon der Lajen uputili su predsjednici parlamenata Crne Gore, Albanije, Bosne i Hercegovine, Kosova, Sjeverne Makedonije i Srbije, saopšteno je iz Brajovićevog kabineta.

U pismu se između ostalog apeluje da Zapadni Balkan, koji je uvijek jasno i nedvosmisleno isticao da pripada evropskoj porodici, bude izuzet iz odluke o restrikciji izvoza medicinske opreme iz Evropske unije,  kako bi kroz prenos stečenih iskustava i nabavku potrebne opreme i medicinskih sredstava, postao dijelom zajedničkog evropskog odgovora u suočavanju sa pandemijom koronavirusa.

"Ističući da sada kada su nam više nego ikada potrebni solidarnost, koordinisani pristup i zajedničko djelovanje, predsjednici parlamenata Zapadnog Balkana predlažu da evropske institucije podrže niz konkretnih mjera, poput razmatranja mogućnosti uključivanja ovog regiona u EU+ šemu dozvole izvoza, pristupanje Sporazumu o zajedničkim nabavkama medicinskih protivmjera, kao i mogućnost da se regionu Zapadnog Balkana omogući preusmjeravanje neutrošenih sredstava iz Instrumenta za pretpristupnu pomoć (IPA II) za borbu protiv pandemije koronavirusa.

Uz iskreno uvjerenje u evropsku solidarnost i zajedničku evropsku budućnost, predsjednici parlamenata regiona izražavaju očekivanje da će apel imati pozitivan ishod", navodi se u Apelu.

Komentari (2)

POŠALJI KOMENTAR

europeac

@Kontraš, Pa pomoći će Rusija, čime, ali će pomoći. Nešto mi ne štima. Srbiju napušta radna snaga, svih profila, zanatlije, tehničari, inžinjeri, doktori,itd......... Jedino što je jasno, niko ne ide u MAJKU Rusiju da radi, svi idu u Njemčiju i Švicu To mi miriše na, hvali more, drž se kopna

Kontraš

Znam da nije vrijeme za šalu, ali zašto Srbija traži da je izuzmu? Zar nema pomoći iz Rusije za bratsku državu? Što će njima Evropa kada je tu Rusija?