12 °

max 14 ° / min 6 °

Subota

20.04.

14° / 6°

Nedjelja

21.04.

9° / 6°

Ponedjeljak

22.04.

16° / 6°

Utorak

23.04.

12° / 10°

Srijeda

24.04.

13° / 8°

Četvrtak

25.04.

13° / 8°

Petak

26.04.

15° / 9°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Marković: Kao što smo se snašli za pšenicu, snaći ćemo se i za MA

Politika

Tag Video
Comments 12

Marković: Kao što smo se snašli za pšenicu, snaći ćemo se i za MA

Autor: Antena M

  • Viber

Premijer Duško Marković, komentarišući današnju izjavu srpskog predsjednika Aleksandra Vučića, ponovio je da odluka Crne Gore nije politička i podsjetio da je Srbija prva zemlja koja je zatvorila granice sa Crnom Gorom, zabranila izvoz pšenice kao i medicinske opreme u Crnu Goru.

Međutim, kako je dodao, Crna Gora se zbog toga nije ljutila jer je bila svjesna da su te odluke u interesu građana Srbije. Isto tako, ova sad, naša, u interesu je zaštite zdravlja građana Crne Gore.

''Vidimo da se Srbija dobro nosi sa suzbijanjem epidemije koronavirusa i nadamo se da će u tome uspjeti i oni i svi u okruženju. Naša odluka nije politička, mi smo se vodili kriterijumima i mjerama i preporukama koje kažu da se možemo otvoriti za one koji imaju sličnu ili istu epidemiološku situaciju. Srbija samo danas ima preko 40 novih slučajeva i ukupno preko 4.000'', kazao je on i dodao:

''U njihovom stavu prema Crnoj Gori stanuje politika. Mi znamo šta je naš posao. Po mišljenje nećemo ići nigdje za ono što je interes građana. Telefoni rade. Vučić je mogao da pozove Đukanovića, Brnabić mene ako im nešto nije bilo jasno, ali da mi pitamo šta ćemo da uradimo sa onim što je naš interes - to nikako. EK nije donosila jedinstvene odluke za otvaranje i zatvaranje granica već su to države radile pojedinačno. Ne želimo da polažemo račune nikome'', kazao je on.

Komentarišući odluku o Montenegro Airlinesu, premijer je kazao da ćemo se, kao i u drugim situacijama i u ovoj snaći.

''Nećemo tražiti nikakvo objašnjenje za to. To je njihova odluka, primili smo je k znanju. Naći ćemo alternativu kao što smo našli alternativu za pšenicu. Ništa strašno, mislimo da ta odluka nije logična, jer kada je u pitanju ekonomija i promet ne treba tu da bude mjesta za politički revanšizam'', kazao je Marković.

Dijalog sa MCP što prije

Marković je, upitan kada će razgovori sa MCP biti nastavljeni, ocijenio da bi to, po njegovom mišljenju, trebalo da bude što prije.

''Moj je stav je da to bude sto prije. Dobio sam pismo od mitropolita razgovarali smo telefonom rekao sam da treba nastaviti razgovore, ali se razgovor ne može voditi na principu ucjene. Vidjećemo da li će pravni eksperti pronaći rješenje'', naveo je premijer.

Rebalans krajem maja

Rebalans budžeta, koji se očekuje krajem maja ili početkom juna, biće usmjeren na racionalizaciju troškova, a ušteđeni novac mora biti opredijeljen za obezbjeđenje zarada, penzija i socijale i naravno investicija i razvoja, kazao je Marković.

On je, odgovarajući na pitanja novinara nakon Premijerskog sata, kazao da će troškove rezati gdje god budemo mogli, ne simbolično nego suštinski:

„Kako bismo očuvali naše javne finansije, njihovu stabilnost jer virus slabi, epidemija jenjava ali nadolazi ekonomska kriza koja će biti teška i bolna i za vlast i za građane. Tom izazovu moramo odgovoriti na najbolji mogući način, a štednja novca je jedan od tih načina“.

Upitan da li se plaši da bi projekat ekonomskog državljanstva mogao biti ugrožen, premijer Marković je kazao da je sve ugroženo kada je ekonomija u pitanju. Program ekonomskog državljanstva, uprkos svemu, teče i ima više aplikacija ali i projekata, kao što su hoteli u Kolašinu, koji su počeli da se grade po ovom programu. Precizirao je i da je već 10-ak pasoša spremno, nakon što je prođena kompletna procedura i dobijene neophodne saglasnosti.

Komentarišući to što subvencije nijesu mogla dobiti preduzeća koja nijesu na Bijeloj listi, predsjednik Vlade je kazao da, bez obzira na to što je kriza, ne možemo davati subvencije onima koji ne ispunjavaju obaveze prema državi a to znači i prema zaposlenima.

„Oko toga nema kompromisa“.

Podsjetio je da subvencije dobijaju kompanije koje zaposle nove radnike u punom iznosu minimalne zarade i poreza i doprinosa, što je linija obezbijeđena imajući u vidu da jedan broj firmi ima neprijavljene radnike.

Nastojaćemo da uradimo sve što možemo da se rasvijetli slučaj ubistva Duška Jovanovića

Predsjednik Vlade je odgovorio i na pitanje vezano za nerasvjetljavanje ubistva glavnog i odgovornog urednika „Dana“ Duška Jovanovića. Premijer Marković je kazao da kao predstavnik mora nositi odgovornost zbog toga što slučaj nije otkriven u cjelosti.

„Odgovornost u svakom slučaju postoji, ne lična nego funkcionalna i sistemska. I nastojaćemo da uradimo sve što možemo da se slučaj rasvijetli“, kazao je premijer i podsjetio da je u okviru Saveza za Evropu, u razgovoru sa predstavnicima „Dana“, dogovoreno da se zatraži ekspertska policijska i tužilačka podrška najrazvijenijih zemalja.

Upitan kada će se sjesti za pregovarački sto sa predstavnicima Mitropolije crnogorsko-primorske, premijer je kazao da će za sto sjesti pregovarački ekspertski timovi i da je njegov stav da to bude što prije. Premijer je kazao da je dobio pismo mitropolita Amfilohija na tu temu, da je sa njim prošle nedjelje razgovarao telefonom.

„Rekao sam da, treba da nastavimo razgovore ali treba da ih vodimo u dobroj atmosferi i povjerenju. Razgovori se ne mogu voditi na principu ucjene“, kazao je premijer Marković i dodao da povlačenje Zakona o slobodi vjeroispovijesti nije tema za razgovor.

Komentari (12)

POŠALJI KOMENTAR

Igor

@Bijeli Pavle pa ko vam je slao pomoc posle zemljotresa? Mladicu zadojeni mrznjom mogao bi malo da otvoris korice istorije ili si casove pohadjao u Tirani

Vaasko

Svaka čast .Svi svoje interese uz uzajamno poštovanje .