12 °

max 17 ° / min 11 °

Nedjelja

25.10.

17° / 11°

Ponedjeljak

26.10.

20° / 11°

Utorak

27.10.

20° / 12°

Srijeda

28.10.

21° / 12°

Četvrtak

29.10.

21° / 10°

Petak

30.10.

20° / 10°

Subota

31.10.

21° / 7°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Rusi pobjeđuju u CG, novi hladni rat na zapadnom Balkanu

Politika

Tag Gallery
Comments 9

Autor: Antena M

  • Viber

Rusi pobjeđuju u CG, novi hladni rat na zapadnom Balkanu

Parlamentarni izbori u Crnoj Gori stvorili su novu geopolitičku ravnotežu na zapadnome Balkanu. Tri opoziciona bloka imaju tanku većinu. Potreban je određeni nivo naivnosti ili političke dvoličnosti da se pobjeda ovih partija prihvati kao proslava demokratije – navodi se u analizi Instituta za izvještavanje o ratu i miru (Institute for War & Peace Reporting, IWPR).

”Jedini program koji dijele ovi koalicioni partneri je okončanje 30 godina reformskoga, evroatlantskoga vođstva. To je rezultat nedvosmislene pobjede Moskve s obzirom na to da je ruska strategija ulaganje u destabilizaciju zapadnoga Balkana i podsticanje krajnje desničarskih političkih partija”.

”Nova crnogorska vlada mogla bi biti zabrinjavajući znak za stvari koje će se dogoditi u regionu. Koalicija tri politička bloka je pretežno proruska. Za budućnost Crne Gore, koja je osvojila 27 glasova, koalicija je kojom dominira ekstremni nacionalistički Demokratski front, čiji je strateški cilj povratak u zajednicu sa Srbijom, od koje se Crna Gora rastala 2006. godine. Podržava je Srpska pravoslavna crkva, koja igra centralnu ulogu za Moskvu u novome hladnome ratu”.

   

”Đukanovićeva vlada uvela je kontroverzni zakon 2019. kojim se nastojalo suzbiti uticaj SPC, regulisati njezin pravni status i osigurati da plaća porez na svoju brojnu imovinu i komercijalna preduzeća. Podržana od Rusije, SPC je ovo predstavila kao napad na vjersku slobodu i pokrenula 8 mjeseci protesta koji su u stvari poslužili kao predizborna kampanja prosrpskoga političkoga bloka”, navodi se u analizi IWPR-a.

”Pored toga, lideri DF-a Andrija Mandić i Milan Knežević osuđeni su na po 5 godina zatvora zbog umiješanosti u pokušaj državnoga udara koji je 2016. podržala Rusija i u kojem je Đukanović za dlaku izbjegao atentat. Njihov slučaj je sada u fazi žalbe. Sud je utvrdio da su pokušaj prevrata organizovali ruski agenti s ciljem sprječavanja članstva Crne Gore u NATO-u. Zemlja se pridružila Alijansi sljedeće godine, uprkos snažno podijeljenome javnome mnjenju”.

”I drugi koalicioni partneri imaju slične sumnjive programe. Najjača stranka u bloku Mir je naša nacija (druga po veličini koalicija) su Demokrate Crne Gore, čiji je šef Aleksa Bečić političku karijeru počeo u SNP, partiji saveznici pokojnoga lidera Srba i optuženoga za ratne zločine Slobodana Miloševića”.

”Samo treća koalicija, Ujedinjena reformska akcija, zaista je proevropska i pro-NATO”, navodi se u analizi IWPR-a. ”Vodili su kampanje i borbu protiv korupcije i organizovanoga kriminala, koji su, kako optužuju, obilježile 30 godina Đukanovićeve vladavine. Ali oni imaju samo 4 poslanika, dok druga dva prosrpska bloka imaju 37”.

”Đukanovićeva vladavina je sigurno opterećena korupcijom i pitanjima organizovanoga kriminala. Ovđe je, međutim, problem što su, uz časni izuzetak četvorice istinski prozapadnih poslanika, ostali uglavnom politički ekstremisti iza kojih stoje Srbija i Rusija”.

IWPR navodi da su ”u posljednje četiri godine Crna Gora i Śeverna Makedonija jedine dvije zemlje u kojima je Zapad dobio bitku za uticaj sa Rusijom. Sada je Śeverna Makedonija usamljena na zapadnome Balkanu”.

Komentari (9)

POŠALJI KOMENTAR

Uzas po sred EU!

Po sred EU i uz fanfare necasnih ambasada poljuljaste ono malo mira sto smo stekli u ovih 14 godina. Vama se igra rata, dovodite i ocekjjete demokratiju od klerofašista i okupatora!? Nema te Morače koja će vas sve skupa oprat! Sic! Da je vječna Crna Gora!

Anagustum

Čemu svakjivanje krivice na US I UK ambasade? Čemu svaljivanje krivice i na Beograd tabloide ili na bilo koga?. Ovo je bila “zadnja” borba SPC i srbskog nacionalizma za “foothold” u CG. Nijesu još izgubili. Ako je ko kriv onda smo to mi. Osim toga ovo vrijeme dodje ko provjetravanje i konsolidacije.

Crna slika

Pola Crne Gore hoce cetnike. Imace ih. Nikom na ovoj planeti dobra nisu donijeli - oni i Rusi, pa nece ni Crnoj Gori. Naprotiv, ocekujte sukobe, osvete, dalje podjele i nemilosrdnu srbizaciju. Mozemo se nadati da se nece ratom zavrsiti kao drugdje po Balkanu