10 °

max 12 ° / min 10 °

Utorak

23.04.

12° / 10°

Srijeda

24.04.

15° / 9°

Četvrtak

25.04.

14° / 8°

Petak

26.04.

16° / 8°

Subota

27.04.

19° / 10°

Nedjelja

28.04.

22° / 11°

Ponedjeljak

29.04.

24° / 14°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Marković: Mandat obilježili neviđeni ataci na Crnu Goru, na Kongresu odluka o tome ostajem li u politici

Politika

Comments 4

Marković: Mandat obilježili neviđeni ataci na Crnu Goru, na Kongresu odluka o tome ostajem li u politici

Autor: Antena M

  • Viber

Ponos je riječ kojom odlazeći premijer Duško Marković opisuje četvorogodišnji mandat, kazao je u Jutarnjem programu RTCG.

"Podsjetiću vas da smo mandat počeli pokušajem državnog udara, a da ga završavamo pandemijom. A između ta dva događaja bilo je dosta izazovnih prilika - ekonomija, uvođenja CG u NATO. Ovaj mandat obilježili i neviđeni ataci na Crnu Goru. Bio je ovo težak period, i rekao bih bez obzira na sve ja sam izuzetno ponosan", kazao je Marković.

Na pitanje šta DPS ostavlja, Marković kaže da je ta partija u čitavom tom periodu bila najsnažnija i sasvim sigurno da svi uspjesi priadaju DPS- u i njihovim partnerima. 

"Ali i ono što nije bilo dobro pripada nama. Crna Gora se ovih godina promijenila. Sjećam se kako je izgledala Podgorica 1991. kada sma ja došao.. Sada imamo izgrađenu Podgoricu, u kojoj građani žive kvalitetnije. To se odnosi na svaki kraj u CG. To je evropska, evroa-tlansta zemlja, članica NATO-a, zemklja koja je najnaprednija u procesu učlanjenja u EU i najrazvijenija ekonosmki u regionu. Ostaje vidljiv rezultat iza nas. Podsjetiću vas da je obnova nezavisnosti bila težak proces, zbog tih okolnosti smo nekad i zapostavljali životni standard. Nije se moglo jednako posvećeno raditi na oba cilja", kaže Marković.

Kaže kako su proces pomirenja u Crnoj Gori započeli onog dana kada su se borili za obnovu nezavisnosti.

Proglašenje ambasadora Srbije za personu non grata Marković vidi kao ogovoran potez.

"Svaki zvaničnik mora da misli o dostojanstvu jedne države. Reagovali smo onako kako to pripada odgovornim ljudima. To je očigledno i objedinjeni stav vlasti u Srbiji. Ambasador je više puta pozivan u Ministarstvo i ukazivano mu je na ponašanje. Mi smo uradili sve. Mogli smo i ranije to da uradimo, ali smo vodili računa o regionalnim odnosima. Ne može samo CG da vodi računa o odnosima", kaže Marković.

Dodaje da je jako ponosan na ekonomske rezultate njegove Vlade.

"Ostvarili smo impresivan ekonomski rast. Prosjeno za tri godine ekonosmki rast je bio 4,6 odsto. Iz toga smo politiku usmjerili prema regionu gdje ljudi najteže žive. Ja i moja Vlada smo se okrenuli razvoju sjevera. Danas izgleda drugačije. Još samo dvije godine su potrebne da se završe investicije tamo započete. Tamo ćče se bolje živjeti nego u bilo kojem dijelu. Na to sam najponosniji i žao mi je što to građani nisu vrednovali na izborima", kaže Marković.

Dug za tri godine direktno usojemaravan u kapitalne investicije i razvoj.

"Nijedan euro nije usmjeren na potrošnju. Usmjeren je na škole, bolnice, auto-put. I vratili dvije milijarde", kaže Marković.

Kaže kako se u turističkoj sezoni nije moglo uraditi više.

"Nijesmo mogli puštati turiste uz pcr test, jer on je garancija za samo par dana. Naš zdravstveni sistem je odgovornom politikom sačuvala svoj potencijal i danas niko od bolesnika ne leži u šatorima. E to je kvalitet naše politike", kaže Marković.

Kaže kako do izbora nijesu dozvolili da politika nadvlada struku.

"U 95 odsto slučajeva su prihvaćeni svi prijedlozi IJZ. U početku su svi dobro reagovali. Međutim, kada se približivaoa datum izbora, opozicija je pokazala da su im važniji glasovi od zdravlja građana. Osmišljena kampanja iza koje su stajali neki mediji i NVO - ne nosite maske, ne držite distancu, idite u crkvu, pričešćujte se... Politika je samo doprinijela da kontrola nad kovidom ne bud ekakva bi trebala. Nije odgovoran NT ili ova Vlada, već oni koji su bili na političkoj sce. Desio je patriotski skup - kao odgovor. a kako msilite da je policija mogla da to spiriječi: da rastjerujemo građane vodenim topovima", pitao je Marković.

Zakon o slobodi vjerosipsovijesti je jedan od glavnih razloga što su izgubili izbore. 

"Ne samo usvajanje Zakona, on je evropski, ali je taj Zakon pokrenuo otpor prema slobodi Crne Gore. U nekim elementima i sramno postupanje pojedinih aktera", kaže Marković.

Navodi kako su sveštenici išli od kuće do kuće ubjeđujući građane da ne glasaju DPS jer će biti prokleti.

"To je sve podržala i Srbija. Još jedna faktor je čudna pozicija naših partnera u NATO i EU. Nikad nijesu upozorili Srbiju za miješanje u naše unutrašnje stvari. Jedan od razloga su i naše slabosti nakon 30 godina, željeli su nova lica, nijesu više htjeli da gledaju Duška ili nekog drugog, imali smo i bahate prema javnim resursima, brojne afere su nas kaznile", kaže Marković.

Kaže kako je među prvima predložio vanredni kongres.

"Ja sam predložio ukidanje mjesta zamjenika. Naše članstvo će odlučiti kako će izgledati partija. Tražićemo nove ljude. Ja ću biti u Parlamentu do Kongresa, učestvovaću u njegovom radu, jedva čekam da se suočim sa novim ministrima, posebno zbog njihovih ocjena o sprženoj ekonomiji, a zavisno od odluke Kongresa zavisiće i moj odnos u politici", kazao je Marković.

Komentari (4)

POŠALJI KOMENTAR

Ko je dobio izbore

Da nije bilo Toga Zakona ne bi dobili onoliko suverenističkih glasova to je sigurno! Glasovi koji vam nedostaju su od vaših birača kojima je spc milija i od države.Drugo Vi nijeste izgubili izbore nego su se protiv vas udružili izdajnici CG i njenih interesa sa Urom su tu i suverenistički glasovi

Ranko

Patriotski blok je najbolje rješenje. Vi ste se 30 godina, uz poštovanje za 2006, za NATO i za dosta toga " izlizali" brate. SDP, LP, SD, manjinske stranke i DPS ( ali potpuno reformisani bez kompromitovanih članova ) mogli bi da naprave stabilnu većinu. A ako bi CRNO NA BIJELO i DEMOKRATE ... Ihaaa

MNE PV

A što ste vi mislili da svi volimo CG jednako . A to nijeste znali da cijenite i procijenite .