15 °

max 15 ° / min 6 °

Petak

19.04.

15° / 6°

Subota

20.04.

15° / 6°

Nedjelja

21.04.

10° / 5°

Ponedjeljak

22.04.

15° / 7°

Utorak

23.04.

11° / 10°

Srijeda

24.04.

12° / 8°

Četvrtak

25.04.

13° / 8°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Drljević: EU pokazala da je istinski partner Crnoj Gori

Izvor: Generalni sekretarijat Vlade; Drljević

Politika

Comments 0

Drljević: EU pokazala da je istinski partner Crnoj Gori

Autor: Antena M

  • Viber

Evropska unija je pružila dragocjenu pomoć Crnoj Gori u borbi sa posljedicama pandemije i pokazala istinsko partnerstvo i solidarnost na djelu, poručio je glavni pregovarač Aleksandar Drljević na sastanku Odbora za stabilizaciju i pridruživanje između Crne Gore i EU.

Kako je saopšteno, on se, na desetom sastanku Odbora, koji je održan online, osvrnuo na rezultate koji su postignuti tokom protekle godine, zahvaljujući bliskom radu članova pregovaračke strukture i nadležnih direktorata Evropske komisije.

"Kad su u pitanju politički kriterijumi, istakao je zadovoljstvo činjenicom da su parlamentarni izbori 30. avgusta održani u mirnoj i tolerantnoj atmosferi i podsjetio sagovornike na aktivnosti koje su uslijedile u pogledu formiranja novog parlamenta i Vlade. 

Istakao je važnost aktivnog učešća svih političkih subjekata i doprinos imenovanju ključnih pozicija u sudskoj u tužilačkoj organizaciju, kao preduslova dalje borbe protiv korupcije i organizovanog kriminala i daljeg napretka u procesu evropske integracije", navodi se u saopštenju Generalnog sekretarijata Vlade. 

U dijelu ekonomskih kriterijuma, podsjetio je da je i crnogorska ekonomija teško pogođena pandemijom COVID-19 koja je uslovila visok ekonomski pad od 20,2% u drugom kvartalu, 78,5% niže prihode od turizma u prvoj polovini godine u odnosu na isti prošlogodišnji period, kao i pad broja zaposlenih.

"Uprkos negativnim posljedicama pandemije COVID, zahvaljujem EU i našim evropskim partnerskim zemljama na njihovoj izdašnoj finansijskoj pomoći i ukupnoj dragocjenoj podršci tokom ovih izuzetno teških vremena da prevaziđemo mnoge izazove sa kojima smo se suočili. Uvjereni smo da će se istinsko partnerstvo i solidarnost nastaviti i samo unapređivati naše odnose, ostajući nesumnjivo uvjereni da naš evropski put nema alternativu", rekao je Drljević.

Naglasio je važnost daljeg unapređenja regionalne saradnje i razvoja saobraćajne infrastrukture, kao dodatnih načina za postizanje evropskih standarda i evropskog kvaliteta života.

Direktorka za Zapadni Balkan u Generalnom direktoratu Evropske komisije za susjedstvo i pregovore o proširenju, Henoveva Ruiz Kalavera, poručila je da će Evropska komisija nastaviti da podržava Crnu Goru na njenom putu prema EU članstvu.

Ponosna je, kako je rekla, na podršku koju je EU pružila u suočavanju sa COVID-19 krizom, ističući da će EK nastaviti da bude uz Crnu Goru, kroz sprovođenje Ekonomskog i investicionog plana za Zapadni Balkan.

"Nakon izbora, crnogorski građani očekuju da vide rezultate nove Vlade i parlamenta i zbog toga se predstojeći mjeseci moraju iskoristiti za intenziviranje i ubrzanje političkih i ekonomskih reformi, posebno u oblasti vladavine prava, u kojoj je naredna prekretnica ispunjavanje prelaznih mjerila za poglavlja 23 i 24.

Pravni okvir i institucije su uglavnom uspostavljene, sada je potrebno da rade i ispune svoje mandate. Izvještaj EK za Crnu Goru za 2020. predstavlja koristan plan sa jasnom perspektivom kako unaprijediti pristupanje Crne Gore EU, ali i činjenica da je Crna Gora prihvatila Novu metodologiju za koju Evropska komisija treba da obezbijedi dodatne inpute za njenu impolementaciju. Radujem se ovoj saradnji, nadovezujući se na napredak postignut tokom proteklih godina", navela je ona.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR