12 °

max 14 ° / min 8 °

Četvrtak

25.04.

14° / 8°

Petak

26.04.

16° / 7°

Subota

27.04.

19° / 9°

Nedjelja

28.04.

23° / 12°

Ponedjeljak

29.04.

24° / 15°

Utorak

30.04.

24° / 15°

Srijeda

01.05.

23° / 15°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Živković: Da su državni organi radili svoj posao, organizatori litija ne bi bili danas na vlasti nego negdje drugo

Politika

Comments 17

Živković: Da su državni organi radili svoj posao, organizatori litija ne bi bili danas na vlasti nego negdje drugo

Autor: Marija Mitrović

  • Viber

Piše: Bivši predsjednik Liberalnog saveza Crne Gore Miodrag Živković (preuzeto sa Fejsbuk profila)

Kada zakoni ne važe jednako za sve građane, onda govorimo o selektivnoj primjeni pravde. Upravo ovakva primjena zakona dovela je Crnu Goru ovdje gdje se danas nalazi, što bi rekli "braća" Srbi u ćorsokaku.

O ovome danas pišem zbog krivičnog progona gradonačelnika Tuzi, Nika Đeljošaja kome nadležni tužilac stavlja na teret krivično djelo - pozivanje na otpor državi, zbog sprječavanja primjene utvrđenih zdravstvenih mjera u njegovoj opštini.

Pritom, sasvim očekivano, državni tužilac potpuno zanemaruje da te zdravstvene mjere po važećim i usvojenim kriterijumima nijesu ni mogle biti uvedene u Opštini Tuzi jer ih stepen zaraze ne opravdava. Očekivano tužilac zanemaruje da se Nik Đeljošaj pobunio protiv nepravde i diskriminacije, a ne protiv primjene pravde.

Koliko je ovaj slučaj primjer selektivne primjene pravde, najbolje ćemo shvatiti kada ga uporedimo sa mnogo drastičnijim slučajevima krivične odgovornosti, gdje su tužioci ostali i gluvi i nijemi.

Svi se dobro sjećamo nedavno održanih litija u organizaciji Srpske crkve, podržanih od strane najvećeg dijela današnje vlasti.

Litijama se neskriveno i sasvim otvoreno pozivalo na otpor...

- Protiv tada važećeg, Zakona o slobodi vjeroispovjesti;
- Protiv zdravstvenih mjera o suzbijanju zaraznih bolesti;
- Protiv ustavom utvrđenog, građanskog karaktera uređenja naše države.

Sve ono što su tada drastično prekršili organizatori litija jasno je definisano u glavi 29 Krivičnog zakonika Crne Gore, kao "krivična djela protiv ustavnog uređenja i bezbjednosti Crne Gore".

Miješanje "stranog faktora" kroz SPC, kao crkvu čije sjedište nije u CG i nezvaničnih, a i zvaničnih grupa i pojedinaca iz druge države(Srbije), litijama su davali ozbiljniji i opasniji karakter u ugrožavanju ustavnog uređenja i bezbjednosti CG.

Svo ovo opasno krivično-pravno ponašanje u produženom trajanju, upereno isključivo protiv države Crne Gore i državnih organa CG, svelo se na marginalna i sada već smiješna policijska saslušanja pok. mitropolita Amfilohija i vladike Joanikija.

Prećutana su i ostala bez reakcije brojna krivična djela - Izazivanje vjerske i nacionalne mržnje, izvršena u mnogim prilikama, sada već pokojnog Amfilohija Radovića.

Prećutana su brojna nedozvoljena ponašanja lidera DF-a protiv države CG u posljednjim godinama.

Da su državni organi radili svoj posao i da pravda nije bila selektivna, pokojni mitropolit bi bio osuđen više puta, organizatori litija ne bi bili danas na vlasti nego negdje drugo, a DF teško da bi postojao kao stranka ili kolaicija u CG.

Da su se sankcionisali svi lopovluci i brojne korupcije u posljednje tri decenije ovo bi bila bogata i uređena zemlja.

Sve ovo napisah da bi smo shvatili koliko je smiješno i tužno, u isto vrijeme, ovo što se dešava gradonačelniku Tuzi, a imali smo vremena i načina da krenemo sa zaštitom države iz bilo kog dijela Crne Gore, prije nego iz opštine Tuzi.

Komentari (17)

POŠALJI KOMENTAR

Safet

Miko za sve si u pravo samo treba izvuc iz politicke sjenke i drugu stranu price! Mi danas ne bismo se bavili ovom temom da nisu ovi iz DPS-a prvo gledali za svoj dzep pa onda da "sacuvaju" drzavu. Litijasi bez podrske URA i Demokrata, nikad ne bi dosli na vlast, znaci glavni krivac lopovluk

ODGOVOR ANDRU

@Andro mi nećemo dozvoliti NIKADA DA NAM PREOTMU DRŽAVU, BORIĆEMO SE ZA NJU, ALI JE TAČNO 100 POSTO DA JE SPC MASU NARODA PRIKUPILA I LITIJE PO CG GRADOVIMA ORGANIZOVALA A SAD VIDIMO DA JE TO PROJEKCIJA SRBIJE, MI PO CIJENU ŽIVOTA NEDAMO NAŠU CRNU GORU NIKOME, SVI ČUVAJU I BORE SE ZA SVOJU DRŽAVU!!!