14 °

max 14 ° / min 8 °

Četvrtak

18.04.

14° / 8°

Petak

19.04.

15° / 7°

Subota

20.04.

15° / 6°

Nedjelja

21.04.

10° / 4°

Ponedjeljak

22.04.

16° / 7°

Utorak

23.04.

12° / 10°

Srijeda

24.04.

14° / 8°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Đukanović: Prihvaćen prijedlog da se u procesu evropske integracije i dalje vrednuje napredak svake od zemalja pojedinačno

Politika

Comments 3
Izjava predsjednika Crne Gore nakon učešća na samitu Brdo-Brioni Procesa

Đukanović: Prihvaćen prijedlog da se u procesu evropske integracije i dalje vrednuje napredak svake od zemalja pojedinačno

Autor: Marija Mitrović

  • Viber

Predsjednik Crne Gore Milo Đukanović kazao je, nakon učešća na samitu Brdo-Brioni Procesa, da je predložio da se usvoji jedan zaključak koji bi bio oštro protivljenje idejama o promjeni granica na Zapadnom Balkanu, ali da, nažalost, nije postignut konsenzus o toj ideji, tako da su se taj prijedllog nije našao u zaključcima.

Sa druge strane, prihvaćen je zaključak koji je Đukanovič predložio, "da potenciramo da to naše zalaganje za proširenje ili za prijem zemalja ZB u EU i dalje počiva striktno na principu regate, uvažavajući ono što je individualni napredak svake od zemalja".

Izjavu predsjednika Crne Gore, nakon učešća na samitu Brdo-Brioni Procesa, prenosimo integralno:

"Tema je bila zanimljiva pa je zato i samit potrajao duže. Ovo je inače 10. jubilarni samit Brdo-Brioni. Tokom tih 10 godina taj samit se zaista afirmisao kao mjesto na kojem se kvalitetno razgovara o regionalnoj saradnji i o evropskoj perspektivi regiona Zapadnog Balkana (ZB).

Imajući u vidu da samo svi nezadovoljni tempom politike proširenja na ZB, mislim da je samit došao u pravo vrijeme i da je dobra prilika da se najprije pripremi Slovenija, kao domaćin današnjeg samita, za početak predsjedavanja EU, što će uslijediti u drugom polugođu ove godine, a istovremeno samit je došao uoči sastanka koji ćemo sjutra kao lideri ZB imati s Visokim predstavnikom EU za vanjsku i bezbjednosnu politiku gospodina Borelja.

Tokom razgovora sam najprije upoznao sagovornike sa procesima koji se događaju u Crnoj Gori, sa naporaima koje ulažemo da riješimo posledice trajuće pandemije, a istovremeno kako teče proces kohabitacije u Crnoj Gori. Ipak, poenta tokom čitavog razgovora je bila na temi evropeizacije ZB. Ukazao sam da je, nažalost, neaktivnošću ZB taj prostor otvoren za upliv trećih zemalja i njihovih politika koje su nažalost najčešće u nesaglasju sa politikom EU i sa evropskim sistemom vrijednosti. Mislim da je i ta diskusija podstakla da na kraju usvojimo zaključke koje su zaista vrlo angažovani prema EU, koji pokušavaju da animiraju EU na ofanzivniju politiku proširenja.

Predložio sam i da usvojimo jedan zaključak koji bi bio oštro protivljenje idejama oko promjene granica na ZB, nažalost, nije postignut konsenzus oko te ideje, tako da su zaključci ostali bez tog dijela, ali prihvaćen je zaključak koji sam takođe predložio, da potenciramo da to naše zalaganje za proširenje ili za prijem zemalja ZB u EU i dalje počiva striktno na principu regate uvažavajući ono što je individualni napredak svake od zemalja. Bilo je i drugih ideja da se razgovara o ZB kao cjelini.

Kao što znamo nijesmo svi u istom stanju, Crna Gora već devetu godinu vodi proces pregovora sa EU, ostvarila je značajan napredak, značajniji od svih drugih zemalja. Naravno, imamo svijest o tome da bi bilo jako važno da čitav region u bliskoj budućnosti postane dio EU. To bi bila najpouzdanija garancija stabilnosti, ekonomskog i demokratskog prosperiteta, ali ne želimo da se odreknemo godina u kojima smo posvećeno radili na reformama i koje su nas dovele do članstva u NATO, i do današnje pozicije u kojoj je Crna Gora jedina zemlja aspirant koja je otvorila sva pregovaračka poglavlja.

Zadovoljan sam zaključcima i vjerujem da mogu predstavljati dobar prilog u ukupnoj politici prema EU, prema njenim institucijama, prema ključnim zemljama članicama da napuste ovu dugotrajuću poziciju rezervisanosti prema dobrom tempu proširenja, i nadam se da mogu biti podsticajni da EU preuzme svoju odgovornu ulogu prema našem regionu i da na taj način zatvorimo mogućnost za penetraciju interesa drugih zemalja, koja nažalost usporava reforme koje moramo da realizujemo i usporava našu evropsku perspektivu."

Komentari (3)

POŠALJI KOMENTAR

Johnny

To bi Djukanovic zeljeo, kao i svi mi. Ali, nazalost, da je to tako ne bi se pravili skupovi za prisajedinjene Zapadnog Balkana i pricalo o "Srbiji i Crnoj Gori" kao cijelini. Iako je CG bar otvorila sva poglavlja. Uz izdajnicku vladu i urusavanje prava, EU perspektiva je sve nedostiznija...

Pera

@JF To zvuči kao kad se deca igraju u pesku... Ako je iko pratio ovaj proces "pridruženja" ZB EU onda je vrlo jasno da vi i bilo koja druga zemlja ZB nema ama baš nikakve šanse da se pridruži u doglednoj budućnosti.

JF

Brvo gospodine predsednice, nadam se da je onaj Vucic shvato jer oni su trenutna kocnica cijelog ZB.Ali dobro ide i on u Brisel pa ce ga Stoltenberg naribat.