9 °

max 15 ° / min 8 °

Četvrtak

25.04.

15° / 8°

Petak

26.04.

15° / 7°

Subota

27.04.

19° / 10°

Nedjelja

28.04.

22° / 12°

Ponedjeljak

29.04.

24° / 14°

Utorak

30.04.

23° / 14°

Srijeda

01.05.

22° / 14°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Vlahović: Nadam se da ćemo bez najtežih lomova naučiti nešto iz propusta i loših odluka

Politika

Tag Gallery
Comments 4

Vlahović: Nadam se da ćemo bez najtežih lomova naučiti nešto iz propusta i loših odluka

Autor: Antena M

  • Viber

Autor: Milena Aprcović

U susret  21. maju - najznačajnijem datumu moderne crnogorske istorije, Antena M objavljuje serijal tekstova u kojima smo javne ličnosti pitali kako vide Crnu Goru danas, 15 godina od obnavljanja nezavisnosti.

U vrijeme obnavljanja nezavisnosti Miodrag Vlahović bio je šef crnogorske diplomatije. Deceniju i po kasnije ocjenjuje da je Crna Gora, bez obzira na propuste, neznanje i raznorazne inercije i promašaje, učinila značajne iskorake na svim poljima. Ulazak u NATO, smatra, ima istorijski značaj. Vlahović napominje da je napredak evidentan, mada je svakako moglo bolje i više.

Posebno naglašava da Crnu Goru treba da mijenjaju oni koji je poštuju i vole.

***

Antena M: 21. maja navršava se petnaest godina od obnove nezavisnosti. Kada se osvrnete na put koji je Crna Gora od tada prešla, jeste li zadovoljni ili razočarani?

Vlahović: Odluka na referendumu je bila demokratski čin koji je stvorio pretpostavke da se Crna Gora, kao suverena i nezavisna zemlja, vrati na put obnove političkih i ekonomskih potencijala i da povrati kapacitete na kulturnom planu, u najširem značenju te riječi, za obnovu svog građanskog i nacionalnog identiteta.

Mislim da je moglo biti učinjeno mnogo više i bolje. Moja sadašnje osnovno osjećanje, koje nije novijeg datuma, jeste da sam zabrinut i nezadovoljan.

Antena M: Šta biste najprije promijenili?

Vlahović: Crnu Goru treba da mijenjaju oni koji je poštuju i vole.

Iako bi mnogi iz sadašnje vlasti mogli da mi odmah prigovore kako nemam pravo da njih isključujem iz te kategorije - onih koji poštuju i vole našu zemlju, Crnu Goru, dakle - spreman sam da se izložim tom riziku i ostanem neshvaćen ili (vrlo) pogrešno shvaćen. Dakle, mijenjao bih, da mogu, one koji upravljaju bitnim socijalnim, kulturnim, ekonomskim i političkim procesima. To ne znači da bih na njihovo mjesto doveo, odnosno vratio, one koji su do avgustovskih izbora obavljali mnoge značajne funkcije.

Nisu imena problem, nego način razmišljanja i način rada i djelovanja.

Nemoguće je dva puta zagaziti u istu rijeku. Samim tim, uzaludan je napor, naivno je očekivanje i neozbiljna je težnja da se vratimo tamo đe smo, do skora, bili. Mnoge su greške činjene godinama - od koncepcijskih do kadrovskih - da bi se želja za promjenom i boljitkom svela na tu vrstu jeftine (samo)obmane.

Na ekonomskom planu - moramo ozbiljno razmisliti i naći novi rezon i novu koncepciju održivog razvoja, koja će, pored ostalog, aktivirati sve one potencijale i mogućnosti koji leže i čekaju neiskorišćeni, marginalizovani i zaboravljeni.

Antena M: Šta je po Vašem mišljenju za pohvalu?

Vlahović: Crna Gora je, bez obzira na propuste, neznanje i raznorazne inercije i promašaje, učinila značajne iskorake na svim poljima.

Ulazak u NATO ima istorijski značaj.

Napredak je evidentan, od ekonomije, do kulture i obrazovanja, mada je svakako moglo bolje i više.

Vlahović i Solana, OUN, Njujork, septembar 2005.
Vlahović i Solana, OUN, Njujork, septembar 2005.

Antena M: Nerijetko se u javnosti može čuti rečenica "niko nam nigdje neće ponijeti državu". Smatrate li da je nezavisnost države Crne Gore nepromjenljiva ili pak ugrožena, budući da mnogi ukazuju na urušavanje građanskog koncepta države i tekovina 21. maja?

Vlahović: Svjedoci smo ciljanom i sračunatom ugrožavanju i razgradnji vrijednosti i principa demokratske i građanske Crne Gore, a posebno njenog istinskog muktikonfesionalnog i multietničkog karaktera i sadržine.

Najopasniji scenario može biti da se crnogorska državna samostalnost svede na praznu formu, da ostane samo ljuštura sa insignijama nezavisne i suverene države, kojoj bi neko drugi, sa strane, sa bliskih i daljih adresa, mogao određivati sadržinu, karakter, orijentaciju, interese i perspektive - da od naše države ostane samo okvir u koji bi ne-crnogorski i van-crnogorski faktori i centri moći stavili sliku ili, još gore, falsifikat slike koja njima odgovara.

Antena M: Zabrinjavaju li Vas priče o raznim "non pejperima" i prekrajanju granica?

Vlahović: Više od toga me zabrinjava inercija i nespremnost da se spozna i da se reaguje na opasne i destruktivne procese koji su u toku.

Tu mislim, prvenstveno, na domaće adrese, i pojedinačne i kolektivne, ali i na neke inostrane - čije kašnjenje, loša procjena i nerazumijevanje naše ukupne zbilje može proizvesti nesagledive loše posljedice. Nadam se ne i nepopravljive, ali i to je onespokojavajuća mogućnost kojoj smo izloženi.

Antena M: Kako vidite Crnu Goru za pet godina?

Vlahović: Vidim nas i nadam se da će tako i biti - kao društvo i državu koja je prebrodila i naučila nešto iz teške lekcije i ispita koji sada polažemo - bili toga svjesni ili ne.

Pošto spadamo u one koji su - prevashodno sopstvenom krivicom, primorani da uče na sopstvenim greškama - nadam se da ćemo, svi zajedno, bez gubitaka i najtežih lomova, naučiti nešto dobro iz svih propusta, promašaja, loše politike i loših odluka koji su nas doveli dovde.

Nadam se, takođe, da će tada, kroz pet godina, i Antena M biti tu, da nas podsjeti na ova pitanja i na odgovore koje smo sada dali.

Komentari (4)

POŠALJI KOMENTAR

Batistuta

Kao da je bilo juce . brzo proslo 15 ljeta. da je vjecna

Vesna Kiss

Veliko postovanje za gospodina Vlahovica,njegov zavidan intelekt, obrazovanje,znanje i iskustvo steceno u dosadasnjem radu,a koje,prosto,moramo iskoristiti u borbi za buducnost Crne Gore kao gradjanske, multieticne,evropske drzave,a protiv urusavanja izgradjenih vrijednosti.

Ja

Crnogorac, intelektualac, gospodin u pravom smislu riječi!