16 °

max 16 ° / min 6 °

Subota

20.04.

16° / 6°

Nedjelja

21.04.

10° / 7°

Ponedjeljak

22.04.

16° / 8°

Utorak

23.04.

13° / 10°

Srijeda

24.04.

12° / 9°

Četvrtak

25.04.

13° / 8°

Petak

26.04.

16° / 8°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Varhelji: Crna Gora neće zatvoriti nijedno poglavlje bez ispunjavanja mjerila iz oblasti vladavine prava

Izvor: Screenshot

Politika

Comments 5

Varhelji: Crna Gora neće zatvoriti nijedno poglavlje bez ispunjavanja mjerila iz oblasti vladavine prava

Izvor: Pobjeda/Antena M

Autor: Antena M

  • Viber

Evropska unija nije kompletna bez Zapadnog Balkana, poručio je danas evropski komesar za proširenje Oliver Varhelji, dodajući da je region strateški bitan za Brisel. 

Varhelji je članovima Odbora za spoljne poslove Evropskog parlamenta predstavio Paket proširenja za ovu godinu, kao i izvještaje Evropske komisije o kandidatima i potencijalnim kandidatima za članstvo u Evropskoj uniji.

"Pokazali smo da smo posvećeni regionu i procesu proširenja", kazao je Varhelji.

Crna Gora je otvorila sva poglavlja, rekao je Varhelji. 

"Prioritet ostaje primjena privremenih mjerila iz poglavlja koje se odnosi na vladavinu prava. Nijedno poglavlje se ne može zatvoriti dok se to ne primijeni.

Da bi se to ostvarilo mora se ostvariti dalji napredak u slobodi izražavanja i borbi protiv korupcije i organizovanog kriminala", naveo je Varhelji.

Varhelji je podsjetio da je EU opredijelila oko 3,3 milijarde eura za ekonomski oporavak regiona usljed pandemije, dodajući da će u narednom periodu kroz EU fondove biti uloženo 30 milijardi eura.

Govoreći o inicijativi "Otvoreni Balkan" Varhelji je kazao da je jedini put za napredak regiona jačanje regionalne saradnje.

"Zbog toga se i zalažemo i za jedinstveno tržište u regionu što je u skladu sa Berlinskim procesom. Želimo da sve zemlje budu dio toga i da taj projekat bude pod evropskim "kišobranom". Zamolio bih sve zemlje da se vrate projektu zajedničkog tržišta", dodao je evropski komesar.

Izvjestilac EP za Crnu Goru Tonino Picula kazao je da prošla godina nije bila uspješna kada je riječ o politici proširenja što je notirano i u izvještajima.

"Moramo jasno prozvati negativne trendove i pohvaliti one zemlje koje su uradile sve što smo tražili. Kao izvjestilac za Crnu Goru želim da izrazim zabrinutost za sveukopno usporavanje eurointegracija u toj zemlji. Progres nije napravljen u oblasti pravosuđa i reforma u toj oblasti stagnira. Poznato je da za tu i izbornu reformu treba kvalifikovana većina i treba biti oprezan da bi se izbjegla dalja polarizacija na političkoj sceni", naveo je Picula.

On je dodao da bi želio da čuje komentar od komesara o nedavnim incidentima u Crnoj Gori koji izazivaju zabrinutost.

"Koliko smo daleko od zatvaranja poglavlja i kako ocjenjujete mogućnost stranog uticaja u Crnoj Gori", naveo je Picula.

Varhelji je kazao da je za Crnu Goru jasan domaći zadatak.

"Prema novoj metodologiji prioritet za Crnu Goru je ispunjavanje privremenih mjerila iz oblasti vladavine prava i bez toga nema zatvaranje poglavlja. Zbog toga Crna Gora to mora ispuniti i dok se to ne uradi ne možemo ići naprijed u procesu", naveo je Varhelji.

Član Odbora Vladimir Bilčik kazao je da ga brine retorika u regionu i da države članice to moraju posmatrati ne samo u kontekstu proširenja već kao geopolitički i bezbjednosni izazov.

Član Odbora Tomas Vajs pitao je Varheljija da li je u kontaktu sa predstavnicima DPS-a kako bi se eventualno i glasovi njihovih poslanika neophodnih za izbor čelnih ljudi u pravosuđu.

Varhelji je kazao da nije posao EK da razgovara sa opozicionim partijama već je to stvar unutrašnjeg političkog dogovora u Crnoj Gori.

"U interesu je svih aktera da se sprovede pravosudna reforma jer bez toga ne može biti daljeg napretka", naveo je Varhelji.

Sjednicu ste mogli da pratite uživo na OVOM LINKU. 

Izvještaj Evropske komisije o Crnoj Gori za 2021. biće predstavljen danas u EU info centru u Podgorici.

 

Komentari (5)

POŠALJI KOMENTAR

Zoran

Ono kad o postovanju pravila govori neko iz zemlje koja se bodljikavom zicom i prebijanjem pred kamerama brani od nesrecnih izbjeglica…koja zatvara univerzitete jer im nije po volji osnivac… Fuj.

BMX

Kako nasminkati poluzivog mrtvaca kojeg su od ove nekad lijepe zemlje napravili Rusija, Srbija, SPC, DF, Krivokapic, Demokrate, Milacic, Lekic, SNP, Danilovic, i naravno .... URA ! Uz dozvolu i saglasnost EU, SAD i NATO

Breeee

@HN - ne može Vučićev ideološki kamerad a da ne začini sa Serviae…