11 °

max 15 ° / min 6 °

Petak

19.04.

15° / 6°

Subota

20.04.

14° / 6°

Nedjelja

21.04.

10° / 6°

Ponedjeljak

22.04.

15° / 8°

Utorak

23.04.

12° / 10°

Srijeda

24.04.

14° / 9°

Četvrtak

25.04.

14° / 9°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Krivokapić: Tvrdim da će ova Vlada u istoriji ostati kao jedna od najuspješnijih, nema više političkog resetovanja

Politika

Tag Video
Comments 9

Krivokapić: Tvrdim da će ova Vlada u istoriji ostati kao jedna od najuspješnijih, nema više političkog resetovanja

Autor: Antena M

  • Viber

Vlada Crne Gore organizovala je prezentaciju povodom obilježavanja prve godine rada Vlade. 

Kako su naveli, događaj je bio prilika da Vlada predstavi građanima "kapitalne rezultate koje je postigla u prethodnih godinu".

Prisustvovali su članovi Vlade, državni sekretari, glavna pregovaračica, kao i savjetnici premijera i potpredsjednika.

Ministri su tokom događaja, kroz prezentacije i video poruke, predstavili najznačajnije rezultate rada ministarstava na čijem su čelu.

Premijer Zdravko Krivokapić je kazao da poslije godinu ne zna odakle da krene.

"Kada bi pričali o onome što je najvažnije, nama bi trebali dani priče. Opredijelili smo se da pokažemo one najznačajnije rezultate.

Moja obeveza je da krenem od onoga što smo zatekli - od zarobljenije države, još zarobljenijeg pravosuđa, bezakonje, imate ono što je najteže, praznu kasu i vični koji nas danas kritikuju ostavilli su nas bez jednog jedinog ugovora za nabavku vakcina. To je nedospustivo ako vi brinete o svojim građanima. Ja vam tvrdim da će ova Vlada u istoriji ostati kao jedna od najuspješnijih Vlada Crne Gore. Desila se prva smjena vlasti od 45. godine. Ta smjenjivost je prourokovala najvažniji element ovih dešavanja, a to je sloboda. Za razliku od prošlog vremena nema više progonjenih. Skup znanja, umijeća rezultirao je najvažnijim - domaćinskim rezultatom", rekao je Krivokapić te dodao:

"Kazaću vam o prelomnim trenucima u kojima je funkcionisala ova Vlada. Imali smo opstrukciju i opozicije i pozicije. Zahvalan sam svima koji su nas podržavali – Demokratska Crna Gora, GP URA, Pozitivna Crna Gora i djelovi poslanika koji pripadaju Demokratskom frontu i Socijalističkoj narodnoj partiji", navodi premijer.

Priča da se možemo vratiti na staro je, kaže, prošlost.

"Političkog resetovanja u Crnoj Gori više nema. Da li to neko želi, naravno da je to njegovo pravo”, poručio je Krivokapić.

Prva prelomna tačka je, kao ističe, bila prazna kasa.

“Kako da upravljate nečim što je prazno. Morate da budete čudotvorac za takvo nešto. Zato smo krenuli sa obveznicima. Time smo stvorili pretpostavke da dišemo”, navodi premijer.

On dodaje da bi disali, morali su da projektuju budućnost.

"To je krenulo od odluke da ne prihvatim DPS-ov budžet. Povukli smo rizičan potez, znajući da on treba da bude naš i prvi programski budžet i da ga pripremimo na zadovoljstvo građana. Nama su u centar zbivanja svi građani. Imali smo vrlo težak zadatak, da projektujemo ono što je realno. Da će u budžetu biti 65 odsto sredstava u odnosu na 2019.koja je bila najbolja turistička godina. I tada kada smo zadnji dan predali taj budžet, svi su tražili nekakve pravne osnove da to bojkotuju", dodaje Krivokapić.

Taj budžet je, kako kaže, omogućio sve ovo što će na kraju da kažu.

Drugi prelomni trenutak desio se u martu kada su, kako kaže, odlučili da uravnoteže i zdravlje i ekonomiju.

"Odličili smo se da kontrolom mjera u borbi protiv koronavirusa i sprovođenjem tih mjera ne uništimo mikro i mala preduzeća Crne Gore. Bila je teška odluka ali smo znali šta ona znači. I krenuli smo u rješavanje gorićeg problema - bitka za zdravlje je bitka svih nas", dodaje on.

Ako bi sad spojili ovo dvoje - najbolji svjedok je 700 miliona prihoda u devet mjeseci, to je rezultat koji ne može niko da ospori.

Imali su, prema riječima Krivokapića, dva krizna trenutka, a jedan od njih je odluka da se poštuje sporazum potpisan 8. septembra prošle godine.

"Tada prilikom teške odluke da Vlada bude jasna, precizna i predvidiva opredijeli smo se da Tužilački savjet ima preporuke Venecijanske komisije, pa onda da se krene u donošenje zakona o Tužilačkom savjetu. Sada se vidi koliko je politička igra prisutna u tome. Jer matematički to ne zavisi od jednog čovjeka, ali nedostatak političke volje je uslovio da se ovaj problem riješi", naveo je Krivokapić.

Najteži trenutak zatečenog stanja je, kako kaže, bio auto-put.

"Trenutak kada morate potpisati aneks 6 u vrlo specifičnoj situaciji i sa teškim pregovaračima. Tada smo se opredijeli da vrijeme završetka auto-puta bude 30. novembar, a da naknadno dođe do poravnanja", objašnjava Krivokapić.

Premijer se osvrnuo na borbu protiv organizovanog kriminala i korupcije, ističući zaplijenu 4,5 tona kokaina i sprječavanje šverca duvana.

"Nije se desilo nijedno ubistvo tokom ove Vlade, koje se dešavalo u različitim klanovima ranije. Da li se desilo da je ijedan novinar bio ugrožen i nije bio zaštićen od ove Vlade? Nezavisno kako vi pišete, ne može niko da nasrće na novinare zato što im piše po volji ili nevolji. Stalno prigovaraju da smo se bavili crkvim i religijom, pa ne bi imali ovakve rezulatate da smo samo to radili", dodaje Krivokapić.

Kaže da treba dobrotom djela promijeniti situaciju.

"Da li se moglo više - uvijek se može više. Ali u odnosu na kontekst ove Vlade ja mislim da niko nije mogao više uraditi", kaže on i dodaje:

Kao što je naš potpredsjednik rekao - "Nama ne trebaju Lovćenske, već budžetske straže. E te programske straže su programski budžet Crne Gore koja se oslanja na četiri programa Evropa sad, Crna Gora odmah, Evropa ovdje, i Crna Gora radi", naveo je Krivokapić.

Dodaje da ako imate za 2020. ekonomski pad 15,3 odsto, a ove godine rast koji je zvaničan trenutno 12,4 a očekuju, kako kaže, da će biti od 12 do 14 posto, "šta treba više objašnjavati".

Krivokapić kaže da od juna posluju sa suficitom.

"Poruka Vlade je jasna, pametno, održivo, inkluzivno za boljitak Crne Gore", dodaje on.

Zahvalio je svim ministrima i nije htio da govori o njihovim ocjenama.

"Mi smo bili zajedno, jedinistveni i imali jedan drugačiji pristup koji se nije dosad desio - sloboda razmišljanja, prijedloga, kreacije i zato smo možda izgledali malo čudno. Nije čudno da poslije diktatorskog režima takav vid demokratije bude i u Vladi", dodaje Krivokapić.

On je zahvalio i porodici za koju kaže da je trpjela i da trpi dan danas.

Dodaje da o njihovoj posvećenosti putu evropskih integracija najviše govori to što svaka sjednica Vlade počinje pričom o ulasku Crne Gore u EU.

"To dovoljno govori o našoj posvećenosti tom putu i podršci naroda koji je porastao i za NATO i za pristup Crne Gore u EU za nekih deset odsto", dodaje Krivokapić.

Potpredsjednik Vlade Dritan Abazović je u video poruci kazao da je Crna Gora prije godinu dobila Vladu poštenih ljudi.

"U godinu uradilo se mnogo, napadniti su svi vidovi mafije. I pored svih nedaća mi smo se odmah dohvatili, svi zajednički, posla i dali maksimum da bi CG krenula poštenim putem. Svi su se probojavali da nećemo imati turističku sezonu, a naši rezultati bili su više nego impresivni, kaže Abazović i dodaje: 

"Obračunali smo se sa svim vidovima mafije, narko kartelima, građankskom mafijom, duvanskom mafijom. Bez Tužilaštva nama su ruke vezane, ali to ne znači da se nećemo boriti", dodaje Abazović.

Navodi da je misija jasna - da Crnu Goru učine evropskom i građanskom državom.

Moramo da djelujemo kao tim, kao što smo djelovali 4. decembra. Nikada nećemo podržavati polarizaciju i svađe. Ovo je samo godinu, prvi put demokratske vlasti CG. Siguran sam da se učinilo mnogo. Moramo da učinimo zemlju uspješnom državom. Nadam s eda će CG svake godine bilježiti samo uspjeh i napredak", kaže Abazović.

Ministarka zdravlja Jelena Borovinić Bojović da su mogli više radili bi još napornije.

"Zatekli smo nula vakcina i nula vakcinisanih, zatekli smo neustavno objavljenje spiskova građana koji su u samoizolaciji, duge liste čekanja, loš sistem zakazivanja pregleda, niske plate zdravstvenih radnika", kaže ministarka.

Obezbijedili su, kako navodi, preko milion i 300 hiljada doza vakcina, nove kiseonične stanice kao elementarne terapie u kovid bolnicama, odrađeno preko 700 hiljada testova i obezbijeđena najbolja terapija u borbi protiv kovida.

"Uveden je efikansiji sistem zakazivanja pregleda, obezbijeđeno preko 20 miliona eura donacija", dodaje ona.

Ministar ekonomskog razvoja Jakov Milatović kaže da je ekonomija u 2020. doživjela najveći pad u istoriji Crne Gore.

"On je kao takav bio uslovljen kolapsom u turističkom sektoru i turističoj sezoni. U prošloj godini smo doživjeli deficit budžeta. Kriza je ogolila sve probleme. Danas smo nažalost zemlja koja ima svakog četvrtog stanovništva na ivici siromaštva, i po tome prva zemlja u Evropi", dodaje on.

Milatović kaže da je zbog loših pozicija 50 hiljada stanovnika napustilo sjever u odnosu na prethodnih 30 godina.

"Neke od naših ključnih aktivnosti su mjere podrške privrede i građana, snažan oporavak turizma i fokus na podršku inovacijama. Nakon teške 2020. jedna od prvih aktivnosti izdavanja obveznice je bio fokus na održavanju supstance naše privrede. Snažno smo podržali zaposlenost, podržali ranjive kategorije stanovništva, poodržali bankarski sektor, sa snažnim fokusom na sektor turizma, a sve u cilju oporavka CG turizma u odnosu na kolaps u 2020", navodi Milatović.

Dodaje da 700 miliopna eura ostvarenih od turizma i to je ono što je oživjelo ekonomsku politiku Crne Gore.

"Nakon oporavka turizma paralelno smo radili na ispravljaju svih onih akumuliranih socijalnih nepravdi. U tom smilsu smo donijeli zakon o finansijkoj podršci radnicima u rudarsko metaluškom sektoru. To je samo prvi korak ispravljanja nepravdi", kaže Milatović.

Dodaje da nakon kraha ekonomske aktivnosti ove godine imamo najbržu rastuću ekonomiju u Evropi.

"CG će i u 2020. biti najbrže rastuća ekonomija u CG. Sve se ovo odrazilo na povećanje zarada. Kao kruna rada predložen je program Evropa sad koji rješava loš životni standard, targetiranje sive ekonomije i unapređenje konkurenstnosti", dodaje Milatović.

Za godinu rada Vlade od jedne dramatične situacije je sada situacija koje je poprilično bolja, vlada jee građanina i fer prorodu stavila u fokusu svoje pažnje, dodaje Milatović.

Ministarka odbrane Olivera Injac je saopštila da je u pogledu zatečenog stanja višak ubojnih sredstava predstavljao izazov i bio je jedan od prioriteta u radu MO.

Kaže da je  u 2020 bila količina 1635,9 tona, a u prethodnih godinu uništeno je 50.72 tone ubojnih sredstava.

Dodaje da je u postupku nastavak rješavanja ovog problema.

Istakla je i problem suvišnih plovnih objekata.

"Očekujemo da ovaj problem nakon više od 15 godina bude riješen u kratkom roku", kaže ona.

U prethodnih godinu neke od aktivnosti koje su realizovane jesu doprinos miru i stabilnosti i učestvovanje u vojnim vježbama.

U pogledu modernizacije Crne Gore izvršena je detaljna analiza stanja i potreba na osnovu koje su preduzete aktivnosti u cilju nabavka opreme za potrebe mornarice i Vazduhoplovstva Crne Gore.

"Nastavak modernizacije biće kroz unaprešenje opremljenosti VCG, aktivan doprinos kolektvinom sistemu odbrane, dalje rješavanje viškova, ubojnih sredstava i zatarjele vojene opreme, rad na uspostavljanju sistema kriznog upravljanja i osnaživanje položaja zaposlenih u VCG i MO", dodala je Injac.

Ministar kapitalnih investicija Mladen Bojanić kazao je da je njegov resor za godinu dana bio suočen sa najmanje 365 izazova.

"Koliko smo uspješni građani će prepoznati. Zadesili su nas gotovo zaustavljeni radovi na prioritetnoj dionici autoputa. Ušli smo u pregovore, nije bilo jednostavno, ali smo uspjeli, i pitanje je dana kad ćemo se voziti ovom dionicom autoputa", kazao je Bojanić.

On kaže da neadekvatna politika po pitanju izdavanja koncesija jeste nešto čime se bore i dan danas.

Istakao je da je MKI oslobođen političkog zapošljavanja, zaustavljene su kontroverzne javne nabavke i ostvarili uštedu od milion eura i podignuta je transparentnost rada ministarstva.

Napomenuo je i da je formirano odjeljenje za borbu protiv korupcije koje je predalo 13 informacija Tužilaštvu i Skupštini.

"Stvorili smo sve pretpostavke za puštanje dionice autoputa u saobraćaj, iako vam još ne mogu dati tačan datum. Tek nas očekuje i pravi posao u vezi ToMontenegra. Započeli smo istražno bušenje u potrazi za naftom i gasom u Crnoj Gori. Jako smo blizu rezervoaru i parametri temperature i pritiska nam daju za pravo da budemo optimisti", kazao je Bojanić.

Ministar vanjskih poslova Đorđe Radulović je kazao da su se prije godinu obavezali da čće građanima obezbijediti bolje društvo.

"Obećali smo da ćemo nastaviti naš evropski i evroatlantski put, i da zavrijedi mjesto u Evropskoj poodici", kaže on.

"EK pohvalila je spoljnu politiku Crne Gore. Raste podrška ka članstvu EU i NATO-u građana. Obećali smo da ćemo graditi odgovornu diplomatiju. To je ideja koja zahtijeva vrijeme. Stav da bi državu trebalo da predstavljaju ono koji su obučeni svojom biografijom pokazuju predlozi koji se nalaze u proceduri", kaže on.

Kaže da je cilj Crne Gore pristupanje EU.

Glavna pregovaračica Zorka Kordić kazala je da je kancelarija za Evropske integracije pratila resore na njihovom radu u ovom procesu.

"Ključne aktivnosti kancelarije za Evrosske integracije bile su pristupanje CG u EU. Podrška je održana što govori o jasnoj poruci građana o jasnoj perspektivi koju vide. Mi smo podržavali sve aktivnosti kojima se afirmisao proces pristupanja EU. Proces Evrospke integracije je zadatak čitavog društva", dodala je Kordić.

Kaže da proces pristupnaja jeste priej svega politički, ali je za državnuiu ameinistraciju ove tehnički proces.

"Ne smao da je osnažena pregovaračka struktura...ostvorili smo mogućnost učešća ko god je želio da doprinese u pregovorima. Održavali smo koordinacije sa svim šefovima radnih grupa. Alanizirajući metodologiju pregovora pristupili smo racionalnijem pristupu u vođenju procesa imenujući šest pregovarača koji su uvedeni u proces pregovora", navodi Kordić. 

Sav napor, kaže, ima i konkretne rezultate na papiru.

"Kancelarija nje bila tu kao podrška i neko ko usmjerava ovaj proces. Ono št oje važno za CG jeste da je ojačan politički dijalog sa državama članicama EU. Uvođenjem redvidirane metodologije posebno.

Smatra da je važan politički dijalog sa državama članicama.

"Sad treba da im se približimo drugačijim pristupom, kaže Kordić

Ministarka javne uprave i digitalnog društva i medija Tamara Srzentić kazala je da su pokrenuli mnoge projekte i strategije koje će građanima pomoći.

Kako je istakla, podaci javne uprave će biti dostupni građanima, kako bi im pokazali kako upravljaju.

"Pokrenuli smo mnoge projekte i strategije koje će građanima pomoći i olakšati život. Podaci javne uprave će biti dostupni građanima, kako bi im pokazali kako upravljamo. Naš krajni cilj je digitalno društvo bez faksa, bez pečata, bez redova, naglasila je Srzentić.

Ministar poljoprivrede Aleksandar Stijović kaže da im je želja bila da od zatečenog stvore bolje i pravednije društvo.

"Imali smo neispunjene obaveze iz EU agende i zatekao nas je nedostatak transparentnosti. Godina je imala velike izazove, imali smo poplave, suše i požare, privremeno finansiranje i kašnjenje agrobudžeta i apelujem da se ovo nikad više ne ponovi. Svaki poslanik koji misli da je nešto napravio sa kašnjenjem agrobudžeta napravio je štetu za sve građane Crne Gore", kazao je Stijović.

Prema njegovim riječima, bilo je i drugih problema, rast cijena nafte, kovid pandemiju, nedostatak vizije razvoja sektora.

"Išlo se po liniji manjeg otpora bez ideje i posebno sam ponosan na moje kolege jer su naše ideje pokrenule razvoj sektora čak i sa manjim sredsvima nego prethodnic. Borimo se da zaštitimo prirodne resurse, to vidite svaki dan. Resursi su bili uzimani na svaki način, besomučno, kao da sjutra ne postoji. Na svom djelu su pokazivali da im država nije sveta",rekao je Stijović.

Naveo je da su sve zaostale količine proizvoda prodate, te da se prvi put dešava da nema tržišnih viškova.

Smatra da ovo ministarstvo nema politike, sem agrarne politike i to je jedina koja će se voditi.

Ministarka prosvjete nauke kulture i sporta Vesna Bratić kaže da dan koji se danas obilježava je značajan dan u novijoj istoriji CG.

"Parlamentarna većina je tog dana prevazišla podjele kada je na izborima srušena vladavina režima koji je bio sve samo ne demokratski. Godinu kasnije mogu se vidjeti prvi rezultati rada ove Vlade", kaže Bratić.

Zatečeno je, kako navodi, nepostojanje pravne i finansijske kontrole, nezamjensko trošenje novca u svim resorima, javašluk, ignorisanje Svjetske antidoping agencije, zastašujuće politizovan sistem u resoru u kojem ne smije politike da bude, ruinirani školski objekti, đački i studentksi domovi, takođe, i nepreuzimanje nijedne aktivnosti približavanju SEEIIST-u. Do sada na tom projektu, kako ističe, ništa nije urađeno.

Ona tvrdi da je poboljšan položaj zaposlenih, naorčito onih zaposlnih na određeno vrijeme.

"Poboljšali smo položaj zaposlenih, prosvjetni radnici ucjenjivani su politički da bi glasali za ovog i onog i primali platu samo 10 mjeseci, a dva mjeseca porodavali krofne i kukuruz na plažama", kaže Bratić.

Kaže da nema revanšizma - ali ima pravde.

U oblasti nauke, obezbijedili su ekspertku podršku EK.

"Potpisala smo Evropski program koji omogućava značajne projekte koji se odnose na nauku. U oblasti kulture omogućili smo ravnomjeran razvoj kulture, unaprijeili stanje kulturne baštine i otvorili novi studijski program. Izvršili smo depolitizaciju sporta, to je bila teška borba. Ova Vlada je spriječila da crnogorski sportisti nastupaju bez himne i zastave", dodaje Bratić.

Budići koraci su kaže okončanje proceza revolizacije kulturne baštine, zatim dodatne aktivnosti za bolje korišćenje sredstava iz EU fondova, planirana je digitalizacija kompletnog obrazovnog sistema, na međunarodnom nivou lobiraju da CG postane zemlja domaćin u projektu SEEIST. Radiće renoviranje škola i novih školskih objekata, radiće na povećanju plata prosvjetnim radnicima.

Ministar unutrašnjih poslova Sergej Sekulović kaže da MUP ima posebnu odgovornost prema građanima da bude organ koji je službi građana, ne pravi nikakvu diskiminaciju i djeluje selektivno.

"Mi smo krenuli odlično u svoje reorme. Imali smo tranparentan izbor direktora policije po prvi put u CG, postupak je bio fer. Jako smo radii, odgovorno i stručno da dođemo do novog zakona o unutrašnjim poslovima. Ojačali smo etički odbor i unutrašnju kontrolu. Radili smo na brojnim strateškim dokumentima", dodaje on.

Kaže da stvaraju čvrste osnove koje trasiraju put kuda MUP treba da se kreće, a kreće se, kako smatra u dobrom pravcu.

Napominje da postoji rast povjerenja građana u policiju.

"Naš pristup radu pokazuje rezultate i građani to vide i osjećaju. Postojale su neke od velikih akcija koje su prepoznate od naših međunarodnih partnera. Crnogorska policija i MUP jeste pouzdan međunarodni partner.", dodaje on.

Zadovoljni kaže, jesu, objektivni pomaci postoje, "ali mnogo toga je još ispred nas".

"Povećaćemo borbu protiv organizovanog kriminala, šverca cigareta i razne oblike nasilje koje je u porastu, sve ćemo to ozbiljno uzeti i adekvatno se prema tome ponijeti. Nećemo dozvoliti nikome da politizuje ili nacioanalno boiji ovaj organ", kaže on.

Državni sekretar Boris Marić kazao je da su zatekli stagnaciju u radu aktivnosti pregovaračkog poglavlja 23, pravosuđe i temeljna prava, oslabljeni kapaciteti u EU integracijama.

"Naš pravosudni sistem nije baš u najboljoj poziciji. Započetih procesa je mnogo. Jedan izazovan zadatak koji mislim da smo uspješno zaokružili, jedan od važnih je zakon o oduzimanju nelegalno stečene imovine. Tu mislim da smo napravili jedan dobar mehanizam koji će početi da daje rezultate. Tu su i izmjene i dopune zakona o sudijama i sudskom sistemu. Tu su i zakoni koji će ići ubrzo na javnu raspravu. Sve sm uvažili šti su bileprimjedbe godinama unazad", navodi Marić.

Dodaje da ostaju posvećeni Evropskim integracijama, nastavljaju da srovode aktivnosti u cilju ispunjavanja svih mjerila za poglavlje 23 i u suštini se nadaju da će brzo moći da kažu da ćemo dobiti i završna mjerila za poglavlja 23 i 24.

Ministar ekologije, prostornog planiranja i urbanizma Ratko Mitrović kaže da nije bilo zaštićenih morskih područja, nije bila sanirana nijedna crna ekološka tačka, reciklaža nije bila adekvatno regulisana.

Ključne aktivnosti su, kako kaže, u oblasti ekologije, prostornog planiranja, urbanizma i građevinarstva. 

Kaže da je potpisan ugovor sa izvođačem radova za nastavak izgradnje Eko efikasne zgrade u Podgorici.

Poručuje da će obezbijediti adekvatnu zaštitu NP, kao i donošenje novog plana upravljanja otpadom.

Ministar finansija i socijalnog staranja Milojko Spajić kazao je da imamo situaciju da pričamo o povećanjima plata, i to je pravi opopljivi rezultat ministartsva i čitave Vlade i takav rezultat niko nije mogao ni da zamisli.

"Imali smo deficit budžeta, pad ekonomije, neadekvatno trošenje budžetskih sredstava, kredit za auto put nije bio zaštićen od valutnog rizika, nijesmo imali dječiji dokatak, udžbenike za djecu i tako dalje. Kako smo spasili državu od bankrota - uspjeli smo da izađemo na tržište kapitala i dobijemo uslove za pozajmljivača B kreditnog rejtinfa. uhvatili smo zadnji voz za izdavanje takve jedne obveznice", kaže Spajić.

On dodaje da je samo dva dana poslije toga je Ukrajina sa istim rejtingom izašla na tržište i imala duplo veću kamatnu stopu.

Vraćeno je, kako dodaje, 300 miliona eura nepovoljnih dugova.

"200 miliona eura smo uštedjeli, bez smanjivanja plata, penzija socijalnih davanja. Imali smo Agrobudžet koji je bio iznad prošlogodišnjeg", kazao je ministar.

Ultimativni cilj Vlade je, kako navodi, je poboljšanje životnog standarda građana i ostanak mladih u zemlji.

"Spominjao sam budžet - jednom kad ga napravite on je trajni temelj svih budućih budžeta. Bez programskog budžeta ne možete da imate budžetskog inpektora što je važna stvar za budućnost. U vrijeme pandemije smo povećali davanja, kao što je dječiji dodatak, obezbijedili besplatne udžbenike, povećali minimalnu zaradu i tu ne stajemo. Mislimo da je naknada za rad nedostojanstvena ispod 450 eura", kaže Spajić.

Budžetski deficit će biti oko tri odsto ove godine, a prošle godine je bio deset.

Kaže da je ubijeđen da će se program Evropa sad usvojiti.

Prezentaciju ste mogli pratiti uživo na našem portalu.

Komentari (9)

POŠALJI KOMENTAR

Jesenjin

Ovo je zastrasujuce koliko ovi ljudi lazu! Evo samo jednog blatantnog primjera: “Zatekli smo gotovo zaustavljene radove na prioritetnoj dionici autoputa”. Ja radim na auto-putu.

Čćč

Nepotizam a sve svoje pozapošljavali a da to nije nepotizam ! Brinu o svim svojim građanima a znamo kako brinu npr u Pljevljima !

Branka

Sve je podoljub u pravu. Sve su uradili što im je naređeno kad su intronizovani u manastiru, sve su uništili što je crnogorsko i oni koji žive u nekada samostalnoj državi Crnoj Gori glasaju za njih. I tako osvajaju jednu po jednu opštinu, ustoličavaju nedostojne i opet dobijaju glasove. Bravo!!!