18 °

max 25 ° / min 15 °

Četvrtak

16.05.

25° / 15°

Petak

17.05.

22° / 15°

Subota

18.05.

25° / 16°

Nedjelja

19.05.

27° / 16°

Ponedjeljak

20.05.

25° / 18°

Utorak

21.05.

26° / 17°

Srijeda

22.05.

24° / 16°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Zar za vas nije problematično tako se sramotiti? Meni jeste!

Politika

Comments 3
Roman Jakič o Krivokapićevom vraćanju Radulovića iz Skoplja

Zar za vas nije problematično tako se sramotiti? Meni jeste!

Zašto smo na Zapadu prihvatali retoriku vaših najviših predstavnika Vlade o njihovom proevropskom usmjerenju. Zato što smo im vjerovali. Zato što su godinama visoki politički predstavnici iz Crne Gore bili kredibilni partneri Zapadu. To što su rekli i obečali, realizirali su.

Autor: Mia Zeković

  • Viber

Roman Jakič šokiran je odlukom predsjednika Vlade CG da prekine posjetu ministra vanjskih poslova Đorđa Radulovića Sjevernoj Makedoniji. Na tviteru je premijeru Krivokapiću poručio da ne bruka Crnu Goru. U intervjuu za naš portal, nekadašnji ministar odbrane Slovenije i poslanik u Evropskom parlamentu kaže da je Zapad vjerovao aktuelnoj vladi u Podgorici jer su prethodni visoki politički predstavnici iz Crne Gore bili kredibilni partneri. Sada se "zbog unutrašnjih političkih igrica između premijera i njegovih ministara" Crna Gora sramoti pred međunarodnom javnošću.

Antena M: Možete li nam prokomentarisati potez premijera Zdravka Krivokapića o “povlačenju” ministra Radulovića iz zvanične posjete Sjevernoj Makedoniji, ali i generalno premijerovo ponašanje otkad je pokrenuta inicijativa za njegovu smjenu?

Jakić: Nisam siguran da sam ja prava adresa za komentar o ponašanju vašeg premijera koji je “povukao” ministra iz zvanične posjete, iako je već bio fizićki u Skopju - znači protokol države domaćina je već započeo program njegove oficijelne posjete. Kao što nisam prava adresa komentirati (u koliko sam ispravno razumio vijesti iz Podgorice) ponašanje ministra koji nije izvijestio premijera o svojoj posjeti S. Makedoniji. Ali mogu reći - gledajući izvana - da je sve to međunarodna blamaža za Crnu Goru. Ovo ne dolikuje ponašanju ni jedne ozbiljne države, a naročito ne meni drage Crne Gore.

Zamislite izraze lica i komentare zvaničnika u Skoplju koji su se zajedno sa stručnim saradnicima pripremali na susret i na ozbiljan razgovor sa ministrom države koja je bila u regiji najuspešnija i najbrža u približavanju Evropskoj Uniji i koja je sa njima partner u NATO-u! Pričam o izmjeni relevantnih međudržavnih i međunarodnih stavova vašeg ministra sa predsjednikom Republike Sjeverne Makedonije Stevom Pendarovskim, potpredsjednikom Vlade za evropska pitanja Bojanom Maričićem, predsjednikom Sobranja Sjeverne Makedonije Taljatom Džaferijem i direktnim domaćinom ministrom vanjskih poslova Bujarom Osmanijem. Pa zar za vas nije problematično na ovakav način se osramotiti ispred svih tih ljudi zbog unutrašnjih političkih igrica između premijera i njegovih ministara? Meni jeste.

Antena M: Da li je Briselu, Vašingtonu i drugim važnim adresama sada jasan karakter aktuelne Vlade CG?

Jakič: Treba postaviti ta pitanje tim adresama ili postaviti pitanja vašemu premijeru i njegovim ministrima kakve neoficijelne i oficiijelne (a ne javne) poruke su do sad dobili direktno iz Brisela, Vašingtona i ostalih gradova bitnih zemalja odnosno institucija.

Ali sam siguran, da su te poruke izražavale čuđenje, od toga da se ministre Vlade CG naziva apostolima, da sastav Vlade CG ne reflektira nacionalnu strukturu države, da se ne poštuje inštitucije Predsjednika Crne Gore koji je bio neposredno izabran na opštim izborima, da vladajuća većina opstruira rad Parlamenta CG … do toga, da je g. Krivokapić jedini premijer u Evropi (pa i šire) koji nije vakcinisan protiv Covid19, da ne nabrajam dalje.

Antena M: Zašto je Zapad toliko dugo uzimao zdravo za gotovo proevropsku retoriku ove Vlade, a zanemarivao njenu suštinsku zavisnost od Crkve Srbije njen antizapadni karakter?

Jakič: Od koga zavisi crnogorska Vlada nije na meni da sudim. To je u domeni državljanki i državljana Crne Gore i vas novinara. Ali mogu komentirati zašto smo na Zapadu prihvatali retoriku vaših najviših predstavnika Vlade o njihovom proevropskom usmjerenju. Zato što smo im vjerovali. Zato što su godinama visoki politički predstavnici iz Crne Gore bili kredibilni partneri Zapadu. To što su rekli i obečali, realizirali su.

Pogledajte put Crne Gore u NATO. Priča o uspjehu. Priča o ispunjenim obečanjima. Priča o velikom povjerenju u g. Mila Đukanovića i njegovu ekipu koja je vodila taj proces u Crnoj Gori i pregovore u NATO. Slična slika je sa približavanjem Evropskoj Uniji. Do Vlade g. Zdravka Krivokapića kad je ta prića nažalost stala. Ostala je samo retorika, a pregovori i aktivnosti u Crnoj Gori stali na otvorenim i zatvorenim poglavljima iz vremena uspješnih proevropskih koraka Vlade g. Duška Markovića.

Antena M: Kako komentarišete sinoćnji iznenadni susret  Dritana Abazovića sa patrijarhom Porfirijem i pokušaj da sa DF-om ipak postigne dogovor o formiranja Vlade? Iako potpredsjednik Vlade konstantno govori da je njegov cilj učlanjenje Crne Gore u EU, očigledno je da preduzima “kontra” korake?

Jakič: Pa dosta je “paljenja vatre”. Treba neko da počne da gasi tu vatru, da zakopa “ratne sjekire”. Dijalog je bitan za razrešavanje zakomplicirane političke situacije. Volio bih da u taj dijalog i u to rješavanje zatečene političke situacije g. Abazović uključi i iskrenu namjeru nastavka proevropskog puta Crne Gore.

Antena M: Kako komentarišete prijetnje DF-a da će povesti proteste ako bude formirana manjinska Vlada sa podrškom DPS-a?

Jakič: Parlamentarne stranke trebalo bi da politička pitanja rešavaju dijalogom u parlamentu i u ostalim demokratskim institucijama države, a ne na ulici. Ali Evropska konvencija o zaštiti ljudskih prava i osnovnih sloboda govori u članu 10 da svako ima pravo na slobodu izražavanja i u članu 11 da svako ima pravo na slobodu mirnog okupljanja i udruživanja s drugima zbog zaštite svojih interesa. I ovo pravo ne može biti ograničeno, izuzev na način propisan zakonom i koji je neohodan u demokratskom društvu u interesu nacionalne sigurnosti ili javne sigurnosti, u cilju sprječavanja nereda ili zločina, zaštite zdravlja ili morala ili zaštite prava sloboda drugih.

Komentari (3)

POŠALJI KOMENTAR

Fori53

Pa tek sada vidjeste treba da sve diplomate Evropske zajednice reagiraju na ovu cetnicku gardu