23 °

max 36 ° / min 19 °

Subota

02.07.

36° / 19°

Nedjelja

03.07.

35° / 22°

Ponedjeljak

04.07.

35° / 22°

Utorak

05.07.

35° / 21°

Srijeda

06.07.

33° / 20°

Četvrtak

07.07.

32° / 20°

Petak

08.07.

31° / 19°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Abazović: Crna Gora nije potpuna ako 21. maj ne slavimo svi zajedno

Izvor: Pobjeda

Politika

Comments 5

Abazović: Crna Gora nije potpuna ako 21. maj ne slavimo svi zajedno

Autor: Antena M

  • Viber

Povodom Dana nezavisnosti Crne Gore premijer Dritan Abazović organizovao je večeras svečani prijem u Vili Gorica.

"Prije 16 godina Crna Gora je, nakon skoro vijeka, ponovo postala nezavisna država, a njena zastava se zavijorila na jarbolu porodice Ujedinjenih naroda. Proces njene obnove, nije bio ni jednostavan, ni lak – već prožet brojnim pitanjima i različitim pogledima na crnogorsku budućnost.

Ipak, dok se u našem neposrednom okruženju o državnom statusu odlučivalo oružjem, crnogorski građani, pokazavši zrelost i tolerantnost – obnovili su nezavisnost perom. Vjekovni suživot našeg društva položio je veliki ispit. Danas, šesnaest godina nakon 2006. dok slavimo ovaj veliki i istorijski datum naše države, potrebno je da se zapitamo jesmo li dovoljno učinili da Crnu Goru osnažimo i učinimo prihvatljivom za sve", poručio je Abazović.

Kako je istakao, "naša intencija je da ovaj dan slave svi građani i građanke naše države, bez obzira kako su glasali prije šesnaest godina, kako se izjašnjavaju i kom se Bogu mole".

On je kazao da ga posebno raduje to što su tu večeras i oni koji su 2006. godine budućnost Crne Gore drugačije vidjeli, predstavnici svih nacija i vjera. Tvrdi da "bez svih vas nema ni pomirene i razvijene Crne Gore".

"Naša radost neće biti potpuna ako 21. maj ne slavimo svi zajedno. Naši prijatelji i kolege sa jedne strane i svi sa druge. To je naša Crna Gora – puna različitosti, ljubavi, srdžbe, gordosti i ponosa, Crna Gora u kojoj ima mjesta za sve! Zato, ne smijemo dozvoliti da nepoštovanje drugačijeg mišljenja proizvodi polarizaciju unutar društva, odbojnost prema državi i njenim simbolima.

Tome moramo stati na kraj jer nema većeg protivnika prosperitetnu i bogatstvu Crne Gore od vještačkih podjela u društva. Vaše mnogobrojno prisustvo večeras ovdje, dokaz je da ovo društvo može da okupi i ako različito misli. Posebno sam srećan jer vidim veliki broj predstavnika građana u Parlamentu, iz skoro svih političkih subjekata, što jasno govori o političkom i društvenom sazrijevanju Crne Gore.

To je slika koju naši građanižele da vide. Time šaljemo poruku i “svijetu” da je Crna Gora ujedinjena i odlučna da krene naprijed", poručio je premijer.

Danas, kako je istakao, nova Crna Gora želi novu društvenu paradigmu.

"Nekada smo se borili za državno-pravni status Crne Gore, a danas se borimo za njen društveni karakter. Zato je danas borba za državu jednakih šansi, evropske budućnosti, socijalne jednakosti, jakih i nezavisnih institucija - borba za nacionalne interese Crne Gore. Upravo zbog toga, želim da se Crne Gore sjetimo češće i da ljubav prema njoj iskazujemo svakodnevno, poštujući njen Ustav, zakone i institucije, plaćajući porez, čuvajući njenu prirodu i sva njena bogastva", kaže on.

Time će se, kako dodaje, izgraditi sistem koji neće zavisiti od partija na vlasti, već od duha i slova zakona. Zemlja vladavine prava i funkcionalnih institucija sistema je, navodi, ideal od kog Crna Gora ne smije nikad da odustane.

"Što su one jače, jača je i Crna Gora. Ako biramo između toga da naša djeca uzdignute glave ravnopravno koračaju sa svojim vršnjacima iz cijele Evrope, i još potrošenih godina u balkanskim međama, svađe i nesloge, molim vas da izaberemo ovo prvo.

Nemamo luksuz da još jednu generaciju izgubimo u balkanskim suludostima i vjetrometinama. Duboko sam uvjeren da smo oko ovog pitanja složni – Crna Gora mora nepokolebljivo koračati evropskim putem gdje će život svake njene građanke i građanina biti znatno bolji i kvalitetniji. Crna Gora je zemlja različitosti. To je njeno najveće bogatstvo, mogućnost i šansa.

Prihvatimo i naučimo da razumijemo jedni druge i neće biti spoticanja na putu do naših ciljeva. Nezavisnost smo obnovili, hajde da obnovimo i preporodimo naše društvo. Da obezbijedimo životni standard dostojan budućnosti naše djece", dodao je.

Možda su, kako ističe, putevi i načini drugačiji, "ali cilj nam je apsolution isti – bolja i evropska Crna Gora". Zato, umjesto vratolomija prošlosti, kako ističe, izaberimo evropske horizonte.

"Vrijeme je da se Crna Gora okrene sebi i da generacije onih koji su se borili za različite ideje stvore budućnost za generacije koje dolaze.

To je vizija u kojoj je najveći dokaz patriotizma poštovanje zakona, u kom broj sati provedenih stvarajući tu novu vrijednost govori više od riječi o ljubavi prema Crnoj Gori, u kom postoji poštovanje prema onima koji ne misle isto, dok se poštovanje drugog i drugačijeg od malih nogu uči od kuće. Jedino tako se voli naša Crna Gora

Samo na taj način ćemo biti dostojni istorije slavnih predaka, zarad svijetle budućnosti naših potomaka. To je jedini put kako da postanemo prva naredna članica Evropske unije, čime će konačno završiti jedno i početi novo istorijsko putovanje zemlje koja svojim bićem i duhom pripada velikoj porodici evropskih naroda.

U to ime, građanke i građani, nek’ vam je srećan Dan nezavisnosti! Da je vječna Crna Gora", poručuje premijer.

Uoči Dana nezavisnosti priređen je i vatromet.
Pogledajte:

Komentari (5)

POŠALJI KOMENTAR

Backovic E.

Abazovicu ti si zaista demagog al’ malo zesci. Pa si taj koji je omogucio negatorima CG da se dokopaju vlasti, da CG postane klerikalna drzava pod vodjstvom SPC, da bude za godinu dana izmasakrirano njeno gradjansko drustvo. Kakav govor, Kakav govor, kakvo licemjerje….opasan si ti Dritane, opasan!!

Volim te zeleno

Abazoviću, Crna Gora jeste potpuna sa svim njenim sinovima i šćerima, svih vjera i nacija, koji je vole i slave u svoj njenoj različitosti, jer im je jedna jedina domovina! Oni drugi, kojim je susjedna zemlja milija i misle da Beograd treba nama da upravlja i nije mjesto među nama jer su izdajnici!

MNE HN

21 maj. slave svi oni koji poštuju i vole ovu državu i oni nijesu problem . Problem su oni koji žele da ova država ne postoji . To su posrbice i izdajnici ove zemlje . Nikad više 1918 !