10 °

max 14 ° / min 6 °

Subota

20.04.

14° / 6°

Nedjelja

21.04.

10° / 6°

Ponedjeljak

22.04.

15° / 8°

Utorak

23.04.

12° / 10°

Srijeda

24.04.

14° / 9°

Četvrtak

25.04.

14° / 9°

Petak

26.04.

15° / 8°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Borelj: Politička pitanja ne treba da skrenu pažnju sa reformske agende; Varhelji: OB ima ogroman potencijal, ali po jasnim pravilima

Politika

Tag VideoTag Gallery
Comments 7

Borelj: Politička pitanja ne treba da skrenu pažnju sa reformske agende; Varhelji: OB ima ogroman potencijal, ali po jasnim pravilima

Izvor: Analitika/Pobjeda/Antena M

Autor: Antena M

  • Viber

Tekuća politička pitanja ne treba da skrenu pažnju sa reformske agende i evropskog puta, kazao je šef evropske diplomatije Žozep Borelj na pres konferenciji sa premijerom Dritanom Abazovićem.

Borelj je kazao je da je sastanak Savjeta za pridruživanje prvi put održan na Zapadnom Balkanu.

"Bilo je važno da se građanima regiona pokaže posvećenost zajedničkoj budućnosti u EU. Mislim da trenutna geopolitika situacija čini integraciju ZB još većim strateškim prioritetom i geopolitičkim imperativom. Završili smo pregled odnosa sa Crnom Gorom. Takođe, razgovarali smo o regionalnim i domaćim događajima i regionalnim događajima. Naša posjeta se poklapa sa jednom drugom političkom situacijom i istakli smo značaj jačanja reformske agende. Mislim da fokus svih stranaka treba da budu na evropskim reformama, ne treba da bude išta važnije za Crnu Goru od evropskog puta naročito u trenutku kad Crna Gora može da bude predvodnica. Imate potencijal da budete uspješna priča jer su brojna poglavlja otvorena i vrijeme je za drugu fazu.

Očekujemo da Crna Gora ugasi šemu zlatnih pasoša i uskladi svoju viznu politiku sa EU. Svima nam treba iskreno angažovanje i izgradnja konsenzusa. Druga tekuća politička pitanja ne treba da skrenu pažnju sa reformske agende. Ako pogledate širi okvir, pored Crne Gore, vidimo koliko se svijet promijenio od ruske agresije na Ukrajinu. U pitanju je veliki izazov za nas i zahvlani smo Crnoj Gori i cijenimo što više od deceniju imate usklađenu vanjsku politiku. To je jedan od najjačih signala crnogorske posvećenosti Evropskoj uniji koji dokazuje da se ne radi samo riječima", rekao je Borelj.

Abazović: Fokus da bude na evropskoj agendi, sve što ga remeti treba skinuti sa dnevnog reda 

Premijer Dritan Abazović kazao je da je jedini prioritet Vlade ulazak Crne Gore u EU.

Kako je kazao, moramo završiti domaće zadatke i na taj način se pokazati evropskoj zajednici.

"Mi sebe ne vidimo nigdje bez u EU", kazao je Abazović i dodao da svi zajedno treba da radimo kako bi ispunili zajednički san.

Fokus treba da bude na evropskoj agendi, sve što ga remeti treba skinuti sa dnevnog reda, poručio je Abazović. 

Komesar za proširenje Oliver Varhelji naveo je da je današnji sastanak poruka cijelom regionu.

"Crna Gora nije samo partner, nego i kandidat i zemlja koja vodi pregovore, što znači da je dosta toga ostvarila, ali put pred vama je još dug", naveo je Varhelji.

Naveo je da su razgovarali i o ubrzanju procesa proširenja EU.

"Rat u Ukrajini promijenio je geopolitički kontekst, naša bezbjednost nikad nije bila važnija nego danas, zato je važno što smo na istoj strani. Strateški prioritet je da se ubrza integrisanje na terenu, ali smo razgovarali i o tome kako napredovati u pregovorima. Značajni su svi politički akteri i važno je da svi učestvuju u tome. Mi smo spremni da idemo brže, ali nam treba i ostvarivanje reformi", naveo je Varhelji.

Varhelji je istakao da nije na EU da komentariše unutrašnju politiku, ali da Crna Gora već gubi dragocjeno vrijeme.

"Gubljenje vremena je nešto što ne možete da priuštite, jer vrijeme koje gubite će vas dvostruko boljeti", naveo je on.

"Otvoreni Balkan ima potencijal, ali mora biti baziran na pravilima EU"

Na pitanje novinara da li Crna Gora treba da bude dio inicijative Otvoreni Balkan, Varhelji je kazao da regionalna saradnja ima ogromni značaj za ovaj region.

"Ako Balkan implementira iste četiri slobode koje mi imamo u Evropi, dodao bi trećinu svom BDP-u. Otvoreni Balkan može da ostvaruje te rezultate, ali vrlo je važno da ova inicijativa bude bazirana na pravilima EU i otvorena za sve", naveo je on.

Dodaje da OB ne smije da bude zamjena za EU.

"Svaka regionalna saradnja koja se bazira na našim pravilima, uzajamnom poštovanju, će promijeniti mentalitet. Nove generacije imaće sasvim drugu perspektivu putovanja, komunikacija. Ima ova inicijativa potencijal, ali mora biti uređena po strogim i jasnim pravilima", istakao je Varhelji. 

Komentari (7)

POŠALJI KOMENTAR

Jadrankom H

Ova dvojica su za puste priče za dobra primanja. Naročito ne vjerovati Varheljiju...na linku je On:orban:vucic! Nikakav OB. To je srbijanski projekt za pokoravanje uz pomoć Orbana. NE DAJTE CRNOGORCI! To vam je light varijanta okupacije.

mr

Evropa je na 3 mjestu: prvo ide Crkva, drugi je Vučić....a onda ako ko preteče, Evropa! Sve drugo što vam je rekao, je čista laž! Radi se o patološkom lažovu!

Niksic, gradjani

Zaboravi OB. Idemo dalje