12 °

max 14 ° / min 6 °

Subota

20.04.

14° / 6°

Nedjelja

21.04.

9° / 6°

Ponedjeljak

22.04.

16° / 6°

Utorak

23.04.

12° / 10°

Srijeda

24.04.

13° / 8°

Četvrtak

25.04.

13° / 8°

Petak

26.04.

15° / 9°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Ne želi da radi sa Markovićem: Gorjanc-Prelević podnijela ostavku u komisiji koja analizira ugovor sa SPC

Politika

Comments 7

Ne želi da radi sa Markovićem: Gorjanc-Prelević podnijela ostavku u komisiji koja analizira ugovor sa SPC

Izvor: Pobjeda

Autor: Antena M

  • Viber

Izvršna direktorica Akcije za ljudska prava Tea Gorjanc-Prelević neće učestvovati u radu komisije koja je treba da ispita ustavnost ugovora države i Srpske pravoslavne crkve koji je Vlada usvojila, izražavajući na taj način protest zbog uključivanja advokata Velibora Markovića u rad ovog tima, saopšteno je iz HRA.

U pismu predsjedniku države, gospodinu Milu Đukanoviću, Gorjanc-Prelević se zahvalila na pozivu i obrazložila da je Marković javnosti poznat po promociji homofobije i seksizma, odnosno netrpeljivosti prema LGBTIQ zajednici i ženama, konkretno, sutkinjama, i da HRA ne želi da sarađuje s osobom koja promoviše diskriminaciju i mržnju.

"Izražavam protest zbog uključivanja advokata Markovića u rad javne grupe koja treba da doprinese javnom interesu. Opšte dobro se ne može graditi na negiranju prava i ponižavanju bilo kojih ljudi u jednom društvu, pa tako ni LGBTIQ zajednice, ni žena", navela je Gorjanc Prelević.

"Ipak, Akcija za ljudska prava će svoje mišljenje o Temeljnom ugovoru Crne Gore i Srpske pravoslavne crkve, koje je prethodno dala, produbiti novim izvorima i dodatno obogatiti argumentima, s obzirom na javno iznijete stavove koji su ga osporavali. Daćemo i predloge kako bi se sporne odredbe mogle formulisati tako da budu usklađene s pravnim poretkom i dostavićemo to napismeno predsjedniku države i predsjedniku Vlade i objaviti javno na našoj Internet stranici. Nadamo se da će sa Srpskom pravoslavnom crkvom Crna Gora ipak zaključiti ugovor koji će biti usklađen s njenim pravnim poretkom", navodi se u saopštenju.

Pored Gorjanc Prelević, Đukanović je u komisiju predložio dekanicu Pravnog fakulteta Univerziteta Crne Gore Anetu Spaić, i članicu Upravnog odbora Udruženja pravnika Anu Mugošu.

Pozivi za članstvo upućeni su, na prijedlog premijera Dritana Abazovića - advokatu koji je bio dio pravnog tima Crkve Srbije Veliboru Markoviću, državnom sekretaru u Ministarstvu pravde Bojanu Božoviću, te magistru prava i asistentu na Univerzitetu Donja Gorica Andreju Bracanoviću.

Prvi sastanak Komisije trebalo bi da bude održan danas, u 14 sati, u zgradi Vlade u Podgorici.

 


 
 

Komentari (7)

POŠALJI KOMENTAR

Savjet

@jovan Postovani, ne moli korupmiranu nistariju. U igri su velike pare.

miki

tezak je to dug za svakoga od 21.milion eura pa i pa prevaranta, lopova pa i za "Dritangu" mLog dučea. tog smrada smijeniti pod hitno dok nije kasno. on je nesto sto je najgore zadesilo Crnu Goru. "DUG JE ZAO DRUG" pa i za tog skota.

Baja

Apsolutno podrzavam stavove Gorijanac-Prelevic po pitanju LGBTIQ, ali ostavka u ovom trenutnkom pred takvim "neprijateljem" je cin slabosti. Za mene bi to bio motiv vise da raskrinkam tu bandu i hordu primitivaca. Razmislite gosp. Gorijanac Prelevic jos jednom. Predajom niko nikad nista nije postiga