22 °

max 22 ° / min 12 °

Nedjelja

12.05.

22° / 12°

Ponedjeljak

13.05.

22° / 12°

Utorak

14.05.

16° / 14°

Srijeda

15.05.

19° / 14°

Četvrtak

16.05.

23° / 16°

Petak

17.05.

22° / 16°

Subota

18.05.

26° / 16°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Milović: Abazović i URA uzeli novac u slučaju Telman; Novović: Šuković je upoznat sa svim hapšenjima koje naredi SDT

Politika

Tag Video
Comments 6
Maratonska sjednica Odbora za bezbjednost i odbranu obilježena burnim raspravama i optužbama

Milović: Abazović i URA uzeli novac u slučaju Telman; Novović: Šuković je upoznat sa svim hapšenjima koje naredi SDT

Autor: Antena M

  • Viber

Današnju višesatnu sjednicu skupštinskog Odbora za za bezbjednost i odbranu obilježila je burna rasprava između poslanika, ali i ministra pravde Andreja Milovića i šefa Specijalnog policijskog odjeljenja Predraga Šukovića. Milović je saopštio da je jutros Specijalnom državnom tužilaštvu predao dokumentaciju o navodnim vezama Šukovića sa organizovanim kriminalnom grupom iz Budve.

Inicijalno, Odbor je danas zakazan kako bi se održalo kontrolno saslušanje Milovića, glavnog specijalnog tužioca Vladimira Novovića i Šukovića o potencijalnim zloupotrebama u toj jedinici policije u slučaju afere Do Kvon.

Sjednicu smo pratili UŽIVO, a u nastavku pročitajte ključne informacije.

Milović: Predao sam SDT-u informaciju o navodnim vezama Šukovića sa kriminalnom grupom iz Budve

Milović je kazao da je SDT-u predao jutros informaciju protiv Šukovića o navodnim vezama sa kriminalnom grupom iz Budve.

Laković je rekao da je Uprava policije dostavila izjašnjenje o preduzetim radnjama u slučaju "plava sveska".

Laković zahtjeva od Šukovića da se izjasni da li je on kreator navoda iz Plave sveske.

Šuković: Nijesam u mogućnosti da dam izjavu o "plavoj svesci"

Šuković kaže da je postupak pred Višim sudom i da je predmetna sveska predata sudu kao dokaz i da se tim povodom može saslušati kao svedok, nije u mogućnosti da daje izjave prije izjava Višem sudu.

Knežević je ukazao da postupak protiv Božovića nije pred Višim sudom, jer optužnica nije potvrđena.

Nonović napominje da je optužnica podignuta i da se pred sudom vodi kontrola optužnice.

"Trenutna faza postupka je kontrola optužnice, kakva će biti odluka suda neću da licitiram. Potupak se okonačava  donošenjem odluke vanraspravnog vijeća", naveo je Novović.

Novović je rekao da je u SDT-u forniran predmet na osnovu informacija koje je jutros dostavio Milović.

Milović: Pravno lice povezano sa švercom cigareta Šukoviću prodalo stan ispod tržišne cijene

Milović je naveo da će govoriti u inicijalima i da neće govoriti o imenima privrednih društava.

"Šuković je preko sebi bliskog lica izvrišio kupoprodaju nepokretnosti od privredno društva i  kupio stan od 58 kvadrata za 60 000 eura i plaćen je u gotovini stan koji vrijedi 120 000. U  svom izvještaju za ASK on je naveo da se radi o razmjeni. Podatak je lažiran. Nakon dvije godine taj isti stan kod notara se zaključuje prodaja ruskom državljaninu M.M. za 148 000, sat vremena kasnije kupuje novi stan od 98 kvadrata za 150 000 eura".

Milović kaže da ne postoji u evidenciji ruski državljanin koji je unio pare u državu.

"Ostaje enigma odakle keš ruskom državljaninu".

Milović ističe da postoji padatak da keš za stan potiče iz grupe koja se goni od strane SDT-a i strane kumova Šukovića.

"I.Ž inspektor za suzbijanje privrednog kriminala je otkrio elemente kriičnog djela prije dvije godine i i straga je zaustavljena nakon što je tužilaštvu predao spise. Trenutno se predmet nalazi kod tužiteljke M.R. u ODT Kotor".

Milović kaže da osatje nejasno zašto su lažirani izvještaji ASK-u.

"Lažirani su podaci i za prvi i za drugi stan".

Najavio je da će u kratkom periodu dostaviti novu informaciju SDT-u po pitanju zloupotrebe u SPO-u koja se tiče određenih materijalnih i finansijskih stvari.

Šuković: Sve moje nekretnine u Budvi potiču od nasljedstva moje supruge

Šuković je kazao da sve njegove nekretnine u Budvi potiču od nasljedstva njegove supruge.

"A vi izvolite dalje ima li ikakve zloupotrebe od strane mene. Jesam li ja sve uredno prijavio, jesam. Sad je tužilaštvo u prilici da sasluđa lica, je li dao Bog da ste te podnijeli prijavu SDT, sad neka SDT utvrdi je li tačno to što pričate", odgovorio je Šuković. 

Knežević kaže da nije došao da metri stanove te da želi informacije jesu li Šuković i Abazović pripremali hapšenje Milojka Spajića, "a stanovima i notarima neka se bavi SDT".

Šuković je kazao da ga napadi Milovića pogađaju kao da priča o Zelenskom.

"Priče potiču od ljudi koji su obrađivani u predmetima. Do Kvon priča je lansirana kad sam sjeo sa premijerom, izmolio sam ga da dođe zbog kadrovskih problema u UP i tražio sam podršku o tome, niko u tom razgovoru nije pomenuo aferu Do Kvon. Razgovor je snimio Milović, bio je paparazzo. Predstavljen sam da sam ja taj koji je kreirao aferu Do Kvon. Molim vas da mi date dokaze".

Abazovic je rekao da bi, da su ga zvali na kontrolno saslušanje, "kao što je trebalo", mogao da odgovori na sva pitanja. Predložio je da se čuju poslanici jer se ništa do sada nije novo čulo.

Poslanik DPS-a Danijel Živković kazao je da današnja slika svjedoči stanju u bezbjednosnom sektoru.

"Zbog igri prijestola u pralamentarnoj većini, mi  nemamo razrješeno pitanje direktora UP i kao što vidimo ta će se borba nastaviti i narednih dana".

Živković dalje navodi da "Plava sveska" takođe pokazuje stanje  u našem bezbjendosnom sektoru.

"Ono na šta upućuju određene indicije jeste da je Šuković davao informacije šefu organizovane kriminane grupe. Ukoliko je to tačno, postavlja se pitanje kako se Šuković našao na mjesto šeha SPO -a i da li je politički pristrasan", kazao je Živković i pitao Šukovića od kad zna Božovića.

Zanimalo ga je u kakvim je relacijama sa uhapšenim Perovićem.

"Da li ćete podnijeti ostavku ako postoje dokazi da ste odavali povjerljive podatke i da li ste znali da je Božović bio označen kao lice koje je bilo pod obradom domaćih i stranih struktura".

Novović kaže da je on dao saglasnost da bude Šuković na čelu SPO-a.

Šuković: Zakon jednak za sve, pa i za mog kuma i za Božovića

Šuković je kazao da Božovića zna preko dvadeset godina.

"Od 2013. godine nisam imao pristup baš nikakvim informacijama. Imao sam podatke o broju migranata koji se kretao na granicama Crne Gore. Radovan perović je moj kum. Imam ih devet, ovaj što je uhapšen mi je najbliži. Božović je bio član odbora za bezbjednost, mi smo dokazali da je zakon jednak za sve pa i kad se odnosi na mog kuma i na Božovića i mislim da to najviše smeta većini koja nas napada. ANB nijesam napustio nego sam unaprijeđen".

Što se tiče kontakata sa Božovićem, ponovio je da ga zna 20 godina i da je popio ponekad kafu s njim, što je znao njegov pretpostavljeni.

Šuković: Neki su pokušavali da se infiltriraju u SPO

Milovic je rekao da postoji sukob u SPO-u, što je potvrdio i Šuković.

Šuković je dodao da je pozitivno prošao veting Europola.

Tvrdi da je 30 probranih pripadnika SPO-a i svaki je došao na poziv Novovića.

"I ja i glavni specijalni tužilac imamo materijalne dokaze da se pokušava infiltrirati u SPO".

Na pitanje Kneževića jesu li ih pohapsili, odgovorio je da jesu.

Poslanik ZBCG Jovan Vučurović kaže da vjeruje da je Božović nevin i da će se to dokazati.

"Ovdje mu se presuđuje, što je neprimjereno. Ja smatram da je on borac protiv mafije, a ne ovo što mu se stavlja na teret. Oni koji su stvorili narkokartele u CG i organizacija koje je koristila Kavački klan, napadaju bivši DF i Božovića".

Živković je u odgovoru Vučurovića kazao da kvalifikuju samo ono što je javno dostupno.

Živković je kazao da mu Šuković nije odgovorio na pitanje da li će podnijeti ostavku ako se pokaže da je, dok je bio u ANB-u, dostavljao tajne podatke.

Šuković je pitao odakle Živkoviću podaci ANB-a.

Živković je rekao, da je Šuković imao sve obavještajne podatke, što, kako je rekao, dokazuje i plava sveska.

"Vi u plavoj svesci navodite značajne informacije iz ANB. Po podacima iz plave sveske, vi znate sve u ANB, i pominjete da je predsjednik Odbora, Laković dobio od Veljovića 15.000 eura. Ako je ovo vaš rukopis, i ako je ovo tačno. Nisam vas ja optužio, ja imam pravo da ovo kvalifikujem na drugačiji način ali neću nego kvalifikujem onako kako je Milo Božović dostavio medijima", rekao je Živković.

Živković je predložio da Odbor sasluša direktora ANB o operativnim podacima o vezama između Mila Božovića, Radovana Perovića i Predraga Šukovića. 

Žiković je rekao da Šukovića niko nije optužio za ono što je u plavoj svesci, već njegov drug i prijatelj, Milo Božović.

Ministar pravde, pokazao je Šukoviću, dokument kojim je, kako je rekao, od decembra ove godine dobio pristup strogo tajnim podacima. 

Nezavisni poslanik Jevrosima Pejović  pitala je Šukovića da li smatra da je ugrožena bezbjednost države pošto je Spajić sad premijer.

U slucaju Binalija Čamgoza, pitala je Milovića da pruži racionalno objašnjenje njegove odluke o neizručenju tog turskog državljanina.

Novovića je pitala o navodima iz medija u slučaju Do Kvon.

Šuković je rekao  da postoji razlog zašto ga Milović napada. Podsjetio je na slučaj šverca narkotika u BiH kom prilikom je pretreseno vozilo Andreja Milovića "reno laguna".

"U septembru je Milović pozvao (tadašnjeg šefa policije Nikolu) Terzića i tražio da se djevojka, BIL lice skine sa spiska zabrane ulaska u Srbiju. Odgovorio sam da to preko mene neće završavati niko. Vlada se tada formira i on kaže 'kad ja dođem, taj više neće biti u bezbjednosnom sektoru'", rekao je Šuković.

Kazao je da ovo nisu jedini kontakti Milovića sa OKG i da će na zatvorenom dijelu sjednice iznijeti više informacija.

Milović Šukoviću: Moje veze sa OKG nijesu kao Vaše, moje veze su transparentne

Milović je na to kazao da su njegove veze transparentne.

"Stojim na raspolaganju, ako SDT treba ponovo da me sasluša, ja sam tu".

Milović je rekao da je u slučaju vozila koje pominje Šuković, dokazao da nije u posjedu niti njegovog tasta na kojeg se vodilo.

"Ne mogu da odgovaram za to što neko treće lice napravi krivično djelo vozilom koje se vodilo na moje ime, a tast ga nekome prodao. To vozilo je odjavljeno".

Na navode o partnerki koja je BIL, Milović je kazao da mu je degutantno da o tome priča.

Milović je rekao da je Abazović jedini čovjek koji se sreo sa porodicom Binali.

Jevrosima Pejović je rekla da je sin Camgoza, prema navodima medija, bio u parku i konzumirao psihoaktivne supstance, došla je policija, koja je bacila biber sprej i on je imao infarkt miokarda.

Abazović: Milović preko blaćenja Šukovića želi da sruši Novovića

Abazović je kazao da Milović blati Šukovića da bi srušio Novovića.

Abazović je rekao da sumnja da je riječ o velikoj korupciji, kada je u pitanju neizručivanje Čamgoza, i pitao Milovića da li je u prethodne tri sedmice boravio u Budimpešti.

Tvrdi da nikakve veze nema sa aferom Do Kvon.

"Namještsaljkama se bavite samo vi", kazao je Abazović obraćajući se MIloviću.

On je pitao zašto premijer ne prijavi koliko je vrijednost njegovih kriptovaluta.

Milović je saopštio da je priča oko auta počela od Abazovića i Kurtija.

"Bio sam i u Italiju i u Mađarsku. Ja sam prije tri dana dobio inf vezano za lice M.S.. uMađarskoj sam se sreo sa vlasnicima najvećih fondova, ti ljudi žele da investiraju  u našu državu. Ja sam bio u privatnoj posjeti, imam pravo da vikend provodim gdje ja hoću i mogu da se sretnem sa kim ja hoću, ako u tome ima nešto kriminalno prihvatam krivicu. Ne krijem se. Ovu kičmu nikad niko nije savio i nije se taj rodio ko će ovukičmu da savije".

Rekao je da je spreman da ide na polograf kada je Binali u pitanju.

Naveo je da je poslednja osoba koja može da se uveže sa Kavačkim klanom.

"Ja sam jedna od privih koji je govorio o 50 miliona na računu Kavačkog klana. Ja klanove gledam jednako, onaj ko to ne gleda ste vi. Vi ne pominjete drugi klan", kazao je Milović obraćajući se Abazoviću. 

Milović je rekao da Abazović odlično zna kako je Do Kvon prešao granicu, navodeći da o tome postoje svjedoci.

"Kada pominjete advokata, on je obuhvaćen krivičnom prijavom. Zbog tajnosti pkdataka, o tome ne mogu da govorim", rekao je Milović.

Istakao je da je postojao uticaj dvoje tužilaca na sudiju da se jemstvo za Do Kvona da za jedan dan.

Knežević: Milović da podnese ostavku ili bude procesuiran, ako ne bude tačno što je rekao za Šukovića i Abazovića

Poslanik DNP-a Milan Knežević je rekao da je u slučaju Do Kvon trebalo da ispadne da koalicija "Za budućnost Crne Gore" kreira aferu Do Kvon, a da od toga profitira URA.

Knežević je rekao da mora da zna ko je doktor Abdul i koja je njegova uloga. Pitao je za ime i prezime osobe koja je prebacila Do Kvona preko granice u Crnu Goru.

Istakao je da je novi detalj da Do Kvon tvrdi da mu je neko drugi pisao pismo.

"Ako ovo ne bude tačno što ste saopštili za Šukovića i Abazovića, treba da podnesete ostavku ili da budete procesuirani", rekao je Knežević, obraćajući se Miloviću.

Istakao je da je Do Kvon ne treba da bude izručen dok se slučaj ne rasvijetli.

"Da li ste od maja do februara saslušali Šukovića i Abazovića na navode Milovića", pitao je Knežević.

Pitao je Novovića ima li povjerenje u Šukovića.

Filip Adžić (URA) je rekao da je "jasno da je mafija" uspjela da fokus prebaci na neke ljude koji su u javnom životu funkcije obnašali nekoliko mjeseci.

Istakao je da Milović osim prazne priče, nema nikakav dokaz.

Knežević je pitao Milovaića ko je uzeo pare iz Vlade Dritana Abazovića za Telmana Ismailova, Igora Čujana i Dmitrija Senjina.

Milović je kazao da se vodi istraga oko Telmana Ismailova i kome su date pare.

"Govori se o Dritanu Abazoviću i političkom subjektu URA, da je dobijeno od 5 do7 miliona. Je li to tačno ili nije istraga će pokazati", kazao je Milović.

Član Odbora Boris Bogdanović kazao je da afera Do Kvon sastoji od "dobro upakovanog ničega" kad je u pitanju upletenost premijera u sumnjive radnje.

Istakao je da se do istine na današnjem Odboru nije došlo.

Novović je kazao da nije tačno da radi za interese druge države.

"Predrag Šuković je upoznat sa svim lišenjima slobode koje naredi SDT i isključivo sa njim se obavlja sastanak i on pravi dalji plan akcije", poručio je Novović.

Pojasnio je da u slučaju koji se odnosio na njegovog kuma, Šuković nije učestvovao.

Član Odbora Boris Bogdanović kazao je da afera Do Kvon sastoji od "dobro upakovanog ničega" kad je u pitanju upletenost premijera u sumnjive radnje.

Istakao je da se do istine na današnjem Odboru nije došlo.

Šuković je negirao da je njegovo postavljenje prije više od deset godina na mjesto šefa odsjeka policije za organizovani kriminal, sprovedeni po preporuci Zorana Lazovića, dugogodišnjeg policijskog funkcionera. 

"Predlog je bio od (tadašnjeg direktora policije) Božidara Vuksanovića, provjerio sam, Lazović je tada bio savjetnik direktora ANB-a, tako da mislim da to dovoljno govori o svemu", rekao je Šuković. 

Milović je naveo da prethodno da veze Lazovića i klana iz Granda ne treba da dokazuje. 

Na pitanje u kakvim je odnosima sa Zoranom Brđaninom, Novović je kazao da sa njim ima profesionalnu komunikaciju, i da je njihova saradnja redovna.

Na pitanje Zirojevića da li se Brđanin pominje u Skaj aplikaciji, Novović je kazao da je on saslušan ali u svojstvu svjedoku. 

Milovića, Šukovića i Novovića članovi Odbora saslušaće o, kako je saopšteno, potencijalnim zloupotrebama u Specijalnom policijskom odjeljenju povodom preduzimanja službenih radnji u vezi južnokorejskog državljanina Do Kvona i drugih aktuelnih bezbjednosnih pitanja.

Podsjećamo, Milović je ranije najavio da će na sjednici otkriti „veoma interesantne podatke o tome kako je do sada izgledala takozvana borba protiv mafije u Crnoj Gori.

Ministar pravde je 2. februara u svojstvu podnosioca krivične prijave u slučaju Do Kvon dao iskaz u Specijalnom državnom tužilaštvu.

"U SDT sam podijelio sve informacije o predmetnom slučaju kojima raspolažem, a u cilju doprinosa istrazi i pravičnom rješenju ovog veoma bitnog slučaja", kazao je tada Milović.

Podsjećamo, juče je iz Apelacionog suda Crne Gore saopšteno da je uvažena žalba branilaca okrivljenog južnokorejskog državljanina Do Kvona, osumnjičenog za prevaru kriptovalutama. Naveli su i da će odluku o izručenju donijeti sud a ne ministar pravde. 

"Prvostepeni sud nije imao u vidu da se u konkretnom slučaju radi o skraćenom postupku izručenja u kojem sud saglasno članu 29 Zakona o međunarodnoj pravnoj pomoći u krivičnim stvarima, a ne ministar pravde za razliku od redovnog postupka, donosi odluku o izručenju", naveli su juče iz Apelacionog suda.

Komentari (6)

POŠALJI KOMENTAR

Miljan

Mislili su da ce vladat vječno pa su uprli maksimalno da kradu i švercuju. Obećao im je Vučić da će im držat leđa ali Vučić se povoko kao i prevario ih kao sto su svi iz Crne Gore prvareni koji su se zagledali u Biograd.

Goran

Ovo je bruka sta su napravili od bezbijedonosnog sektora. Ovamo je postalo jasno da su "posteni" DF i URA povezani sa kriminalom do guse. DPS je ispao najcistija partija zajedno sa SDPom i SDom.

Lola1952

Sveto Marović je bijelo pero za ovu današnju vlast. Treba mu oprostiti kaznu jer je on krao za sebe a nije dira državu a ovi kradu i za sebe i ruše državu.