22 °

max 22 ° / min 12 °

Nedjelja

12.05.

22° / 12°

Ponedjeljak

13.05.

22° / 12°

Utorak

14.05.

16° / 14°

Srijeda

15.05.

19° / 14°

Četvrtak

16.05.

23° / 16°

Petak

17.05.

22° / 16°

Subota

18.05.

26° / 16°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Ivanović: Crna Gora konstruktivan partner međunarodne zajednice

Politika

Comments 0

Ivanović: Crna Gora konstruktivan partner međunarodne zajednice

Autor: Antena M

  • Viber

Ministar vanjskih poslova dr Filip Ivanović na Antalijskom diplomatskom forumu sastao se sa specijalnim predstavnikom Evropske unije za Zapadni Balkan Miroslavom Lajčakom koji je ocijenjenio da je Crna Gora, u prethodnih nekoliko mjeseci, postigla značajan napredak, saopšteno je iz Ministarstva vanjski poslova.

Ivanović je ukazao na odlučnost 44. Vlade da istim tempom sprovođenja refromi nastavi i u narednom periodu, vođena prioritetnim ciljem da Crna Gora postane prva naredna članica EU.

“Sagovornici su se saglasili da je evropska budućnost Zapadnog Balkana od izuzetnog značaja za njegovu stabilnost i dalji razvoj, kao i da je napredak Crne Gore dobra vijest za sve ostale zemlje regiona.Sastanak sa ministrom vanjskih poslova Kirgistana Dženbekom Kulubajevim bio je prilika za razmjenu mišljenja o modalitetima daljeg unaprjeđenja bilateralnih odnosa i saradnje.Sagovornici su ocijenili da postoji potencijal za intenziviranje kontakata u brojnim oblastima od obostranog interesa, te ukazali na važnost održavanja bilateralnih konsultacija i kontakata na multilateralnom planu.U fokusu razgovora sa zamjenikom ministra vanjskih poslova Gane Kvakuom Ampratvum- Sarpongom bila je saradnja u multilateralnim okvirima. Ministar je kazao da je Crna Gora prepoznata kao konstruktivan partner međunarodne zajednice i zemlja privržena multilateralizmu, te informisao sagovornika o kandidaturi Crne Gore za nestalnu članicu Savjeta bezbjednosti UN-a za period 2026-2027. Tokom sastanka je bilo riječi i o mogućnostima za dalji razvoj bilateralnih kontakata i saradnje”, navodi se u saopštenju.

Dodaju da je sa zamjenikom šefa diplomatije Kolumbije Franciskom Kojom ministar Ivanović je razgovarao o važnosti nastavka bilateralnog dijaloga, a obostrano je ocijenjeno da dodatan podsticaj kontaktima predstavlja individualni program partnerstva sa NATO koji Kolumbija ima od 2017. godine. Sagovornici su izrazili zadovoljstvo i dosadašnjom saradnjom u multilateralnim okvirima, ocijenivši je veoma važnom, naročito u kontekstu aktuelnih globalnih izazova.

Šef crnogorske diplomatije se, danas u Antaliji, sastao i sa državnim sekretarom Ministarstva vanjskih poslova Slovenije Markom Štucinom. Saglasili su se da su odnosi Crne Gore i Slovenije odlični i da ih karakteriše sadržajna i dinamična saradnja, kao i intenzivan politički dijalog. Štucin je istakao da će Slovenija nastaviti da snažno podržava Crnu Goru na putu ka punopravnom članstvu u EU, na eksperstkom i političkom nivou. Ministar Ivanović je zahvalio na kontinuiranoj podršci, iskakavši da Crna Gora veoma cijeni jasnu poziciju Slovenije u pogledu važnosti proširenja EU i ubrzanja procesa pregovora.

Na marginama prvog dana Foruma, ministar Ivanović se susreo i sa ministrima vanjskih poslova Sjeverne Makedonije Bujarom Osmanijem, Slovačke Jurajem Blanarom, Malija Abdulajem Diopom, kao i ministrom u Vladi R. Srbije za ravnomjerni regionalni razvoj Edinom Žerlekom.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR