19 °

max 25 ° / min 15 °

Subota

18.05.

25° / 15°

Nedjelja

19.05.

26° / 18°

Ponedjeljak

20.05.

26° / 17°

Utorak

21.05.

27° / 17°

Srijeda

22.05.

21° / 15°

Četvrtak

23.05.

23° / 14°

Petak

24.05.

26° / 16°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Radulović: I raspisivanje javnog konkursa za vršioca dužnosti direktora UP je nezakonito, cilj da na čelo UP dođe partijski vojnik a ne profesionalac

Politika

Comments 0

Radulović: I raspisivanje javnog konkursa za vršioca dužnosti direktora UP je nezakonito, cilj da na čelo UP dođe partijski vojnik a ne profesionalac

Autor: Jelena Grbović

  • Viber

Advokat Veselin Radulović izjavio je za Antenu M da je odluka Vlade da nakon smjene Zorana Brđanina raspiše javni konkurs za izbor vršioca dužnosti direktora Uprave policije suprotna odredbama Zakona o unutrašnjim poslovima, koji predviđa da izvršna vlast odmah odredi vršioca dužnosti, a da potom raspiše oglas za izbor novog direktora u punom mandatu.

"Zakon o unutrašnjim poslovima  ne predviđa takvu mogućnost i to nije ni logično jer određivanje vršioca dužnosti je vanredna situacija, trebalo bi da bude vanredno rješenje koje nikada ne podrazumijeva istu proceduru ili sličnu proceduru kao izbor funkcionera u punom mandatu. Zapravo zbog toga Zakon propisuje da se vršilac dužnost naimenuje na predlog ministra u slučaju kada direktoru Uprave policije prestane mandat prije vremena na koje je izabran. U ovom slučaju bih rekao da je postupljeno suprotno Zakonu o unutrašnjim poslovima i da ovo predstavlja još jedan politički manevar i pokušaj političkih partija da dodatno dobiju na vremenu kako bi se bolje pozicionirali i pokušali da ostvare svoje partijske interese", objašnjava naš sagovornik.

Radulović ističe da je neprimjeren način smijeniti direktora UP Zorana Brđanina na telefonskoj sjednici vlade.

"Po mom mišljenju, sama odluka o razrješenju nije sporna jer za razliku od prethodnih odluka koje je prethodna vlada donosila, u ovom slučaju je ispoštovana zakonska procedura koja je podrazumijevala, prije iniciranja postupka od strane ministra unutrašnjih poslova, da skupštinski odbor razmatra izještaj o radu policije vezane za oblast organizovanog kriminala i korupcije i skupštinski odbor je to razmatrao te izvještaj nije prihvatio. Odluka nije sporna s aspekta saglasnosti sa Zakonom, ali jeste nezakonito zašto vlada nije odmah po donošenju te odluke odredila vršioca dužnosti direktora uprave policije i naravno išla odmah u proceduru raspisivanja konkursa kako bi se izabrao direktor policije u punom mandatu. Vlada to nije uradila jer svjedočimo međupartijskoj borbi u pokušaju preuzimanja kontrole nad jednim dijelom bezbjednosnog sektora i mislim da upravo zbog toga se sve ovo i dešava jer svim političkim partijama nije u interesu i ne žele da na poziciji direktora policije imaju profesionalca. Svi žele da na toj poziciji dobiju partijskog vojnika, nekoga preko koga će kontrolisati sektor bezbjednosti", mišljenja je Radulović.

On navodi da je ponižavajuće tražiti mišljenje Evropske komisije kako da se primijeni zakon.

"Dakle, mislim da to nije bio razlog za odlaganje ove odluke i da je to samo možda jedan od izgovora da bi se opravdalo ovo što konkretno nesporno imamo na dijelu. To su ove međupartijske borbe svake partije da na tu poziciju dovede svog čovjeka, nekoga preko koga će kontrolisati taj dio bezbjednosnog sektora", dodaje.

Komentarišući najavu Brđanina da će podnijeti tužbu Upravnom sudu, Radulović kaže:

"Naravno, gospodin Brđanin ima pravo da pokrene upravni spori protiv ove odluke, ali lično mislim da ovoga puta neće uspjeti u tom sporu pred Upravnim sudom. Naravno, Upravni sud je taj koji će dati konačnu ocijenu ako dođe do tužbe o zakonitosti toga akta. Kao što sam rekao, u ovom slučaju je ispoštovana procedura i ono što Zakon o unutrašnjim poslovima propisuje kada je u pitanju prestanak mandata na ovaj način, odnosno razrješenje direktora Uprave policije je ispoštovano. Nažalost, mimo toga vidimo što se dešava i što je prethodilo toj odluci i što će uslijediti nakon nje, da se još jednom pokazuje da smo mi svi žrtve jednog partitokratskog sistema što ostavlja i može ostaviti još teže posljedice po bezbjednosni sektor, ali i generalno po poštovanje pravnog poretka i po vladavinu prava u Crnoj Gori".

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR