23 °

max 23 ° / min 15 °

Petak

17.05.

23° / 15°

Subota

18.05.

24° / 16°

Nedjelja

19.05.

26° / 15°

Ponedjeljak

20.05.

27° / 18°

Utorak

21.05.

27° / 18°

Srijeda

22.05.

23° / 16°

Četvrtak

23.05.

24° / 14°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Eskobar: Kroz Mandićeve akcije nismo vidjeli posvećenost EU integracijama, zabrinuti smo zbog najave ulaska ZBCG u Vladu

Izvor: EPA/EFE

Politika

Comments 8

Eskobar: Kroz Mandićeve akcije nismo vidjeli posvećenost EU integracijama, zabrinuti smo zbog najave ulaska ZBCG u Vladu

Izvor: Mina

Autor: Antena M

  • Viber

Sjedinjene Američke Države (SAD) zabrinjava mogućnost da u crnogorskoj Vladi budu partije nekadašnjeg Demokratskog fronta (DF), kazao je specijalni izaslanik SAD za Zapadni Balkan, Gabrijel Eskobar.

On je, na onlajn brifingu sa novinarima, kazao da će tokom posjete Crnoj Gori, koja je planirana za ovu sedmicu, istaći podršku Vladi koja je čvrsto postavila državu na putanju članice NATO-a i kandidata za članstvo u Evropskoj uniji (EU).

Na pitanje novinara o mogućnosti da lideri nekadašnjeg DF-a mogu biti dio Vlade, Eskobar je kazao da su to odluke koje donosi Vlada Crne Gore.

“Odluka o koalicijama i tome ko će ući u Vladu nije odluka SAD. Ranije smo rekli, i javno i privatno, da smo zabrinuti i da te partije nijesu pravi partner za sve stvari za koje se nadamo za Crnu Goru”, rekao je Eskobar.

Crna Gora, kako je dodao, čvrsto stoji na putu evropskih integracija, lider je u procesima pregovaranja sa EU, ali i pouzdan saveznik NATO-a.

“Predstavnici ovih partija govorili su da će preispitati članstvo u NATO-u, da imaju namjeru da povuku priznaje Kosova, što bi izazvalo dodatne tenzije u regionu. Tako da, oni se nijesu promijenili”, istakao je Eskobar.

On je naglasio da u mnogim djelovanjim predsjednika parlamenta Andrije Mandića nijesu vidjeli posvećenost evroatlantskim vrijednostima.

“Tako da jesmo zabirnuti zbog mogućnosti da partneri koji ne dijele iste vrijednosti kao ostatak koalicije, mogu ući u Vladu”, kazao je Eskobar.

Na pitanje novinara da li se politika SAD prema Kosovu i Srbiji promijenila od napada Rusije na Ukrajinu, Eskobar je kazao da nije, ali se jeste promijenila hitnost kojom se moraju pozabaviti izazovima za evropsku bezbjednost.

“Postoji hitnost kojom moramo rješavati određena otvorena pitanja na Zapadnom Balkanu”, rekao je Eskobar.

On je dodao da bi voljeli da i Srbija i Kosovo budu produktivne članice evroatlantske zajednice, kao i da odnosi među njima budu dobri, mirni i predvidivi.

“Put za to je dijalog koji se vodi preko EU”, rekoa je Eskobar.

Komentari (8)

POŠALJI KOMENTAR

Orlov krš

Nama je u CG već 30 god jasno ko je Andrija Mandić i kakvu politiku zastupa.Bilo bi djelotvorno kad biste istrajali na ovim porukama i jasno pokazali da sa takvom politikom nećemo i nemožemo u Evropu! CG već dugo ispašta popuštajuću politiku Zapada prema Vučiću i njegovim izvođačima radova u CG!!!

Sve vi cvjetalo

Odakle ti izroni.... Sobro ste vidjeli sto se desava. Ako ozbiljno mislite onda burdajte onoga kasapina u BG. Zapalice Balkan sa sve vama ka svatovima.