14 °

max 19 ° / min 13 °

Srijeda

15.05.

19° / 13°

Četvrtak

16.05.

24° / 14°

Petak

17.05.

22° / 16°

Subota

18.05.

25° / 17°

Nedjelja

19.05.

28° / 18°

Ponedjeljak

20.05.

25° / 18°

Utorak

21.05.

23° / 16°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Fon der Lajen: Želimo da Zapadni Balkan brže približimo EU, uložićemo šest milijardi eura

Izvor: EPA-EFE

Politika

Comments 0

Fon der Lajen: Želimo da Zapadni Balkan brže približimo EU, uložićemo šest milijardi eura

Autor: Antena M

  • Viber

Predsjednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen pozdravila je politički sporazum koji su danas postigli Evropski parlament i Savjet EU o Instrumentu za reformu i rast Zapadnog Balkana, u iznosu od šest milijardi eura i istakla da je proširenje Unije geostrateški prioritet.

„Želimo da Zapadni Balkan brže približimo Uniji, a dogovoreno ulaganje od šest milijardi eura je ključni korak u tom pravcu. Kombinujući povećanu finansijsku pomoć i reforme, to će ubrzati napredak naših partnera sa Zapadnog Balkana na njihovom putu u EU, podstaći će njihovu ekonomsku konvergenciju i bolje ih integrisati u naše jedinstveno tržište“, navela je Fon der Lajen u pisanoj izjavi.

Ukupan iznos sredstava za period od 2024. do 2027. godine je šest milijardi eura, od čega su dvije milijarde grantovi, a četiri milijarde izuzetno povoljni krediti. Najmanje polovina ukupnog iznosa biće dodijeljena kroz Investicioni okvir za zapadni Balkan i podržavaće infrastrukturne investicije, uključujući transport, energiju, zelenu i digitalnu tranziciju, a ostatak će biti direktna podrška državnim budžetima.

Sredstva će se izdvajati dva puta godišnje, na osnovu zahtjeva partnera sa Zapadnog Balkana, nakon provjere Evropske komisije i potvrde da su ispunjeni svi relevantni uslovi, koji se odnose na makrofinansijsku stabilnost, dobro upravljanje javnim finansijama, transparentnost i nadzor budžeta.

U slučaju da neki uslovi nisu ispunjeni, Komisija može da obustavi isplate, djelimično ili u potpunosti. Nakon takve suspenzije, a u slučaju da država ne ispuni odgovarajuće uslove tokom grejs perioda od jedne godine, odnosno dvije godine u prvoj godini implementacije, suspendovani iznos će biti povučen i može se preraspodijeliti drugim korisnicima.

Danas postignut politički sporazum sada podliježe formalnom odobrenju Evropskog parlamenta i Saveta EU, a Uredba o Fondu za reformu i rast za Zapadni Balkan stupiće na snagu dan nakon objavljivanja u Službenom listu.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR