16 °

max 18 ° / min 13 °

Utorak

14.05.

18° / 13°

Srijeda

15.05.

18° / 13°

Četvrtak

16.05.

24° / 14°

Petak

17.05.

21° / 16°

Subota

18.05.

25° / 15°

Nedjelja

19.05.

26° / 17°

Ponedjeljak

20.05.

28° / 18°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
CEP: Poštujmo pravo i pravdu. Ne sudimo bez dokaza i bez pravosnažnih presuda

Politika

Comments 0

CEP: Poštujmo pravo i pravdu. Ne sudimo bez dokaza i bez pravosnažnih presuda

Izvor: Antena M

Autor: Antena M

  • Viber

Stav CEP-a je pošten i jednak prema svima. Smatramo da je neko nevin dok mu se u zakonitom sudskom postupku ne utvrdi pravosnažnom sudskom presudom, ne dokaže i utvrdi krivicna odgovornost po Zakoniku o krivičnom postupku i Krivičnom zakonu.

Riječju, ako se i kad se dokaže da je neko kriv, zakonita kazna ili izrekne oslobađajuća presuda, to je jedino pravno relevantno. Sve ostalo je mlaćenje prazne slame, navode iz te partije.

To je univerzalni, pravni princip. Istovremeno, to je je i moralno načelo, jer je pravo istorijski nastalo iz običajnih i moralnih normi. Potenciramo, nema krivice bez dokaza i utvrđenih činjenica, niti osude bez pravosnažne presude. Ništa se ne smije i ne može prejudicirati ili apriori govoriti.

U Crnoj Gori je prezumpcija nevinosti obaveza kojoj  moramo biti odani kao i svuda u demokratskom institucionalnom svijetu.

Taj ustavni i legislativni princip je, na žalost, kod nas odavno postao samo deklaracija, jeftina politička propaganda, a ne osnovno načelo kojeg smo dužni i obavezni poštovati.

Ne mogu se ljudi oglašavati krivim medijskom hajkom nepismenih, naučenih, plaćenih, zabluđelih ili pokvarenih epigona i izvršilaca, bez konačne sudske odluke. 

Samo i jedino na osnovu sprovedenog i konačnog sudskog postupka i presude na koju nema pravnog lijeka, ljudi se mogu proglašavati krivim.

Takođe ne mogu se stigmatizovati i držati u pritvoru bez valjane, održive optužnice.

Sve ovo je fama. Ružna i loša. Poštujmo pravo, apelujem na to, bez obzira o kome je riječ. 

CEP odbacuje politički revanšizam i progon ljudi, istovremeno ne zastupa i ne optužuje nikoga.

Izričito zahtijevamo poštovanje Ustava, zakona i morala.

Nevinost se vazda pretpostavlja i nikad se ne dokazuje. Dokazuje se krivica, a tužilac (onus probandi) u postupku akuzacije u krivičnom pravu, dokazuje krivicu tuženog.

Crnogorska evropska partija traži primjenu načela i poštovanja zakona, osuđujući zloupotrebu moći.

Branimo istinu i normu i mislimo da bivši glavni tužilac SDT-a Milivoje Katnić i ne samo on, treba da se brane sa slobode pod uslovima ograničenja da niko od njih dok traje postupak ne može napustiti Crnu Goru i biti u situaciji da utiče na svjedoke.

Poštujmo pravo! Cilj prava je pravda. Ne sudimo napamet. Mediji, takođe, ne bi smjeli da budu tužioci i podižu optužnice.  

Mi iz CEP-a  ne tvrdimo i ne znamo da li je ili nije neko kriv, ali apelujemo da se institut pritvora ne zloupotrebljava i to važi ne samo za Milivoja Katnića, već egalitarno, za sve građane.

Tražimo da se brane sa slobode i da aktuelni režim prestane sa staljinističkim progonima, zaključuju iz CEP-a.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR