21 °

max 21 ° / min 12 °

Srijeda

15.05.

21° / 12°

Četvrtak

16.05.

25° / 15°

Petak

17.05.

23° / 16°

Subota

18.05.

25° / 16°

Nedjelja

19.05.

25° / 18°

Ponedjeljak

20.05.

26° / 18°

Utorak

21.05.

25° / 17°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Martinović: U Crnoj Gori registrovano 499 hotela

Politika

Tag Video
Comments 0

Martinović: U Crnoj Gori registrovano 499 hotela

Autor: Antena M

  • Viber

Završena je Treća posebna sjednica Prvog redovnog zasijedanja u 2024. godini, a u 14 sati biće nastavljena Peta sjednica Prvog redovnog zasijedanja.

Na dnevnom redu naći će se Prijedlog liste kandidata za naimenovanje dva člana Savjeta Radio i Televizije Crne Gore, u okviru 14. tačke Izbori, imenovanja i razrješenja.

Na poslanička pitanja odgovarao je ministar turizma, ekologije, održivog razvoja i razvoja sjevera Vladimir Martinović.

Sjednici su prisustvovale i v.d. generalne direktorice direktorata za razvoj turizma i izradu propisa u oblasti turizma Svetlana Šljivančanin i Tamara Brajović v.d. direktorica direktorata za zaštitu životne sredine. 

Tok sjednice: 

Martinović je istakao da je u pripremi program za unapređenje energetske efikasnosti hotelskoj industriji i domaćinstvima koja pružaju ugostiteljske usluge, a za čiju implementaciju je predviđen tri miliona eura.

"Novac će biti iz EU fondova i riječ je o pespovratnim sredstvima. Takođe planirana je realizacija programa u periodu od septembra ove godine do januara 2025. godine", rekao je Martinović.

Potpredsjednica Skupštine Zdenka Popović saopštila je poslanicima da je Predrag Miranović podnio ostavku na mjestu člana u Savjetu RTCG.

"Saglasno poslovniku Skupštine objavljujem da Skupština konstatuje ostavku čime mu prestaje funkcija u Savjetu", rekla je Popović.

Martinović navodi da je program podsticajnih mjera u oblasti turizma za 2024. godinu u pripremi, a planirani rok za usvajanje i objavu javnih poziva je u trećem kvartalu ove godine.

"U dijelu unapređenja normativnog okvira iz obiasti turizma, Ministarstvo turizma, ekologije, održivog razvoja i razvoja sjevera, preduzima aktivnosti na finalizaciji prijedloga novog zakona o turizmu i ugostiteljstvu, čije je utvrđivanje na Vladi planirano u trećem kvartalu ove godine", kazao je između ostalog ministar.

Odgovarajući na poslanička pitanja Martinović ističe da je u Crnoj Gori registrovano 499 ugostiteljskih objekata koji se vode kao hoteli.

"U Crnoj Gori, registrovano ukupno 499 ugostiteljskih objekata vrste "Hotel”. Od navedenog broja 214 hotela odnosi se na hotele kategorije 4 zvjezdice, a 37 hotela na hotele kategorije sa pet zvjezdica. Od stupanja na dužnost 44, Vlade Crne Gore odobrenje za rad je dato za četiri hotela, i to tri hotela kategorije sa četiri zvjezdice i jedan kategorije pet zvjezdica", precizirao je ministar Martinović.

Na pitanje poslanika Admira Adrovića (BS) o daljim aktivnostima ministarstva turizma, ekologije, održivog razvoja i razvoja sjevera u pravcu saniranja privremenog odlagališta „Mostina“ na teritoriji opštine Rožaje koji je decenijski problem te opštine.

"Ministarstvo intenzivno radi na pripremi Studije izbora adekvatne lokacije regionalnog centra za upravljanje otpadom za sjever, koji je po osnovu Državnog plana upravljanja otpadom predviđen u opštini Bijelo Polje, a istim Planom je u opštini Rožaje predviđena izgradnja transfer stanice sa sortirnicom otpada", rekao je Martinović.

Branislav Nenezić (SD) istakao je da je Vlada CG uplatila nepovratna sredstva ski centrima, te da su loši vremenski uslovi doprinijeli katastrofalnim posljedicama za privrednike.

Potpredsjednica Skupštine Zdenka Popović ukazujući na kršenje poslovnika poslaniku Neneziću kazala je da je "u toku izmjena Poslovnika Crne Gore i svi poslanici mogu predložiti amandman na pitanja koja žele izmijeniti".

“Ovo ministarstvo tokom prethodne godine sprovelo je mjeru podrške kroz Javni poziv za nabavku opreme velike vrijednosti u turizmu i ugostiteljstvu, a koja mjera je uspješno realizovana krajem decembra 2023. Ukratko, navodimo da su navedenim programom privrednim subjektima subvencionisana već uložena sredstva u opremu velike vrijednosti i to za subjekte koji posluju u manje razvijenim opštinama u iznosu od 50 odsto, a u razvijenim opštinama i do 40 odsto. Ukupan vid podrške iznosio je oko 1.500.000 eura”, objašnjava Martinović odgovarajući na pitanja poslaniku Neneziću.

Dalje navodi da će se poslovni rezultati i umanjenje prihoda u prvom kvartalu odraziti i na poslovanje u ostalim mjesecima tj. do početka ljetnje turističke sezone, što bi uticalo na pokrivanje dijela gubitka nastalog u prethodnom periodu.

Dušan Raičević (DPS) upitao je šta Vlada i ministarstvo rade na uklanjanju problema u pripremi ljetnje turističke sezone s obzirom na to da još nije raspisan konkurs za zakup plaža i još uvijek nema dovoljno radne snage. 

Odgovarajući na pitanje Martinović navodi da pitanje o zakupu plaža nije nadležnost njegovog ministarstva, te da iz njegovog ministarstva niko nije srećan zbog odliva radne snage i da na tome treba raditi.

Sjednicu možete pogledati na linku ispod: 

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR