15 °

max 25 ° / min 15 °

Četvrtak

16.05.

25° / 15°

Petak

17.05.

22° / 15°

Subota

18.05.

25° / 16°

Nedjelja

19.05.

27° / 16°

Ponedjeljak

20.05.

25° / 18°

Utorak

21.05.

26° / 17°

Srijeda

22.05.

24° / 16°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Spajić u Berlinu: Crna Gora neće koosponzorisati Rezoluciju o Srebrenici ali će je podržati

Politika

Comments 4

Spajić u Berlinu: Crna Gora neće koosponzorisati Rezoluciju o Srebrenici ali će je podržati

Autor: Biljana Jovićević

  • Viber

Crnogorski premijer Milojko Spajić izjavio je u Berlinu da će Crna Gora podržati Rezoluciju o genocidu u Srebrenici u UN-u iako je neće koosponzorisati.

Kako je na svom X nalogu objavio Milan Nič iz Njemačkog Vijeća za vanjske poslove (DGAP), koji je bio među predstavnicima NVO i donoslilaca političkih odluka koji su razgovarali sa premijerom, bio je u poziciji da upita premijera Spajića za stav o rezoluciji. 

"Odgovor premijera Spajića na predloženu Rezoluciju Generalne skupštine UN o Srebrenici? Crnogorska vlada će je podržati ali ne i biti koosponzor" napisao je Nič na mreži X. 

Brojni crnogorski intelektualci, javni djelatnici, te nevladine organizacije i pojedinaci zvanično su pozvali crnogorsku Vladu da bude koosponzor rezolucije o Srebrenici koja bi se 3. maja trebala naći pred GSUN. Premijer Spajić je odbijao da odgovori na ove incijative, kao i na eksplicitna pitanja novinar,  ovdje, direktno postavljena o tome. Spajić, koji u svojoj koaliciji na vlasti ima značajan broj prosrpskih političkih aktera koji se protive Rezoluciji i pod direktnim su uticajm Beograda, na domaćem terenu izbjegavo je odgovore na ovo i slična pitanja uz obrazloženje da se ne želi baviti prošlošću, već ekonomijom i budućnošću. 

Takav odgovor međutim očigledno nije mogao dati predstavnicima uticajnih organizacija u Berlinu, već je obećao podršku Crne Gore rezoluciji. 

Srbija, njene vlasti, SPC, manji bh. enitet Republika Srpska i dobar dio intelektualne elite oštro se protivi najavljenoj rezoluciji o Srebrenici. 

Podsjetimo, neki od predstavnika aktuelne vlasti u Crnoj Gori, već su sabotirali preuzetu obavezu Crne Gore da svoju politiku usklađuje sa politikom EU, čija bi članica, kao prva sljedeća država sa Zapadnog Balkana mogla postati, ukoliko u junu dobije famozni IBAR (privremena mjerila o napretku).

Naime, članica vladajuće koalicije iz proruskog i prosrpskog bloka Za budućnost Crne Gore (ZBCG), nekadašnjeg DF, koji podržava Spajićevu Vladu i koja kontroliše poziciju predsjednika Skupštine, glasala je protiv članstva Kosova u Savjet Evrope u POSP -u. Nakon toga je ministrica za evropske integracije Majda Gočević saopštila da će na finalnom glasanju Crna Gora ipak podržati članstvo Kosova u ovu evropsku organizaciju, zbog čega je bila izložena brutalnom napadu predsjednika Srbije Aleksandra Vučića, a premijer Spajić, predsjednik države Jakov Milatović i ministar vanjskih poslova Filip Ivanović, te napade su prećutali, da bi se nakon izvjesnog vremena predsjednik i premijer raspravljali oko toga ko je trebao da je uzme u zaštitu od uvreda srbijanskog predsjednika.

O susretu think-thankera sa crnogorskim premijerom izvjestili su na svojim X nalozima, osim Niča, koji je i moderirao susret, i sam DGPA u nekoliko tweetova, a o susretu sa njemačkim kancelarom i ambasador u Podgorici, ove zemlje koja je jedna od dvije najuticajne članice EU.  

Premijer Spajić, koji se u Berlinu susreo sa njemačkim kancelarom Olafom Šolcom, gdje je rečeno da je Crna Gora važan faktor stabilnosti u regionu, i da niti jedna druga država trenutno ne čini i iskazuje veću odlučnost u napretku i stvaranju uslova za prstup EU.

"Uvijerio sam premijera Spajića u našu podršku na tom putu" napisao je njemački kancelar, a ovu važnu poruku sa njemačkog je preveo na engleski, njemački ambasador u Crnoj Gori, Peter Felten. 

Komentari (4)

POŠALJI KOMENTAR

BosniakoCG

Sad ce odredjen broj iz mog naroda smatrati da je pravda udovoljena ali samim tim sto nece da kosponozire rezoluciju govori da je ova vlada sa rezervom prema toma, nikako Bosnjacka stranka nesmije ulaziti u nikakvu vlast ovu sada cekati 50 godina sa suverenim Crnogorskim strankama ako trebaaaaaaaaaa

Srbijanka

Da li je g. Spajjč, svestan koliko on ne zna gde je?! I, da li je svestan, da reč kad ode u etar, ne može se zaustaviti, nema granica? Koliko g. Spajič ima "istina"? Zna li se odgovor? A, on?

Giro D Shabo

Što četnoid Spajić drugo može uraditi osim da tancuje po notama Vojvode?!