9 °

max 15 ° / min 7 °

Petak

19.04.

15° / 7°

Subota

20.04.

15° / 6°

Nedjelja

21.04.

10° / 5°

Ponedjeljak

22.04.

16° / 7°

Utorak

23.04.

12° / 11°

Srijeda

24.04.

14° / 9°

Četvrtak

25.04.

15° / 9°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Trikovi za uštedu goriva: Preći ćete isti broj kilometara za manje novca

Izvor: Screenshot

Auto

Comments 0

Trikovi za uštedu goriva: Preći ćete isti broj kilometara za manje novca

Izvor: Novi.ba

Autor: Marija Mitrović

  • Viber

U vrijeme kada su cijene goriva previsoke i vozači se stalno žale vrijedi imati neki trik u rukavu kako biste uštedjeli novac.

Sipajte manju količinu goriva u vaš rezervoar i to iz više razloga. Vaš auto će biti lakši i to će zbuniti motor koji onda treba da radi manje i manje da troši, piše Novi.ba.

Nameće se pitanje koliko možete da uštedite i vrijedi li uopšte da se oko ovoga mučite. Recimo da vaš auto troši 6 litara na 100 kilometara. Što je auto teži, to će mu biti potrebno više goriva kako bi ga pokrenuli. U prosjeku, potrošnja raste za 1 do 2 odsto na svakih 43,5 kilograma težine u autu.

Recimo da u rezervoaru imate 60 litara i da trošite 8 litara na 100 km. Kako gorivo ima gustinu od 720 grama po litru, onda je zapremina rezervoara 43,2 kilograma. Tada je formula za iračunavanje vaše potrošnje sljedeća: 8 x (1+0,02x43,2/43,5) što je oko 8,16 litara na 100 kilometara. Kada ispraznite skoro pola rezervoara, trošićete 8,08 litara na 100 kilometara. Zbog toga nije loša ideja da sipate pola rezervoara i onda kada potrošite sipate opet pola.

Pitanje je koliko smo tako uštedjeli? Računanje u novcu je zapravo loša ideja, ali možemo da kažemo da ukoliko punimo rezervoar uvijek do pola bilježićemo 3,5 kilometara više svaki put. Jedina mana ovom planu je ta što ćete morati češće da idete do pumpe i sipate gorivo, piše Novi.ba.

Situacija je malo drugačija kod automobila koji idu na dizel jer njihov rezervoar teži malo više nego kod benzinaca. To što su im i rezervoari veći daje im prednost kod ove metode jer možete da dobijete više od 5 minuta vožnje dodatno.

A pokušajte i sa ovim savjetima:

Isključite klimu

Možda će vas iznenaditi infotmacija, ali kada je klima uključena, potrošnja goriva se u prosjeku povećava za 15 odsto, piše Novi. ba.

Ako ikako možete, izbjegavajte vožnju po kiši

Shvatićete da je ovo zapravo veoma logično. Auto će trošiti više jer mu treba još više energije kada se bori s vodom.

Kontrolišite pritisak u gumama

Prije svega, gume su bitne jer pružaju optimalan put kočenja. Ipak, one utiču i na potrošnju. Naime, ako su gume napumpane ispod preporučenih vrijednosti, to može uzrokovati povećanje potrošnje goriva za 2-3 odsto.

Izbacite sav nepotreban teret

Što veću težinu vaše vozilo nosi, troši više goriva, ima smisla zar ne?

Ne stiskajte papučice do kraja

Mnogi vozači vole naglo povećati brzinu čim se za to ukaže prilika. Pri tome zaboravljaju osnovnu lekciju koju su naučili od instruktora, a to je da nježnije stiskanje papučice za ubrzanje i kočenje troši manje goriva, piše Novi.ba.

Redovito servisirajte automobil

Ovo je veoma bitna stavka. Filtar za ulje i samo ulje treba mijenjati svakih 7000 kilometara. Takođe, ne zaboravite zamijeniti svjećice i filtar za vazduh.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR