13 °

max 15 ° / min 6 °

Utorak

31.03.

15° / 6°

Srijeda

01.04.

7° / 3°

Četvrtak

02.04.

13° / 1°

Petak

03.04.

15° / 3°

Subota

04.04.

17° / 6°

Nedjelja

05.04.

18° / 6°

Ponedjeljak

06.04.

19° / 7°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Sve što treba da znate kako biste pripremili savršenu zimnicu

Dom i porodica

Comments 0

Izvor: b92

Autor: Lejla Hadžimuhović

  • Viber

Sve što treba da znate kako biste pripremili savršenu zimnicu

Mnoge domaćice već su počele da razmišljaju o pripremanju zimnice za ovu godinu, a da bi vam zimnica bila što uspješnija imajte na umu ovih 15 korisnih savjeta kojih bi trebalo da se pridržavate.

Za pripremu zimnice treba odabrati samo dobro, zrelo, čvrsto, zdravo i neoštećeno voće i povrće. Plodovi s manjim oštećenjima mogu da se koriste samo ako se takvi djelovi pažljivo odstrane.

Pošto se boja očišćenog voća i povrća na vazduhu brzo mijenja, a i vitamini propadaju, treba ih čistiti i sjeckati neposredno pred pripremanje.

Ako voće i povrće imate u svom vrtu, berite ga neposredno pred preradu, a ne ranije. Stajanjem gubi na kvalitetu i brže se kvari.

Najbolje je da se posuđe, tegle i boce za zimnicu dobro isperu čistom toplom vodom, a zatim ostave da se ocijede i osuše. Ako se brišu krpom, ona mora da bude sasvim suva, čista i ispeglana.

Za ukuvavanje zimnice treba koristiti samo neokrnjeno emajlirano posuđe ili ono od nerđajućeg čelika.

Zapušač za boce, razne gumice i gumene prstenove za patent-tegle, kao i kapice za boce, treba iskuvati prije upotrebe.

Ako boce s paradajzom zatvarate prirodnim crijevom, povežite ih odozgo i komadom hartije ili krpice, jer neki insekti i miševi rado grickaju crijevo.

Dobar način za zatvaranje boca s kuvanim paradajzom ili voćnim sokom je pomoću novinskog papira i bjelanceta, piše Stvar ukusa. Bjelance se dobro izlupa viljuškom, pa se u tu masu umaču četvrstasti komadi novine i po dva zajedno stavljaju i slijepe preko grlića boce. Kada se bjelance osuši, boca je hermetički zatvorena.

Dvostruko stavljen celofan najbolje je sredstvo za povezivanje tegli, naročito ako je nakvašen alkoholom.

Za presolac kojim se kisjeli povrće najbolje je da se upotrijebi čisto vinsko sirće i esencija.

Ako već koristite konzervans – natrijum-benzoat, računajte da je kesica od pet grama dovoljna za pet kilograma voća ili povrća. Više konzervansa se ne preporučuje.

Zimnicu treba čuvati u suvoj, provjetravanoj i prohladnoj prostoriji, u kojoj zimi voda ne mrzne. Dobro je da se prozori pokriju tako da unutra bude mračno. 

Kacu s kupusom ne treba držati u istoj prostoriji sa ostalom zimnicom, jer može da izazove kvarenje. Ako je ostava vlažna, preporučuje se da na površinu pekmeza i marmelade stavi sloj šećera u prahu debljine dva-tri centimentra.

Na sve tegle i boce treba staviti nalepnice na kojima piše šta je unutra i datum kada je napravljeno. Neke vrste ziminice kao što su slatko i pekmez, mogu da stoje i nekoliko godina, ali je ipak bolje da se potroše u roku od godinu dana.
 

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR