8 °

max 15 ° / min 7 °

Petak

19.04.

15° / 7°

Subota

20.04.

15° / 6°

Nedjelja

21.04.

9° / 5°

Ponedjeljak

22.04.

14° / 8°

Utorak

23.04.

10° / 9°

Srijeda

24.04.

13° / 8°

Četvrtak

25.04.

10° / 6°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Prepoznajte endometriozu na vrijeme i spriječite sterilitet

Izvor: Foto: Wikipedia

Dom i porodica

Comments 0

Prepoznajte endometriozu na vrijeme i spriječite sterilitet

Izvor: Super žena

Autor: Marija Mitrović

  • Viber

Endometrioza je čest poremećaj koji pogađa oko 176 miliona žena u reproduktivnom dobu širom planete.

Endometrioza je stanje kada tkivo koje normalno raste u materici počne da raste i izvan materice. U najvećem broju slučajeva ovo tkivo se javlja oko organa u dijelu karlice. Tkivo se kod endometrioze ponaša kao i tkivo unutar materice: raste i odvaja se sa svakim ciklusom. Kod endometrioze ovo tkivo nema gdje da izađe iz tijela i može da uzrokuje velike bolove i dovede do drugih komplikacija, uključujući i sterilitet.

Mnogo toga smo prošli kako bismo skinuli kulturni tabu vezan za cikluse, ali stanje koje je vezano za reproduktivno zdravlje i plodnost je nešto što izaziva kontroverzu. Ovo stanje se često teško dijagnostikuje pa pacijentkinje trpe bolove godinama. Endometrioza može da se javi sa prvom menstruacijom pa je tako ženama normalno da imaju velike bolove. Drugi razlog je taj što se endometrioza i bolovi javljaju u isto vrijeme kao i ciklus pa se žene tješe kako je za bolove kriva menstruacija.

Simptomi endometrioze se javljaju prije 30. godine života i mogu da podrazumijevaju: obilne menstruacije, bolne grčeve, bol tokom seksa, bolne pokrete crijeva i uriniranje, bol u abdomenu i donjem delu leđa koji traje tokom ciklusa i poteškoće kod začeća. Ukoliko primijetite neki od simptoma javite se ljekaru, piše Independent.

Još nije jasno zašto se endometrioza javlja, ali proizvodnja estrogena, geni i imuni sistem imaju veliku ulogu u tome. Postoje dokazi da se endometrioza može prenijeti sa generacije na generaciju. Endometrioza može da se javi i kasnije u životu. Veliki broj onih koji imaju dijagnozu mogu da budu liječeni laparoskopskom operacijom.

Sterilitet je uobičajena komplikacija kod endometrioze i može da izazove mnogo stresa. To može da se spriječi ukoliko se na vrijeme krene sa liječenjem. Važno je prepoznati simptome i na vrijeme se javiti ljekaru.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR