10 °

max 15 ° / min 7 °

Petak

19.04.

15° / 7°

Subota

20.04.

15° / 6°

Nedjelja

21.04.

11° / 5°

Ponedjeljak

22.04.

16° / 7°

Utorak

23.04.

12° / 11°

Srijeda

24.04.

14° / 9°

Četvrtak

25.04.

15° / 9°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Stižu veganska jaja

Izvor: Foto: Screenshot

Dom i porodica

Comments 0

Stižu veganska jaja

Izvor: RTS, EURONEWS.COM

Autor: Ana Ašanin

  • Viber

Dvije Francuskinje osmislile su revolucionarnu vegansku zamjenu za jaja. Čudesna jaja (Les Merveilloeufs) nastaju pod nadzorom stručnjaka Pariske škole za industrijsku biologiju.

Veganska jaja, koja su osmislile Filipin Solije i Šerilin Tavazuk, uskoro – sredinom godine, najvjerovatnije – trebalo bi da budu u prodaji, prenosi Juro njuz.

Umjesto kokošijih, Les Merveilloeufs (kovanica nastala od riječi merveilleux – čudesno i oeufs – jaja) moći će da konzumiraju oni koji žele da se hrane veganski.

"Lista sastojaka i dalje se dopunjuje i uskoro će biti otkrivena. Za sada najveći dio čine mahunarke. Ispitujemo još pravi balans sastojaka koji bi činio konačnu formulu", otkrile su Solijeova i Tavazukova.

Veganska jaja će se koristiti potpuno isto kao i kokošija. Bez problema moći će da se prave kajgane, kuvana jaja, kolači sa jajima...

Ipak, jedan od izazova su recepti sa pjenom od bjelanaca koja i dalje nije onakva kakva bi trebalo da bude.

"Spremne smo da se suočimo i sa tim izazovom", poručuju kreatorke veganskih jaja.

Kada je u pitanju "pakovanje", to jest ljuska, stručnjaci rade na opcijama koje će biti u skladu sa ekološkim principima najvišeg standarda.

U odnosu na kokošija jaja, veganska sadrže oko 10 odsto proteina i masti manje, nijesu toliko kalorična i, budući da su od mahunarki, imaju dijetalna vlakna.

Za ono što će najviše interesovati konzumente – ukus – Solijeova i Tavazukova kažu da je teško opisati, ali ističu da ova jaja imaju "sumporastiji" ukus od kokošijih.

"Kada smo počeli sa pravljenjem veganskih jaja, najteže je bilo kopirati to kako jaja reaguju pri kuvanju", otkrile su naučnice i dodale da se jaja na koja smo navikli koriste na toliko različitih načina, što komplikuje proces repliciranja.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR