13 °

max 14 ° / min 8 °

Četvrtak

25.04.

14° / 8°

Petak

26.04.

15° / 7°

Subota

27.04.

19° / 10°

Nedjelja

28.04.

22° / 12°

Ponedjeljak

29.04.

24° / 14°

Utorak

30.04.

23° / 14°

Srijeda

01.05.

22° / 14°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Kako je Samsung "oživio" Mona Lizu

Izvor: Foto:Screenshot: YouTube

Mozaik

Tag Video
Comments 0

Kako je Samsung "oživio" Mona Lizu

Izvor: glas.ba

Autor: Ana Ašanin

  • Viber

Više od 500 godina ‘’Mona Lisa’’ Leonarda da Vinčija uzbuđuje planetu svojom tajanstvenošću da bi danas, u samo nekoliko mjeseci, moderna tehnologija taj mit počela potpuno razgrađivati na sebi svojstven način, a slavna slika samo je ilustracija u kojem smjeru kreću životi svakog čovjeka.

Od nevjerovatne slikarske tehnike do pitanja ne krije li platno ‘’Mona Liza’’ nešto nepoznato i nedokučivo ispod nanosa boje, slavna Leonardova ‘djevica’ jedno je od najzbudljivijih djela ljudske ruke, uma i duše.

Kako se čini, neće biti još dugo.

Samsungov deepfake software nedavno nam je pokazao ‘oživjelu’ Mona Lizu i koliko god je uzbudljiva tehnologija koja samo jednu fotografiju može pretvoriti u video, toliko je jeziva pomisao o svim mogućim zloupotrebama. A čovjekova priroda je jednostavno takva da će se to sigurno događati.

Nova vijest otkriva: povodom 500-te godišnjice smrti Leonarda da Vincija, Muzej Luvr za jesen priprema retrospektivu njegove umjetnosti i prvi put će se ljudskom oku omogućiti virtuelno oživljena priča o Mona Lizi.

Izložba “Mona Lisa: Iza stakla” publici će, naime, omogućiti interakciju sa slikom u virtuelnom prostoru, što znači da će “uroniti” u najpoznatije svjetsko likovno djelo, odnosno zakoračiti iza stakla (napomena: djelo je u Louvreu postavljeno iza debelog neprobojnog stakla, a ni njemu se ne publika ne može sasvim približiti), kako bi izbliza doživjeli intrigantni portret na potpuno drugačiji način.

Kako se najavljuje, zahvaljujući novim naučnim spoznajama o tehnikama koje je umjetnik koristio za stvaranje remek-djela, kao i dodatnim informacijama o identitetu Mona Lize, posjetiocima izložbe će biti predstavljeno intimno ‘’prodiranje u sliku’’ koja je bila predmet fascinacije mnogih generacija.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR