11 °

max 15 ° / min 6 °

Petak

19.04.

15° / 6°

Subota

20.04.

14° / 6°

Nedjelja

21.04.

10° / 6°

Ponedjeljak

22.04.

15° / 8°

Utorak

23.04.

12° / 10°

Srijeda

24.04.

14° / 9°

Četvrtak

25.04.

14° / 9°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Prvi semafor u regionu koji upozorava pješake zagledane u telefon na crveno svijetlo

Mozaik

Comments 0

Prvi semafor u regionu koji upozorava pješake zagledane u telefon na crveno svijetlo

Autor: Mirjana Dragaš

  • Viber

U okviru kampanje Dan bez mobilnog u saobraćaju, u Zagrebu je postavljen novi tip semafora koji svijetlo baca prema asfaltu tik ispred pješačkog prelaza, kako bi crveno vidjeli i oni pješaci i biciklisti koji upravo nailaze na raskrsnicu, ali su zadubljeni u ekrane svojih mobilnih.

Takav tip semafora instaliran je po prvi put u Hrvatskoj, a cilj tog pilot projekta je da upozori i pješake i bicikliste na opasnosti kojima se izlažu, stoji u saopštenju organizatora kampanje.

Prema istraživanju čak 50 odsto pješaka i 33 odsto biciklista koristi mobilni dok prelaze ulicu, a 20 odsto od njih niti ne primijete da se na semaforu upalilo crveno, jer su im pogledi i misli bili na mobilnim ekranima.

Ovaj semafor ima prvenstveno upozoravajuću funkciju. Kad se upali crveno svijetlo na pješačkom prelazu on svijetlo projektuje i prema ivici trotoara kako bi se reflektovalo na ekrane telefona u koje pješaci gledaju, umjesto da prate oko sebe. Ekrani im se zacrvene i prisile ih da podignu glavu i zaustave se da sačekaju zeleno.

Zahvaljujući horizontalnoj signalizaciji koju baca ovaj tip semafora crveno svijetlo se vidi i na trotoaru pa pješaci mogu da ga uoče i perifernim vidom, bez obzira što hodaju spuštenih glava.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR