35 °

max 35 ° / min 25 °

Subota

04.07.

35° / 25°

Nedjelja

05.07.

35° / 23°

Ponedjeljak

06.07.

34° / 25°

Utorak

07.07.

34° / 22°

Srijeda

08.07.

33° / 21°

Četvrtak

09.07.

34° / 21°

Petak

10.07.

35° / 22°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Zbog ove navike koža postaje starija, siva i osjetljiva

Izvor: Ilustracija/EPA/EFA

Mozaik

Comments 0

Izvor: Radio Sarajevo

Autor: Marija Mitrović

  • Viber

Zbog ove navike koža postaje starija, siva i osjetljiva

Pušenje bitno utiče na fizički izgled, a manje je poznato da pušenje smanjuje količinu kiseonika koju dobija koža, zbog čega ubrzava proces starenja pa počinje izgledati sivo i izmoreno.

I obrnuto: prestanak pušenja bio bi prilika da započne proces rehidracije kože te da joj pomalo vratite zdravlje i svjež izgled.

Ako se tokom noći ne naspavate dobro, to će se često već idućeg jutra odraziti na koži ispod očiju, ali ako ste pušač, imate četiri puta veći rizik od toga da nećete spavati mirno, a time i da se vrećice ispod očiju pojave i zadrže - trajno.

Vjerovali ili ne, uzrok je zapravo u padu nivoa nikotina u tijelu tokom noći. Ako često ne spavate, vrećice ispod očiju se sve teže povlače i umjesto toga postaju sve veće.

Pušenje može ubrzati proces starenja vaše kože, što pridonosi nastanku bora. Što više cigareta popušite tokom dana te što duže pušite, to je veći rizik od pojave bora. Pritom je rana oštećenja kože usljed pušenja teško uočiti, odnosno vidjećete ih tek kad već bude kasno za zaustavljanje tog procesa.

Bore nastaju zato što nikotin može prouzrokovati sužavanje krvnih žila u slojevima kože, što ograničava protok krvi i dovodi do toga da koža ne dobija kiseonik i hranjive materije koje su joj potrebne da bi se hranila i hidrirala.

Nikotin u dimu ne samo da boji zube u žuto i smeđe već se zavlači u prste i nokte, što prati i vrlo neugodan miris. Nikotin se apsorbuje kroz kožu i sluznicu usta i nosa. Čak i ako vam se čini da trljanje prstiju polovinom limuna može otkloniti žute mrlje i miris, te da žvakanje žvakaće gume može otkloniti neugodan dah po cigaretama, to dugoročno neće riješiti problem.

Zacjeljivanje rane zavisi i od toga koliko kiseonika tkivo dobija. Kako pušenje sužava krvne žile, smanjuje i dovod kisonika u tkivo, pa kod svake operacije kao što je vađenje zuba, uklanjanje mladeža i slično, pušačima treba više vremena da zacijele.

Vaša koža uz odgovarajuću njegu može doslovno blistati, ali, ako pušite, i uz najbolju moguću njegu, s vremenom će izgledati sivo i ispijeno. Dim cigarete sadrži ugljični monoksid koji zauzima mjesto kiseonika u koži, te troši vrijedne nutrijente koji su vrlo važni za njeno zdravlje, poput vitamina C, koji popravlja oštećenja na koži i pomaže joj da se obnovi.

Sitne linije oko usana koje nastaju dok pušimo s vremenom postaju sve vidljivije, ali ne završava sve time: dim cigarete stanjuje kožu i na vašem čelu, oko očiju, te na vratu i dekolteu, odnosno ubrzava se proces starenja kože. Jedna je studija pokazala da pušači stare brže, tako da u prosjeku izgledaju oko 2 godine stariji od svojih vršnjaka koji su nepušači, prenosi 24sata.hr.

 
 

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR