10 °

max 15 ° / min 8 °

Četvrtak

25.04.

15° / 8°

Petak

26.04.

15° / 7°

Subota

27.04.

19° / 10°

Nedjelja

28.04.

22° / 12°

Ponedjeljak

29.04.

24° / 14°

Utorak

30.04.

23° / 14°

Srijeda

01.05.

22° / 14°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Božićni običaji širom svijeta: Od Paje Patka do bacanja cipela

Izvor: Foto:Wikipedia

Mozaik

Tag Gallery
Comments 0

Božićni običaji širom svijeta: Od Paje Patka do bacanja cipela

Izvor: B92

Autor: Ana Ašanin

  • Viber

Još jedan Božić je tu, a kulture širom svijeta imaju svoje načine da proslave ovaj praznik.

Dok se još sliježu utisci novogodišnje euforije, božićni praznici već su stigli. Po cijelom svetu, ljudi proslavljaju najradosniji hrišćanski praznik u skladu sa tradicijom svoje zemlje.

Island -Od septembra do novembra, prodaja knjiga je na vrhuncu. Ovo se na Islandu naziva "poplava knjiga", jer je upravo to najčešći i omiljeni božićni poklon Islanđana. Nakon praznika, časopisi su preplavljeni prikazima knjiga.

Irak - Jedno dijete čita svojoj porodici priču o rođenju Isusa Hrista, dok ostali slušaju držeći upaljene sveijće. Nakon toga, pravi se lomača od sasušenog trnja. Ukoliko trnje izgori do pepela, porodica će imati dobru sreću u novoj godini.

Kolumbija - Praznična sezona počinje 7. decembra, kada se proslavlja "bezgrješno začeće". Male svijeće postavljaju se ispred kuća, u dvorištu ili na balkonu, kao i u parkovima. Narednog dana, domaćinstva ističu bijele zastave sa likom Djevice Marije, a čak su i groblja osvijetljena da bi se Božić propisno proslavio.

Švedska - Tradicija Švedske nalaže da se porodice okupljaju na božićno veče, i gledaju specijal pod nazivom "Paja Patak i njegovi prijatelji žele vam srećan Božić". Ovaj specijal ide uživo, a dok traje ništa se drugo ne radi: mame ne kuvaju, a djeca se ne igraju, i nikada se ne snima radi kasnijeg gledanja.

Češka - "Ako djevojka preko ramena baci cipelu i ona padne tako da je okrenuta ka vratima, može da se nada udaji u toku godine koja je tek počela", glasi staro češko vjerovanje. Osim toga, poklone neće donijeti Deda Mraz nego mali Isus, a najaviće svoj dolazak zvonima.

Kina - Na vrhu spiska poklona kod Kineza se nalaze "božićne jabuke", u koje su urezane dobre želje ili je prikazan Djeda Mraz. U tržnim centrima umesto vilenjaka Djeda Mraza prate ženske osobe koje mu predstavljaju sestre ili prijateljice. One mu pomažu u dijeljenju poklona.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR