16 °

max 16 ° / min 6 °

Subota

20.04.

16° / 6°

Nedjelja

21.04.

10° / 7°

Ponedjeljak

22.04.

16° / 8°

Utorak

23.04.

13° / 10°

Srijeda

24.04.

12° / 9°

Četvrtak

25.04.

13° / 8°

Petak

26.04.

16° / 8°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Restoran 13. jul predlaže: Gambori sa medom uz Luču

Mozaik

Comments 0

Restoran 13. jul predlaže: Gambori sa medom uz Luču

Izvor: Plaćeni prostor

Autor: Ana Ašanin

  • Viber

Restoran “13. jul” nalazi na nepunih desetak minuta vožnje od centra grada (Put Radomira Ivanovića broj 2), na samo 8 kilometara udaljenosti od vinskog podruma Šipčanik i vinograda Plantaža u Ćemovskom polju. Lokacija restorana pruža mogućnost gostima da iskoriste vinsku turu obilaska vinograda i podruma a potom objeduju u restoranu koji nudi sve što su vijdeli prilikom vinske ture.

Maslinovo ulje kompanije13. Jul Plantaže, TEČNO ZLATO SA ĆEMOVSKOG POLJA trijumfovalo je sa 4 osvojene medalje, na nedavno završenoj 22. međunarodnoj manifestaciji maslinara i uljara: Noćnjak 2020., održanoj od 24. do 26. juna u Zadru.

U izuzetno jakoj konkurenciji, 423 uzorka maslinovog ulja uglavnom iz regiona i to najviše iz Hrvatske, Slovenije, Crne Gore i Bosne i Hercegovine, maslinovo ulje Plantaža osvojilo je dvije zlatne i dvije srebrne medalje.

Na manifestaciji je učestvovalo 11 maslinara iz Crne Gore (7 iz Ulcinja, 2 iz Bara i po jedan iz Podgorice i Svetog Stefana) sa ukupno 14 uzoraka svojih ulja. Svi maslinari su učestvovali sa 1 uzorkom osim Plantaža, koje su međunarodnim sudijama predstavila četiri uzorka maslinovog ulja sa Ćemovskog polja.

U tako jakoj konkurenciji sa tradicionalno kvalitetnim uljima iz Dalmacije, Istre i sa hrvatskih ostrva crnogorski maslinari su imali zapažen uspjeh osvojivši 4 zlatne i 4 srebrne medalje za ulja i 2 zlatne medalje za prerađevine od maslina. Polovinu medalja za kvalitet maslinovog ulja za Crnu Goru osvojile su Plantaže. Ovo je praktično jedina manifestacija gdje crnogorski maslinari mogu da uporede kvalitet svog ulja sa uljima regiona.

Plantaže trenutno raspolažu sa oko 13.000 stabala maslina, ali na tome ne staju. Plan je da se u naredne dvije godine prošire zasadi na ukupno 20.000 sadnica. Sa brojem stabala koji trenutno posjeduju, Plantaže su vlasnici najvećeg maslinjaka u Crnoj Gori, a sa povećanjem broja zasada biće to najveći maslinjak u regionu.

Specijalno za čitaoce portala Antena M otkrivamo tajne recepta Gambori sa medom

Potrebne su vam sljedeće namirnice: gambori, med, limun

Priprema: Gambore dobro očistiti i marinirati u medu i limunu. Na zagrijanom ulju pržiti gambore par minuta i servirati uz pire od jabuke sa crnim rižotom

Priprema pirea: Oljuštene jabuke skuvati, propasirati, dodati malo bijelog vina i putera.

Uz ovo jelo odlično ide crnogorsko vino Luča

Vino nastalo povodom 50 godina postojanja Plantaža i u okviru proslave velikog jubileja 200 godišnjice rođenja crnogorskog vladara i vladike Petra II Petrovića Njegoša. Naziv je dobilo po njegovom genijalnom pjesničkom djelu “Luča mikrokozma”.

Vino je svijetlo žute boje, protkano intenzivnim aromama breskve, citrusa, ananasa, meda koje čine skladan aromatski okvir ovog veoma bogatog, sočnog i energičnog bijelog vina. Na ukusu je izrazito elegantne strukture, kompleksno i energično vino. U završnici iskazuje britku suvoću i pikantan voćno–začinski karakter, ostavljajući veoma dug, osvježavajući utisak.

Prijatno

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR