6 °

max 14 ° / min 6 °

Subota

20.04.

14° / 6°

Nedjelja

21.04.

9° / 6°

Ponedjeljak

22.04.

15° / 6°

Utorak

23.04.

11° / 10°

Srijeda

24.04.

14° / 9°

Četvrtak

25.04.

12° / 8°

Petak

26.04.

17° / 10°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Naplatili mu espreso 2 eura pa prijavio kafić. Dobili kaznu od 1000 eura!

Izvor: Pixabay

Mozaik

Comments 0

Naplatili mu espreso 2 eura pa prijavio kafić. Dobili kaznu od 1000 eura!

Izvor: N1

Autor: Ana Ašanin

  • Viber

Vlasnik kafića pravdao se da su sve cijene prikazane na internetu i da je neobično visoka cijena, iako otprilike 70 posto iznad prosjeka za espreso, pokriva troškove nabavke kafe sa određene plantaže u Meksiku.

Kafić u Firenci dobio je kaznu od 1000 eura nakon što je mušterija nazvala policiju i požalila da mu je običan espresso naplaćen 2 eura piše Daily Mail.

Mušterija u nevjerici tvrdila je da mu je kafić Ditta Artigianale u toskanskom gradu naplatio 2 eura, a da nije prikazao cijenu na cjenovniku. Vlasnik kafića pravdao se da su sve cijene prikazane na internetu i da je neobično visoka cijena, iako otprilike 70 posto iznad prosjeka za espreso, pokriva troškove nabave sirove kafe određene plantaže u Meksiku. No policija je odbila njegovo obrazloženje i izrekla je Frančesku Sanapu kaznu od 1000 eura.

“Kaznili su me jer se neko uvrijedio što je platio dva eura za kafu bez kofeina. Možete li vjerovati?”, rekao je nezadovoljni Sanapo u videu objavljenom na Facebooku.

“I danas se neko može toliko razbjesniti da umiješa policiju, koja je zaključila da smo pogriješili zbog zastarjelog zakona. Ovaj zakon se mora promijeniti jer bi se inače 99,9 posto barova i restorana lako kaznilo”, protestovao je, mašući s obavještenju policije o svojoj kazni.

Tradicionalno niske cijene

Pijuckanje espresa sastavni je dio italijanske kulture, a kafići u Italiji poznati su po posluživanju dobre kafe po tradicionalno niskim cijenama. Iako su problemi u lancu nabavke i zatvaranja kafića zbog pandemije koronavirusa doveli do toga da mnoga italijanska preduzeća posljednjih mjeseci stalno povećavaju cijene, prosječna cijena espresa još uvijek je oko jednog eura u većini kafića. Dita Artigianale oduvijek je svoju kafu prodavala s premiumom – cijena espresa kada je kafić otvoren 2013. počinjala je od 1,50 eura. No, Sanapo tvrdi da je dodatni euro mala cijena za ljubitelje kafe.

“Kažnjen sam jer se osoba našla uvrijeđena što kafu s male plantaže na 1600 metara u regiji Čiapas, bez kofeina napravljenu isključivo postupkom filtriranja vode, platila dva eura”, rekao je Sanapo u četvorominutnom videu podijeljenom na društvenim mrežama.

“Oprostite, ljut sam. Osjećao se uvrijeđenim jer je platio dva eura, jer je barmen kafu izvagao, samljeo, pripremao na najboljim aparatima na tržištu. Teško je natjerati ljude da shvate da postoje kafe koje mogu koštaju više od eura. Kafe koje proizvode ljudi koji marljivo rade na stvaranju kafe koja će postati jedinstveno iskustvo.

“Zato italijanska industrija kafe propada, umire. Espresso i talijanska industrija kafe moraju oživjeti kvalitet. A kvalitet se mora platiti”, zaključio je, prenosi Poslovni.hr.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR