14 °

max 18 ° / min 13 °

Utorak

14.05.

18° / 13°

Srijeda

15.05.

18° / 13°

Četvrtak

16.05.

24° / 14°

Petak

17.05.

21° / 15°

Subota

18.05.

25° / 15°

Nedjelja

19.05.

26° / 17°

Ponedjeljak

20.05.

28° / 18°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Naučnici došli do vode iz vazduha uz pomoć sunčeve energije

Mozaik

Comments 0

Naučnici došli do vode iz vazduha uz pomoć sunčeve energije

  • Viber
Naučnici su napravili uređaj koji doslovno može izvući vodu iz vazduha pomoću solarne energije, a jednog dana bi ova tehnologija mogla omogućiti snabdjevanje vode sušnim područjima.

Istraživači s MIT i Berkeley Univerziteta objavili su prije  četiri dana svoje revolucionarne rezultate u časopisu Science.

Ovaj izum može izdvojiti vodu iz atmosfere u uslovima u kojima je relativna vlažnost niska (oko 20 odsto), što je čini potencijalno korisnom čak i u područjima s velikim sušnim periodima.

Uz činjenice kako se procjenjuje da jedna od deset osoba nema pristup čistoj vodi, te da se čak 4 milijarde ljudi na svijetu suočava s ozbiljnom nestašicom vode, potencijal ove tehnologije je zaista ogroman.

"Ovaj projekat nudi novi način iskorištavanja vode iz vazduha koji ne zahtijeva visoku relativnu vlažnost te je puno više energetski učinkovita od ostalih postojećih tehnologija", izjavila inženjerka Evelin Vang s MIT-a.

U osnovi, sistem apsorbuje i zadržava vazduh u veoma sitnim porama. Kada se tomu doda sunčeva svjetlost, molekule vode unutar zatvorenog  vazduha se otpuštaju i kondenziraju u pitku vodu.

Koristeći samo jedan kilogram posebno dizajniranog materijala (MOF) ovaj uređaj može izdvojiti skoro tri litre vode tokom 12 sati.

Ova genijalan sistem još nije spreman za komercijalnu proizvodnju, ali naučnici imaju velike planove za njegovu tehnologiju.

"Postoji sigurno potencijal da se poveća količine izdvojene vode. To je sada samo pitanje daljnjeg inženjeringa", izjavio je inženjer Omar Jagi s Berkleya.

(dnevnik.hr)

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR