27 °

max 30 ° / min 22 °

Ponedjeljak

13.07.

30° / 22°

Utorak

14.07.

32° / 18°

Srijeda

15.07.

31° / 17°

Četvrtak

16.07.

31° / 20°

Petak

17.07.

31° / 21°

Subota

18.07.

28° / 21°

Nedjelja

19.07.

30° / 20°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Od iduće godine jedan punjač za sve telefone?

Izvor: Foto: EPA/JULIEN WARNAND

Tehnologija

Comments 0

Autor: Mirjana Dragaš

  • Viber

Od iduće godine jedan punjač za sve telefone?

Prema podacima evropske statistike, godišnje se baci 51.000 tona punjača. Odbor za unutrašnje tržište i zaštitu potrošača Evropskog parlamenta raspravljao je o uvođenju jedinstvenog punjača za sve mobilne aparate i manje elektronske uređaje.

Kako je izjavila Biljana Borzan, potpredsjednica evropskih socijalista, ove promjene mogle bi da budu realizovane već sljedeće godine.

"Ovo su dobre vijesti za građane. Svako ima nekoliko starih punjača po fiokama, a konstantno kupujemo nove. Neki punjači čak podižu cijenu uređaja, tako da bi standardizacija po kojoj bi postojao jedan punjač za sve vrste mobilnih telefona i drugih malih elektronskih uređaja, dovela do uštede", izjavila je Borzan.

Ona je dodala da količina elektronskog otpada raste od tri do pet odsto godišnje širom Evropske unije i da mjere koje je Evropska komisija dosad preduzimala nisu donijele bitnije rezultate. Proizvođači se, navodno, nisu odazvali jer njima različiti punjači koji se promijene u svakoj generaciji mobilnih telefona stvaraju profit kojeg ne žele da se odreknu.

Podaci pokazuju da bi standardizacijom punjača za polovinu elektronskih uređaja potrošači uštedjeli više od pola milijarde eura do 2021. Prema podacima evropske statistike, godišnje se baci 51.000 tona punjača. Upravo zato su u toku konsultacije o načinu na koji bi se punjač standardizovao, dok bi zakonske odredbe mogle da se usvoje već sljedeće godine.

"Ovo bi bio samo jedan mali korak prema održivoj potrošnji. Čak 78 odsto potrošača moralo je da zamijeni svoj mobilni telefon samo zato što problem nije riješen u fazi dizajna proizvoda i na tome planiram i dalje da radim", zaključila je Borzanova.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR