11 °

max 15 ° / min 8 °

Četvrtak

25.04.

15° / 8°

Petak

26.04.

15° / 7°

Subota

27.04.

19° / 10°

Nedjelja

28.04.

22° / 12°

Ponedjeljak

29.04.

24° / 14°

Utorak

30.04.

23° / 14°

Srijeda

01.05.

22° / 14°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Moguće povlačenje Facebooka i Instagrama iz EU?

Izvor: EPA/EFE

Tehnologija

Comments 0

Moguće povlačenje Facebooka i Instagrama iz EU?

Izvor: zimo.dnevnik.hr

Autor: Antena M

  • Viber

Irska komisija za zaštitu podataka prošli mjesec donijela je odluku prema kojoj Facebook više ne bi smio privatne podatke svojih korisnika iz Evropske unije prenositi u SAD, već bi trebao da ih drži na serverima u EU, zbog straha da te podatke nadzire američka vlada. Ako zaista dođe do primjene te odluke, objasnili su u tužbi koju je Facebook podnio Visokom sudu u Irskoj, posljedice za korisnike i brojne komaniji u Evropi mogle bi biti nesagledive.

Facebook čeka odluku evropskog regulatornog tijela koja bi mogla promijeniti sve.

Naime, prema toj tužbi koju je podnijela Facebookova šefica zaštite podataka u Irskoj Yvonne Cunnane, u slučaju zabrane prenosa podataka nije jasno kako bi u takvim uslovima mogli nastaviti s pružanjem usluga poput Facebooka i Instagrama u Evropskoj uniji. 

Ukratko, to bi značilo povlačenje tih popularnih društvenih mreža s više od 400 miliona evropskih korisnika iz EU, a posebno je naglasila kako su, zahvaljujući tim mrežama, evropske kompanije ostvarile prihode oko 208 milijardi eura.

U komentaru za medije iz Facebooka su naknadno objasnili kako najava potencijalnog povlačenja iz EU-a nije prijetnja kojom žele izvršiti pritisak na regulatorna tijela da promijene svoju odluku, no naglašavaju kako se kompanija za rad svojih servisa oslanja na prenos podataka između EU i SAD. Ako nema tog prenosa podataka, neće moći ni nuditi svoje usluge korisnicima u Evropskoj uniji.

Ipak, prema stručnjaku za privatnost sa Univerziteta u Londonu, ultimatum koji je postavio Facebook predstavlja samo "praznu prijetnju" te smatra kako je najava povlačenja kompanije s evropskog tržišta apsurdna i niko u nju neće povjerovati.
 
 

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR