8 °

max 14 ° / min 8 °

Četvrtak

25.04.

14° / 8°

Petak

26.04.

16° / 8°

Subota

27.04.

19° / 10°

Nedjelja

28.04.

22° / 12°

Ponedjeljak

29.04.

24° / 14°

Utorak

30.04.

24° / 16°

Srijeda

01.05.

22° / 14°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Kompanija Fin-Ing  napravila prvi 3D štampač u Crnoj Gori

Tehnologija

Tag Gallery
Comments 5

Kompanija Fin-Ing napravila prvi 3D štampač u Crnoj Gori

Autor: Jelena Grbović

  • Viber

Kompanija Fin-Ing d.o.o. napravila je prvi 3D štampač u Crnoj Gori.

Direktor sektora za 3D štampu Miloš Grbović nam je kazao da su sa realizacijom ideje počeli  još u avgustu prošle godine.

“Puno crtanja, modelovanja, dizajniranja, nabavljanje djelova i izrada – na svemu je naš tim naporno radio da bismo dobili besprekorne rezultate. I sada se možemo pohvaliti da smo napravili 3D printer proizveden u Crnoj Gori. Naš prvijenac nazvali smo Buddy (prijatelj) jer upravo to 3D štampa jeste ljudima – ona pruža mnoge benefite u medicini, obrazovanju, društvu, čak je povoljna i po okolinu jer proizvodi mnogo manje otpada nego bilo koja druga proizvodna tehnologija. Primjena 3D printera može da olakša naše živote i pomogne nam u svim pomenutim sferama”, kazao je Grbović. 

Buddy je, kako navodi, od 1. oktobra ove godine bio testiran svakodnevno.

“Sada, kada je sve testove prošao, krećemo u serijsku proizvodnju 3D štampača. Tehničke karakteristike (poslednja slika) naših 3D printera su za oko 10% bolje u odnosu na EU konkurenciju. Ipak, mi ćemo ponuditi cijene 10% - 20% niže nego EU. Upravljački meni je na crnogorskom jeziku. Garancija za 3D printer je 3 godine i ostvariva je u našem 3D servisu u Podgorici. Kućište stampača je izradjeno od ekstrudiranog pleksiglasa 4mm i kompletno je zatvoren što omogućava štampu svih materijala koji su dostupni za 3D štampače”, objašnjava Grbović.

Grbović naglašava da nastavljaju da rade na dva projekta koja će imati za cilj da pomognu i olakšaju društvu, i dignu kvalitet i standard 3D štampe u regionu na novi nivo.

“Prvi projekat će moći da odštampa model/maketu dimenzija 1.000x1.000x400mm. A ideja drugog projekta je 3D printer koji će moci sa 4 razlicite boje da radi filament – pa će korisnik, ne mijenjajuci filament, moći da dobije model sa minimum 4 boje. Ova dva projekta ćemo realizovati do kraja novembra”.

Zainteresovani se mogu obratiti na mail [email protected] ili pozivom na broj +38267131888.

Grbović objašnjava da je kompanija Fin-Ing d.o.o. porodična kompanija osnovana 2009. sa sjedištem u Podgorici.

“Tokom dosadašnjeg rad na tržištu Crne Gore, kao i u regionu osnovu našeg poslovanja činila je prodaja i servisiranje računarske opreme i računarskih mreža. Od 2018. godine u saradnji sa međunarodnim i regionalnim partnerima svoju djelatnost smo proširili na još dvije oblasti u domenu ICT tehnologija, i to: Asistivna tehnologija i 3D modelovanje i štampa. Za obje oblasti posjedujemo i zvanicnu autorizaciju”.

Kaže da se u poslovnoj filozofiji oslanjaju na inovativni pristup upravljanja firmom, pa su u skladu sa istim 2019. godine registrovani kao Inovativna organizacija u sklopu čijeg poslovanja je dizajniran i proizveden prvi crnogorski 3D štampač- 3D Buddy.

“Zajedno pišemo istoriju – baš u našoj 3D sobi je napravljem prvi 3D štampač u Crnoj Gori”, zaključio je Grbović.

Komentari (5)

POŠALJI KOMENTAR

3D soba

@Bravooo! Hvala, svaka podrska nam puno znaci. Tek smo poceli, zelimo dokazati da vjera u sebe i u svoju ekipu donosi vrhunske rezultate! Hvala na podrsci od srca!

3D soba

@Vesna Kiss Hvala Vam Vesna od srca. Nas um je nasa granica, ostale granice mi u 3D sobi ne priznajemo. Hvala Vam na podrsci, puno nam znaci!