Pređi na sadržaj stranice
Uživo/Online Uživo
Vremenska prognoza

Raspuštena kosovska skupština, na potezu Tači

| Postavio/la: Lejla Hadžimuhović | Izvor: b92

Raspuštena kosovska skupština, na potezu Tači

Poslanici skupštine Kosova izglasali su raspuštanje tog tijela. Za to je glasalo 89 poslanika, dvoje je bilo protiv, dok je jedan poslanik bio uzdržan.

Srpska lista nije prisustvovala današnjoj sjednici.

Skoro mjesec dana nakon ostavke kosovskog premijera, Ramuša Haradinaja, Kosovska skupština izglasala je prijedlog za raspuštanje šestog saziva ove skupštine, prenosi portal KoSSev.

Kosovska javnost sada očekuje da kosovski predsjednik Hašim Tači postupi po ustavnim obavezama i raspiše sedme vanredne parlamentarne izbore na Kosovu.

U kratkoj debati koja je prethodila glasanju o drugoj tački dnevnog reda, odnosno prijedlogu za raspuštanje kosovske skupštine, šef poslaničke grupe LDK Avdulah Hoti, poručio je da će vlada PAN otići u istoriju kao najobimnija, ali i kao vlada čiji su zvaničnici suočeni sa optužnicama.

Naveo je i da je ova vlada, ali i predsjednik pokušala da vodi neustavan dijalog sa Srbijom, te da politički konsenzus oko dijaloga nikada nije postignut.

Problema je bilo i u spoljnoj politici, podsjetio je Hoti, ukazavši na to da građani Kosova i dalje nemaju viznu liberalizaciju, a da Kosovska policija nije dio međunarodne organizacije Interpol.

Sjednici koje je zakazana početkom mjeseca je prethodilo više nedjelja političkog previranja u Prištini, a u pripremi za vanredne izbore do sada je formalizovana jedna predizborna koalicija – između AAK Ramša Haradinaja i PSD Špenda Ahmetija.

Ostavi komentar

0/300